Konštantín a Metod na pamätnej minci bez svätožiary a kríža

Národná banka Slovenska na budúci rok v máji vydá pamätnú mincu k 1 150. výročiu príchodu svätých Konštantína a Metoda na Veľkú Moravu. Bude na nej chýbať svätožiara nad hlavami bratov a kríže na odeve vierozvestcov. Pôvodný návrh mince tieto symboly obsahoval, nepáčili sa však niektorým členským štátom únie. Katolícka cirkev je vyhodením svätožiary a krížov z mince pobúrená.

17.11.2012 08:00
minca, Konštantín a Metod Foto:
Pamätná minca k 1 150. výročiu príchodu Konštantína a Metoda na Veľkú Moravu.
debata (61)

Dvojeurová minca nie je určená na zberateľské účely. Bežne sa ňou bude platiť na celom území eurozóny, preto sa na ňu vzťahujú právne normy únie. „V rámci pripomienkového konania požiadala Európska komisia a niektoré členské štáty o odstránenie niektorých symbolov z návrhu mince v rámci uplatňovania princípov náboženskej neutrality, a to konkrétne o odstránenie svätožiary a krížov z pália,“ potvrdila hovorkyňa Národnej banky Slovenska Petra Pauerová.

Konferencia biskupov Slovenska zobrazenie bez týchto znakov považuje za hanbu, akej sa krajina v budúcnosti musí vyhnúť. „Vzdanie sa podstatných symbolov vyobrazenia svätých Konštantína-Cyrila a Metoda na pamätnej eurominci sa stáva kultúrnym prelomom a neúctou voči vlastným dejinám,“ tvrdí hovorca Konferencie biskupov Slovenska Jozef Kováčik.

O tom, že znaky na minci budú chýbať, sa dozvedeli z médií, ďalšie kroky neplánujú. „V roku 1988 veriaci ľudia riskovali slobodu kvôli tomu, aby o Cyrilovi a Metodovi mohli hovoriť ako o svätých. Žijeme v slobodnej spoločnosti alebo v totalite, kde nám niekto bude diktovať, či môžeme používať štátne symboly?“ pýta sa Kováčik.

Podľa historika Slovenskej akadémie vied Jána Steinhübela nie je chybou, že na minci symboly nebudú. „Možnosť, pre ktorú sa banka rozhodla, je korektnejšia. Sme sekulárny štát, ktorý sa neviaže na žiadnu ideológiu ani konkrétne náboženstvo. Keď tu pôsobili, ešte svätí neboli, aj z historického hľadiska je to úplne v poriadku,“ povedal.

Na minci bude použitý výtvarný návrh Miroslava Hrica. Minca zobrazuje dve postavy so symbolickým dvojkrížom v popredí. Dvojkríž vychádza z trojvršia – symbolu Slovenska a vyjadruje význam misie oboch solúnskych bratov Konštantína a Metoda, ktorá prispela k zabezpečeniu plnej suverenity a legitimity najstaršieho slovanského štátu v strednej Európe. Konštantín drží v rukách knihu, ktorá predstavuje vzdelanosť a vieru. Metod je zobrazený s kostolom ako symbolom viery a cirkvi.

Každá členská krajina eurozóny môže ročne vydať dve pamätné obehové mince v hodnote 2 eurá v určenom maximálnom počte. Dizajn slúži na pripomenutie určitej významnej udalosti či osobnosti.

© Autorské práva vyhradené

61 debata chyba