Za podpálenie vlajky EÚ príde Marián M. o prácu, od súdu dostal trest

Trnavský mestský policajt Marián M., ktorý na pochode s názvom Spoločne za slušný a bezpečný život na Slovensku podpálil vlajku Európskej únie (EÚ), príde o prácu. Potvrdil to náčelník Mestskej polície mesta Trnava Igor Keleši.

14.11.2012 14:40
debata (65)

Bývalý šéf Matice slovenskej v Púchove Marián M., ktorý mal blízko aj k Slovenskej pospolitosti, v súčasnosti čerpá dovolenku, do práce by sa mal vrátiť v pondelok 19. novembra. Jeho šéf chcel najskôr počkať na právoplatné rozhodnutie, ale zmenil názor. Sobotňajší pochod zorganizovali Marián M. a Oskar Dobrovodský z Malaciek, ktorý dlhodobo trpí svojich neprispôsobivých susedov. Pokojný priebeh však vyvrcholil podpálením vlajky EÚ pod bránami Bratislavského hradu. Mariána M. a Štefana P. odviedli policajti a obvinili z výtržníctva.

Okresný súd Bratislava I ich v utorok 13. novembra uznal trestným rozkazom za vinných. Mariána M. podľa hovorcu bratislavských súdov Pavla Adamčiaka potrestal peňažným trestnom 300 eur a dvojročným zákazom pobytu na území Bratislavy.

V prípade, že by nezaplatil, hrozia mu tri mesiace vo väzení. Obvinený si nemyslí, že spáchal trestný čin a verí, že súd jeho konanie ešte prekvalifikuje na priestupok. „Pokladám to za politický proces,“ povedal obvinený. Štefana P., ktorý pálil vlajku spolu s Mariánom M. potrestali zaplatením 500 eur a dvojročným zákazom pobytu v hlavnom meste. „Pre prípad, že by výkon peňažného trestu mohol byť úmyselne zmarený, ustanovil trest odňatia slobody v trvaní päť mesiacov,“ povedal Adamčiak.

Rozhodnutie nie je právoplatné, pretože obvinení voči tomu podali odpor. Nasledovať bude súdne pojednávanie.

65 debata chyba