Fórum o hrozbách, ale z havlovskej perspektívy

V roku znepokojivých predpovedí prichádzajú do Bratislavy významní intelektuáli, aby diskutovali o strednej Európe a svete z perspektívy havlovského programu pravdy a lásky, ktoré musia zvíťaziť nad lžou a nenávisťou. Krízy sú časom, keď sa lži stávajú neudržateľnými, je to čas odkrývania podvodov a odhaľovania lží - aj táto myšlienka sa od zajtra ocitne v centre záujmu spisovateľov a spoločenských vedcov, hostí Stredoeurópskeho fóra 2012, organizovaného už po štvrtýkrát pri príležitosti výročia 17. novembra.

14.11.2012 12:29
debata (21)

Hneď prvý panel s názvom O lži, ktorý zajtra od 17.30 h bude moderovať publicista a spisovateľ Martin M. Šimečka, sa zameria na otázky, ako mafie, bratstvá či aliancie vzájomných protislužieb oslabujú demokraciu. Do diskusie sú pozvaní ukrajinská spisovateľka Oksana Zabužko, Talian Giacomo di Girolamo, český novinár Tomáš Němeček a bulharsko-nemecký autor Ilia Trojanow.

Až do 18. novembra bude tridsať intelektuálov v divadle Astorka-Korzo ’90 uvažovať v duchu Havlovho motta a v jednotlivých diskusných paneloch sa budú zaoberať práve týmito slovami: lžami v podobe skorumpovaných štruktúr, ktorými sú spoločnosti stredoeurópskych krajín prerastené; starými a novými podobami nenávisti, rasizmu, xenofóbie a kolektívnych egoizmov. Budú sa tiež hľadať odpovede na problém, ktorý na prvom ročníku Stredoeurópskeho fóra, roku 2009, nastolil práve Václav Havel: ľudia, ktorí posunuli strednú Európu od diktatúry k demokracii, odovzdali demokraciu ekonomickým expertom. Nebol to fatálny omyl?

Medzi diskutujúcimi je aj český spisovateľ a programový riaditeľ Knihovny Václava Havla Jáchym Topol, Poliak Andrzej Stasiuk, Srb Vladimir Arsenjevič, Slovinec Drago Jančar či György Konrád, jedna z najväčších postáv maďarskej literatúry vôbec. A tiež: česká spisovateľka Radka Denemarková, Adam Michnik, poľský disident, historik a zakladateľ a šéfredaktor najväčšieho nezávislého denníka v strednej Európe; Miklós Haraszti, maďarský disident, novinár, do roku 2011 splnomocnenec OBSE pre slobodu médií, legenda modernej sociológie Zygmunt Bauman; disidentka a sociologička Jiřina Šiklová, ruská konceptuálna umelkyňa a jedna z posledných odporkýň režimu na sklonku sovietskej éry Anna Jermolajeva alebo český filozof a kognitívny vedec Ivan M. Havel. Hosťami budú tiež americký spisovateľ a softvérový technik David Auerbach a slávny francúzsky filozof a spisovateľ Pascal Bruckner.

Český literárny historik a riaditeľ Knihovny Václava Havla Martin C. Putna nazval Stredoeurópske fórum "mladším, milším bračekom” pražského Fóra 2000.

Konferenciu doplní zajtra o 16.45 h v Divadle Astorka-Korzo ’90 vernisáž výstavy dvorného fotografa podujatia Parížana Petra Župníka, tento rok s nostalgickým názvom Pocta Václavovi Havlovi. Pripravené sú aj autorské čítania, debaty, koncerty, podujatia iných občianskych iniciatív či filmové projekcie. V sobotu 17. novembra o 11. h v kine Mladosť bude predpremiéra maďarského filmu Je to len vietor, ktorý získal hlavnú cenu tohtoročného Berlinale, v nedeľu v rovnakom čase uvedie filmový dokument o slávnom čínskom umelcovi Ai Weiwei: Never sorry režisérka Alison Klayman, ktorá za snímku získala zvláštnu Cenu poroty na festivale Sundance 2012.

Diskusné panely v divadle Astorka-Korzo ’90 vo štvrtok a v piatok 15. a 16. novembra budú od 17. h, v sobotu 17. novembra a v nedeľu 18. novembra od 14.30 h. Vstup na diskusie je bezplatný.

Podrobnejšie informácie o programe a registrácii na Fórum nájdete na www.ceeforum.eu.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba