Billboardy z blízkosti ciest nezmiznú, Zmajkovičová návrh stiahla

Billboardy stojace pri cestách nateraz ostanú nedotknuté. Podpredsedníčka NR SR Renáta Zmajkovičová (Smer) v utorok oznámila, že sťahuje svoj návrh novely zákona o pozemných komunikáciách, ktorý mal stavanie billboardov v blízkosti ciest výrazne regulovať.

06.11.2012 17:29
debata (14)

Zmajkovičová povedala, že sa tak rozhodla vzhľadom na posledné udalosti. „Som ale presvedčená, že to treba riešiť. Témou sa budem naďalej zaoberať,“ uistila plénum.

Novela už bola v parlamente v druhom čítaní, avšak vo výboroch sa rodila miernejšia verzia, ako pôvodne Zmajkovičová zamýšľala. Ústavnoprávny výbor NR SR napríklad odobril pozmeňovací návrh Otta Brixiho (Smer), podľa ktorého sa informačné, reklamné a propagačné zariadenia nemajú umiestňovať pri diaľniciach a cestách vyšších tried bližšie ako 50 až 100 metrov a pri cestách nižších tried a miestnych komunikáciách bližšie ako 15 až 25 metrov. Takáto právna úprava platí už v súčasnosti.

Pôvodné znenie Zmajkovičovej novely počítalo s tým, že billboardy nebudú môcť stáť pri ceste mimo mesta bližšie ako 250 metrov a v meste bližšie ako 80 metrov. Poslankyňa chcela svojou právnou normou riešiť bezpečnosť premávky a devastáciu okolia vonkajšou reklamou. Nové pravidlá sa mali dotknúť aj už existujúcich billboardov, pričom na ich odstránenie z ochrannej zóny bude dvojročná zákonná lehota, ktorá začne plynúť odo dňa účinnosti novely, čo je 1. január 2013.

14 debata chyba