Bezákovo odvolanie neobjasnil ani list od pápeža

Pochybnosti okolo odvolania bývalého arcibiskupa Róberta Bezáka nedokázal rozptýliť ani pápež. Svoje rozhodnutie zdôvodnil iba tým, že chcel medzi biskupmi obnoviť "kolegialitu" a pastoračné riadenie v Trnavskej arcidiecéze. Vyplýva to z listu, ktorý pápež Benedikt XVI. zaslal predsedovi Konferencie biskupov Slovenska Stanislavovi Zvolenskému. Podľa analytikov ním chcel iba upokojiť vypätú atmosféru medzi veriacimi, no pravé dôvody Bezákovho odvolania zostávajú stále nejasné.

09.11.2012 09:57
Bezák Foto:
Trnavský arcibiskup Róbert Bezák
debata (26)

„Starostlivo a vecne som sa oboznámil s vážnou a znepokojujúcou situáciou a po dlhej modlitbe nemohol som sa vyhnúť povinnosti, vyplývajúcej z lásky, obnoviť medzi vami účinnú kolegialitu a usporiadané pastoračné riadenie v Trnavskej arcidiecéze,“ uviedol pápež v krátkom liste, ktorý napísal ešte 18. októbra. Odpovedal ním na správu slovenských biskupov z júla tohto roku – krátko po odstúpení Bezáka, kde mu podľa Zvolenského oznámili, že jeho rozhodnutie rešpektujú.

Čo presne pápež myslel, keď uviedol spomenuté dôvody, cirkevní predstavitelia nevysvetlili. Zvolenský tvrdí, že by bolo nebezpečné, keby pápežovi podsúval vlastnú interpretáciu jeho slov. Dôvody odvolania podľa neho zostanú tajomstvom tých, ktorí skúmali podklady, teda najmä hlavy katolíckej cirkvi. „Ak Svätý Otec o niekom z nás rozhoduje tým, že tie dôvody nezverejňuje, nás každého chráni pred verejnou mienkou a takzvaným posudzovaním týchto dôvodov verejnosťou,“ zdôraznil Zvolenský.

Podľa bývalého politika Františka Mikloška, ktorý o Bezákovom odvolaní informoval ako prvý, je v prípade niekoľko nezrovnalostí. Pápežský nuncius napríklad rozhodnutie Benedikta XVI. ešte v júli zdôvodňoval tým, že k nemu dospel na základe výsledkov apoštolskej vizitácie – teda kontroly Trnavskej arcidiecézy v januári tohto roka. Tak sa vtedy vyjadrila i Konferencia biskupov Slovenska. „Teraz píše samotný pápež a už tam o vizitácii nie je ani reč. Na prvom mieste je kolegialita,“ porovnal Mikloško.

Ako dodal, z vedenia cirkvi zaznievajú hlasy, že to, čo sa deje, je pre dobro samotného Bezáka. „Sám arcibiskup Bezák však povedal, že nepozná dôvody svojho odvolania a prosí, aby ich zverejnili, že on sa toho nebojí. To je ten základný problém. Práve pre jeho dobro by bolo správne zverejniť tie dôvody. Tento list však v každom prípade trochu "prehadzuje výhybku´, keď mierne potlačil radikálny postoj voči Bezákovi. Akoby pápež rozhodol, že nie je možné, aby bola situácia stále taká napätá,“ zhodnotil Mikloško. Sám pritom vraví, že pozná tri verzie, prečo Bezáka odvolali, a spájajú sa s najvyššími miestami vo Vatikáne. Zatiaľ však o nich nechce hovoriť.

Jaroslav Šebek z Historického ústavu českej Akadémie vied pápežov list považuje za signál, že si Vatikán uvedomuje vášne, ktoré na Slovensku vyvolalo odvolanie obľúbeného arcibiskupa. Preto tento krok chápe ako snahu o upokojenie vyhrotenej situácie, najmä pred blížiacim sa výročím príchodu Cyrila a Metoda na budúci rok. Zbavenie Bezáka funkcie podľa Šebeka vyvolalo nečakané protesty, ktoré rozdelili cirkev a pobúrili mnohých kresťanov i neveriacich.

Zmienky o potrebnej obnove kolegiality a riadenia Trnavskej arcidiecézy môžu podľa Šebeka poukazovať na pápežov názor, že Bezák nebol schopný komunikovať s ostatnými biskupmi, ale ani v rámci svojej arcidiecézy. „Mohol to byť jeden z dôvodov odvolania, aj keď nevieme, prečo k tomu došlo. Bezák mal asi na isté problémy opačný názor ako väčšina ostatných biskupov. A mal i nekonformný postoj k neveriacim,“ doplnil Šebek, ktorý sa venuje cirkevným otázkam.

Podľa neho je však prekvapivé, že sa v pápežovom liste neobjavil ani náznak toho, že by mal Bezák problém morálneho charakteru. „To je rozdiel oproti cirkevným predstaviteľom napríklad v Latinskej Amerike, ktorých odvolávajú práve preto, že zlyhali z mravného hľadiska,“ upozornil Šebek.

S názorom, že pápež chcel upokojiť situáciu, súhlasí aj cirkevný analytik Imrich Gazda. List je podľa neho zároveň prejavom podpory slovenským biskupom. Gazda je presvedčený, že aj keď sa situácia v uplynulých mesiacoch stabilizovala, kauza Bezák sa ešte neskončila: „Časť veriacich jeho odvolanie prijíma, pretože ide o rozhodnutie pápeža a o tom sa nediskutuje, iní sú presvedčení o vážnych dôvodoch na jeho odvolanie, ale niektorí si stále kladú otázku, či mal pápež o Bezákovi pravdivé informácie.“

Bezáka pápež odvolal v júli bez toho, aby veriacim vysvetlil dôvod. O pozadí prípadu sa preto naďalej iba špekuluje. Ako možné dôvody odvolania sa spomínajú napríklad finančné machinácie, ktoré mal Bezák v arcidiecéze odhaliť po svojom predchodcovi Jánovi Sokolovi, Bezákovo neformálne vystupovanie na verejnosti, jeho liberálne názory, problémy s dodržiavaním cirkevnej hierarchie, ale aj obvinenia, že Bezák počas vedenia úradu narobil arcidiecéze dlhy za takmer 600-tisíc eur.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba