Účastníci pochodu za slušný život podpálili vlajku EÚ

Podpálením vlajky EÚ pod bránami Bratislavského hradu vyvrcholil sobotňajší pochod Spoločne za slušný a bezpečný život na Slovensku, ktorý zorganizovali Marián Mišún a Oskar Dobrovodský.

10.11.2012 16:29 , aktualizované: 17:26
protest, Bratislava, vlajka Foto:
Policajti zasahujú proti protestujúcim počas pálenia európskej vlajky pred NR SR.
debata (211)

Tento akt vyvolal zásah polície, ktorá v putách odviedla podpaľača vlajky, následne aj jedného z organizátorov, Mišúna. Pochod, ktorý sa začal na bratislavskom Predstaničnom námestí, mal dovtedy pokojný priebeh.

Bratislavský krajský policajný hovorca František Peczár v súvislosti s konaním zhromaždenia uviedla, že Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Bratislave prijalo opatrenia bezpečnostného charakteru. Situáciu v meste a v okolí Bratislavského hradu polícia naďalej monitoruje. Potvrdil tiež zadržanie dvoch osôb, ktoré sa na námestí Alexandra Dubčeka po 17.00 h „dopustili protiprávneho konania tým, že podpálili zástavu EÚ“.

„Osoby boli obmedzené na osobnej slobode a eskortované na policajné oddelenie za účelom podania vysvetlenia,“ uzavrel.

Oskar Dobrovodský, ktorý má dlhodobé problémy so svojimi neprispôsobivými rómskymi susedmi a dnes spoluorganizoval pochod za slušný a bezpečný život na Slovensku, je sklamaný z bratislavskej polície. „Je to svinstvo, že policajti bijú nevinných a pracujúcich ľudí za nič a, naopak, chránia agresívnych asociálov. Sklamala ma bratislavská polícia, že sa postavila proti nám, proti slušným ľuďom,“ vyhlásil po proteste Dobrovodský.

Dodal, že o tom bude informovať svojich známych v Nemecku, Anglicku a v Španielsku. V boji za slušný a bezpečný život chce Dobrovodský pritvrdiť, ako, nepovedal. „Prišiel som o dom, o majetok, všetko mi zničili, zdravie, rodinu… Čo mi iné zostáva? Musím bojovať proti tomuto odpornému režimu,“ vyhlásil. Avizoval, že 17. novembra bude v Malackách demonštrácia za ľudské práva a práva na slušný a dôstojný život.

Pred mesiacom sa zhromaždeniu pod sochu Svätopluka dostať nepodarilo. Bránili mu v tom zátarasy pred hradnou bránou. Dnes musela polícia pochodujúcich pustiť, keďže išlo o prechádzku občanov mestom a hradné nádvorie je verejne prístupné. Ak by sa chcel dav dostať na nádvorie v podobe zhromaždenia, nebolo by mu to umožnené.

Dobrovodský zorganizoval ďalší pochod preto, že jeho situácia sa zhoršuje. „Jeden zo spolumajiteľov pozemkov povolil Rómom dať si tam unimobunky a začalo sa nám ešte väčšie peklo ako predtým,“ povedal Dobrovodský. Pochodom chce preto upozorniť zodpovedných ľudí, aby konečne začali konať a aby zákony platili pre všetkých rovnako. „My chceme od tohto štátu len jedno jediné, a to právo na slušný a pokojný život a aby platili ľudské práva aj pre nás,“ vyhlásil Dobrovodský.

211 debata chyba