Hlina chce odtajniť register plavidiel vrátane hausbótov

Nezaradený poslanec Národnej rady Alojz Hlina chce odtajniť register plavidiel, ktorý vedie Štátna plavebná správa. Zverejnenie zoznamu, ktoré navrhuje v jednovetnej novele zákona o vnútrozemnej plavbe, by sa dotklo aj hausbótov. Hlina sa nazdáva, že kvôli niektorým majiteľom hausbótov, ktorými sú podľa jeho slov aj politici, sa prestal register zverejňovať.

13.11.2012 12:52
Hlina Foto:
Poslanec Alojz Hlina (nezaradený)
debata (4)

„Ten zoznam sa stal účelovo tajným, neverejným. Doteraz bol bežne dostupný, ale vzhľadom na to, kto všetko má tie hausbóty, sa pretlačilo cez parlament, že sa stal neverejným. Mojím cieľom je, aby sa stal opäť verejným,“ uviedol. Poslanec nevie, prečo by ľudia a štátne a samosprávne orgány nemohli mať prístup k spomínanému registru, keď v minulosti to tak bolo.

Návrh na decembrovú schôdzu parlamentu predkladá, aby odstránil komplikácie s dostupnosťou údajov pre ďalšie konanie samosprávnych a štátnych orgánov, ale aj s právom verejnosti na dostupnosť niektorých informácií. Obzvlášť nepriaznivý stav je podľa neho práve v súvislosti s hausbótmi, ktoré spadajú pod uvedený register.

Hlina zároveň plánuje novelu stavebného zákona. Chce, aby sa hausbóty posudzovali ako stavba. „Je nemysliteľné, že tie objekty, ktoré sú tam a jednoznačne vykazujú znaky stavby, rodinného domu, sú kategorizované ako plavidlo. To nesedí,“ vysvetlil nezaradený poslanec.

4 debata chyba