SR na žiadosť z Bruselu odstráni náboženské symboly z mince

Rozhodnutie odstrániť svätožiaru a kríže z pamätnej mince s motívom misie Konštantína a Metoda bolo reakciou na pripomienky z Bruselu. V rámci pripomienkového konania požiadala totiž Európska komisia a niektoré členské štáty o odstránenie náboženských symbolov z návrhu mince.

21.11.2012 13:07 , aktualizované: 13:41
minca, Konštantín a Metod Foto:
Pamätná minca k 1 150. výročiu príchodu Konštantína a Metoda na Veľkú Moravu.
debata (259)

„Tieto požiadavky boli zdôvodnené potrebou rešpektovania princípu náboženskej neutrality vyplývajúceho z článku 22 Charty základných práv Európskej únie,“ uviedla Jana Kováčová z Národnej banky Slovenska (NBS).

Banková rada následne vznesené pripomienky podľa nej akceptovala vychádzajúc aj z predchádzajúcich skúsenosti. V minulosti totiž takéto pripomienky akceptoval napríklad aj Vatikán a s podobnými výhradami sa už stretlo aj Slovensko. Navyše by podľa nej neakceptovanie tejto pripomienky ohrozilo základný cieľ, a to pripomenutie si príchodu vierozvestcov prostredníctvom mince, ktorá by sa mala šíriť v rámci celej Európy.

„NBS je presvedčená, že konečný návrh dvojeurovej pamätnej mince s námetom príchodu misie Konštantína a Metoda na Veľkú Moravu je dôstojným spojením dvoch symbolov symbolu štátnosti a symbolu kresťanstva. Slovenský dvojkríž vyrastajúci z trojvršia je súčasne biskupskou berlou v ruke Metoda,“ dodala Kováčová.

Rozhodnutie odstrániť náboženské symboly z pamätnej mince vyvolali v posledných dňoch ostrú reakciu viacerých zainteresovaných strán. Odsúdila ho Konferencia biskupov Slovenska, europoslankyňa Anna Záborská a naposledy aj prvý podpredseda mimoparlamentnej SNS Rafael Rafaj.

„Odstrániť z ich odevov (Cyrila a Metoda) kríže a z hláv svätožiary je také isté, ako odstrániť kríž z Dómu Sv. Martina v Bratislave a premenovať tento korunovačný chrám uhorských kráľov a kráľovien na ‚Dóm Martina‘,“ komentovala Záborská.

Kaník: NBS by nemala ustupovať požiadavkám Bruselu na úpravu mince

„Pre nás je absolútne nepochopiteľné, ako môže byť v Európe, ktorá nespochybniteľne stojí na kresťanských základoch, problémom zobrazenie postáv, ktoré sú súčasťou kresťanstva, a ktoré sú nespochybniteľne súčasťou duchovného a kultúrneho dedičstva nielen Slovenska, ale celej Európy. SDKÚ sa preto domnieva, že v žiadnom prípade nie je správne ustupovať takýmto neopodstatneným tlakom a výhradám,“ zhodli sa opoziční poslanci Ľudovít Kaník a Jozef Mikuš.

Tlak z Bruselu na takúto zmenu je podľa nich „zlý a škodlivý“. Miesto ústupkov treba podľa SDKÚ viesť zásadnú debatu o tejto otázke na pôde EK. „NBS by mala trvať na pôvodnom výtvarnom stvárnení mince,“ vyhlásil šéf poslaneckého klubu SDKÚ Kaník.

259 debata chyba