Horský: Rada SDKÚ dala facku otcom strany

Pravicová SDKÚ zabojuje o voliča novým programom, ktorý "zmietlo zo stola" bývalé vedenie strany.

19.11.2012 08:12
Mikuláš Dzurinda Foto:
Bývalý predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda
debata (85)

Aj napriek kritike zakladateľov strany programové východiská schválila ústredná rada drvivou väčšinou. Za bolo 65 delegátov, jeden proti a piati sa zdržali.

Predseda strany Pavol Frešo ubezpečil, že SDKÚ je po rokovaní rady jednotná a nemá žiadne informácie o odchode niektorých členov. „Nikto nepovedal, že odchádza. Považujem to skôr za šumy,“ oznámil Frešo.

PIANO

Prečítajte si komentár Petra Javůrka Bumerangy a zátvorky.
Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

„Predpokladaný a očakávaný rozsobáš vnútri SDKÚ sa teda nekonal. Delegáti sa takmer jednotne postavili za programové východiská a znovuoživenie strany. Naozaj dôrazne sa ozvali iba starí harcovníci – Dzurinda s Miklošom. A skutočnosť, že hlas týchto dvoch autorít bol umlčaný, svedčí o dôvere voči novému vedeniu. Je to nečakaná facka otcom zakladateľom strany,“ komentoval výsledky sobotňajšieho zasadnutia politológ Michal Horský.

Bývalý druhý muž SDKÚ Ivan Mikloš kritizoval na rade najmä prípravu programu, teda napríklad skutočnosť, že text východísk nebol výsledkom odborných sekcií, pôvodne bol dokonca rozpočtovo neudržateľný a plný populizmu, vznikal v časovom strese a nik z najvyššieho vedenia zaň neprevzal zodpovednosť. „Za tvorbu programu musí byť zodpovedný predseda strany alebo ním poverený podpredseda,“ poznamenal Mikloš.

Expredseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda Frešovmu vedeniu tvrdo vyčítal celý výkon opozičnej politiky. Podľa neho strana ani nevie, či chce hrať okresnú ligu alebo sa vrátiť do extraligy. Pretože, ak by chcela to druhé, „nemohla by sa len prizerať, ako Smer a Robert Fico namiesto sľubovaných istôt robí len deštruktívnu politiku a rafinovane rozdeľuje opozíciu“, tvrdil Dzurinda. Pripomenul napríklad, že strana sa vôbec nevyjadrila k sporu Kováč – Lexa či k plánovanému predaju košických železiarní.

Podľa prešovského krajského šéfa SDKÚ Ondreja Mateja Dzurindov prejav strane nepomohol. „Bolo mi ľúto Dzurindu aj formy jeho prejavu,“ povedal pre agentúru SITA Matej. Podľa neho človeku, ktorý túto stranu zakladal, neprináleží také vystúpenie.

Dzurinda adresoval výčitky aj celej súčasnej rozloženej pravici, ktorej lídrovská taktovka podľa neho „leží na ulici“. „Sulík dal návrh slávneho zákona o registrovaných partnerstvách a prišiel desať minút po hlasovaní. To je úžasná strana. Béla Bugár neexistuje. Matovič, Hlina, to je iný kabaret. Do toho Lipšic, ktorý zabúda na Gorilu a čo robil. A do toho ešte prichádza fešák Procházka. Pokiaľ nezoberieme my odvahu do svojich rúk, budeme sa potácať,“ zdôraznil. Dotkol sa aj podpísaného memoranda Ľudovej platformy pravice, ktorého text označil za „smutný“.

Modrí sa v programovom dokumente definujú ako politický subjekt pre strednú vrstvu, chcú dosiahnuť nižšie dane a odvody pre ľudí práce, vyrovnaný štátny rozpočet, zníženie štátneho dlhu či zamerať sa na rodinnú politiku.

© Autorské práva vyhradené

85 debata chyba