Na mestských policajtov platí iný meter

Ak by štátny policajt spálil vlajku Európskej únie, už dávno by ho čakala na stole výpoveď. Mestský policajt sa však po takomto výčine o svoje miesto báť nemusí. Týka sa to trnavského mestského policajta Mariána Mišúna.

13.11.2012 20:00 , aktualizované: 14.11.2012 07:57
mestskí policajti Foto:
Štátny policajt musí byť vzorom pre spoločnosť celých 24 hodín, u mestského policajta sa to vyžaduje len počas pracovnej doby.
debata (30)

Hoci sa už dlhšie pohybuje na hrane výtržníctva a extrémizmu, jeho nadriadení ho neprepustili. Tvrdia, že tak zo zákona ani nemôžu urobiť.

Mišún bol organizátorom sobotňajšieho pochodu Spoločne za slušný a bezpečný život, na ktorom podpálil vlajku EU na Námestí Alexandra Dubčeka v Bratislave. Polícia ho obvinila z výtržníctva, za čo hrozia tri roky väzenia. Mišún sa už dlhšie objavuje po boku Mariana Kotlebu, dvakrát kandidoval do parlamentu za krajne pravicovú stranu Ľudová strana Naše Slovensko. Jeden z jeho prejavov na mítingu v Čechách bol podnetom pre trestné stíhanie vo veci hanobenia rasy. Keď v jednej trnavskej základnej škole prednášal deťom, hovoril o Rómoch ako o „klamároch a požieračoch psov“.

Jediné, čo sa po jeho poslednom incidente s vlajkou udialo, bolo to, že dostal dovolenku. Pokyn dal primátor Jozef Butko, nazval to postavením mimo službu. Nevyhodil ho vraj preto, lebo sa musí riadiť zákonníkom práce a pokiaľ nebude právoplatne odsúdený, platí prezumpcia neviny. „Čakám, ako dopadne verdikt. Ak sa ukáže, že porušil zákony, moje rozhodnutie nebude trvať dlhšie ako 24 hodín.“ Na otázku, či toto rozhodnutie nepríde aj tak neskoro, povedal, že si dal preveriť Mišúnove pôsobenie vo funkcii policajta. „Mali sme aj osobný rozhovor. Nenašlo sa nič, za čo by sa dal napomenúť alebo potrestať. Riadne si plnil povinnosti,“ dodal primátor.

Náčelník trnavskej mestskej polície Igor Keleši povedal, že nemôže trestať ľudí za to, čo robia mimo pracovnej doby. „Za šesť rokov nerobil Mišún žiadne problémy, neboli žiadne sťažnosti. Čo sa týka jeho aktivít vo voľnom čase, ja ich nesledujem. Pripúšťam však, že tieto jeho aktivity nám nerobia dobré meno.“

Svojsky sa v roku 2008 zabával aj štátny policajt Radovan Hegyi, a to tak, že s kolegami strieľal na terč, ktorý oslovovali Hedviga. Na internet sa dostalo video a Hegyi dostal výpoveď. „Bol prepustený z dôvodu porušenia služobnej prísahy alebo služobnej povinnosti zvlášť hrubým spôsobom,“ odcitovala z výpovede nitrianska policajná hovorkyňa Renáta Čuháková. Podľa nej by rovnako dopadol aj Mišún, ak by bol štátnym policajtom. V štátnej polícii sa často prepúšťa hneď, nadriadeným stačí obvinenie, nečakajú na verdikt súdu.

Háčik je v tom, že na štátnych policajtov sa vzťahujú prísnejšie a špecifické zákony, ktoré upravujú ich správanie a vystupovanie na verejnosti. Mestskí policajti sa však riadia len zákonníkom práce. Zjednodušene povedané, štátny policajt má byť vzorom pre spoločnosť celých 24 hodín, u mestských policajtov sa to vyžaduje len počas pracovnej doby. Čo robí vo voľnom čase, môže byť jeho nadriadeným naozaj jedno.

Absurdnosť tohto tvrdenia čiastočne dokazuje aj fakt, že spomínaného Hegyiho sa po vyhadzove zo štátnej polície ujala mestská polícia v Nitre. Prípadom sa vtedy zaoberal aj primátor Nitry Jozef Dvonč. „Vyhodnocovali sme to vtedy s bývalým náčelníkom, ten sa ho zastal, hodnotil ho pozitívne.“ Podľa neho by nebolo dobré, keby samosprávy zasahovali náčelníkom do toho, koho majú vyberať. Dvonč však zároveň poznamenal, že to, čo cez víkend vykonal Mišún, je nezlučiteľné s prácou mestského policajta.

Kolegovia sa Mišúna zastali. Opisovali ho ako dobrého, inteligentného človeka, ktorý sa neprejavuje agresívne. Podľa súdneho znalca z odboru psychológia Dušana Kešického je časté, že človek sa prejavuje inak v práci, ako vo voľnom čase. „Toto som ako znalec zažil veľakrát. V práci to môže byť ten najmilší človek, a mimo práce sa to napätie uvoľní a človek môže byť agresívny.“

Podľa Kešického by bolo namieste, aby takéto profesie mali častejšie psychologické posudky. „Práve psychologické testy vedia odhaliť sklony k agresívnemu správaniu. Človek sa môže meniť, vyvíjať,“ dodal.

Prezident Združenia náčelníkov mestských a obecných polícií Ján Andrejko časté testovanie odmieta. Podľa neho by to nič nevyriešilo. Vstupný test je vraj dostatočne prísny na to, aby sa vedeli takýto ľudia odhaliť. Asi polovica záujemcov cez testy vôbec neprejde. „Otázne je, nakoľko dobre si robia svoju prácu psychológovia.“ Podľa neho by sa podobné prípady mohli riešiť cez etické kódexy. A nie všetky mestské polície a samosprávy na Slovensku ich majú zavedené.

PIANO

Prečítajte si aj komentár Martina Krna Muži zákona.  Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Kódex nemá zatiaľ ani mestská polícia v Nitre. „Správanie policajta vo voľnom čase nemáme upravené. Porušenie morálky z uvedeného dôvodu nemôžeme hodnotiť ako porušenie pracovnej disciplíny,“ naznačil náčelník Erik Duchoň. Oslovení náčelníci naznačili, že predsa len sú spôsoby, ako „vyriešiť“ podobné problémy. Ak napríklad šéf vie, že policajt organizuje protestné zhromaždenie, môže mu dať na ten deň službu. Primátor zas môže navrhnúť, aby policajta preložili na iné pracovné miesto.

Ministerstvo vnútra avizuje prísnejší výber, vzdelávanie a prípravu členov mestskej polície, zatiaľ však neupresnilo konkrétne zmeny. „Obecný policajt je v zmysle zákona povinný dbať na vážnosť, česť a dôstojnosť občanov i na svoju vlastnú. Rozhodne nie je v poriadku, ak zamestnanec mesta či obce platený z rozpočtov samospráv a pôsobiaci na úseku ochrany a poriadku, sa vo svojom voľnom čase dopúšťa činov, ktoré možno kvalifikovať ako výtržníctvo,“ uviedla Alena Koišová z ministerstva.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba