Podpaľačom zástavy EÚ hrozí až trojročné väzenie

Spoluorganizátorovi bratislavského pochodu za slušný a bezpečný život na Slovensku Mariánovi Mišunovi hrozí až trojročné väzenie.

11.11.2012 13:18
pochod, Bratislava Foto:
Pochod Spoločne za slušný a bezpečný život na Slovensku sa konal v sobotu z bratislavskej Hlavnej stanice až pred Bratislavský hrad.
debata (206)

Rovnako je na tom aj druhý muž Štefan P., ktorý s ním pred Národnou radou SR v závere sobotňajšieho pochodu (10.11.) pálil zástavu Európskej únie. Obidvoch mužov v tejto súvislosti zadržala polícia a v súčasnosti čelia obvineniu z prečinu výtržníctva formou spolupáchateľstva.
Bratislavský krajský policajný hovorca František Peczár pripomenul, že k podpáleniu zástavy došlo v sobotu približne o 17.00 h počas konania verejného zhromaždenia v Bratislave na námestí Alexandra Dubčeka. „Obaja muži vystúpili pred zhromaždených účastníkov, kde jeden z nich vybral zástavu Európskej únie a zároveň aj fľašku s neznámou zrejme horľavou tekutinou, s ktorou ju pofŕkal. Následne ju druhý z nich podpálil. Z dôvodu podozrenia zo spáchania protiprávneho konania boli osoby obmedzené na osobnej slobode a následne eskortované na policajné oddelenie,“ informoval Peczár.

Dodal, že v tejto súvislosti obvinil poverený policajt 32-ročného Mišenu z Púchova a 40-ročného Štefana P. z okresu Levice z prečinu výtržníctva formou spolupáchateľstva. „Obvineným tak v zmysle zákona hrozí trest odňatia slobody až na tri roky,“ doplnil policajný hovorca.

K incidentu došlo počas pochodu, ktorý zorganizoval Marián Mišena spolu s Oskarom Dobrovodským. Ten má dlhodobé problémy so svojimi neprispôsobivými rómskymi susedmi. Išlo už o druhý pochod, Dobrovodský sa preň rozhodol preto, že jeho situácia sa zhoršuje. „Jeden zo spolumajiteľov pozemkov povolil Rómom dať si tam unimobunky a začalo sa nám ešte väčšie peklo ako predtým,“ povedal Dobrovodský. Pochodom chcel preto upozorniť zodpovedných ľudí, aby konečne začali konať a aby zákony platili pre všetkých rovnako. „My chceme od tohto štátu len jedno jediné, a to právo na slušný a pokojný život a aby platili ľudské práva aj pre nás,“ vyhlásil Dobrovodský.

206 debata chyba