Polícia preveruje Trnkov list, ten sa cíti nevinný

Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka bude preverovaný políciou, tá sa totiž začala zaujímať o jedno z jeho rozhodnutí a o to, či mal vôbec právomoc vydať ho. Ide o prevod bytovky Glance House v Bernolákove, ktorá dnes smeruje do rúk podnikateľa a Trnkovho známeho Mariána Kočnera.

22.11.2012 11:22 , aktualizované: 19:30
Dobroslav Trnka Foto:
Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka tvrdí, že nepochybil. Ku kauze sa však bližšie nevyjadril.
debata (135)

Spor siaha ešte do roku 2010, keď Špeciálna prokuratúra vyšetrovala nezhody medzi majiteľmi polyfunkčného domu z firmy Glanc House. Aby vtedy predišla špekulatívnym prevodom bytovky, akékoľvek narábanie s nehnuteľnosťou zakázala. V máji 2012 sa však do prípadu zapojil námestník generálneho prokurátora Dobroslav Trnka. Listom adresovaným Jane Šlachtovej z rozpadajúcej sa firmy Glanc House, jej mal podľa denníka Sme umožniť prevod bytovky. Vďaka tomu mala Šlachtová v októbri nehnuteľnosť napokon prepísať na firmu Gapeja, ktorá je v konkurze. Tento mesiac Kočner oznámil, že odkúpi pohľadávku od banky, ktorá projekt financovala.

Po medializácii prípadu sa o podozrivé prevody začala zaujímať aj polícia. Ako však uviedla policajná hovorkyňa Denisa Baloghová, vzhľadom na prebiehajúce konanie sa ku konkrétnym úkonom nebude vyjadrovať. „Polícia preveruje podozrenie z viacerých trestných činov, vyšetrovateľ zatiaľ nerozhodol o začatí trestného stíhania vo veci,“ uviedla.

Trnka tvrdí, že nepochybil. Ku kauze sa však bližšie nevyjadril. „Ja som nikde nepochybil, za všetkými svojimi krokmi a rozhodnutiami si stojím. Sú relevantné, platné a zákonné. Bodka,“ povedal pre Pravdu. Ako dodal, verejnosť sa dozvie pravdu po preverení prípadu, keďže zatiaľ sa jej dostali len skreslené vyjadrenia.

V zverejnenom liste z mája, ktorý adresoval Šlachtovej, sa vyjadril, že súhlasí s prevodom zaistených nehnuteľností formou uzatvorenia zmluvy o predaji. Zároveň však dodal, že zaistenie nehnuteľnosti sa zruší až po tom, čo zanikne dôvod zaistenia, to znamená, že nehnuteľnosti budú zablokované do rozhodnutia Špeciálneho súdu. „Uvedený súhlas má informatívny charakter a bude slúžiť pre potreby príslušnej správy katastra za účelom povolenia príslušných vkladov vlastníckeho práva,“ napísal v liste.

Či mal príslušný katastrálny úrad v Senci právo previesť „zaplombovanú“ nehnuteľnosť na základe Trnkovho listu, jasné nie je. Jeho riaditeľ Igor Svitek sa k prípadu vyjadrovať z dôvodu vyšetrovania nemôže. Polícia ho však údajne už vypočula. Vláda, pod ktorú patria katastrálne úrady, vo štvrtok pr­ostredníctvom svojho hovorcu reagovala, že kauzu pozorne sleduje. Na otázku, či mieni Sviteka odvolať, hovorca Erik Tomáš povedal, že si počkajú na výsledky vyšetrovania.

Odborníčka na trestné právo Lucia Kurilovská hovorí, že pre kataster list námestníka generálneho prokurátora nie je záväzný a musel by byť sprevádzaný aj riadnym uznesením, a to z pera generálneho prokurátora. Ako však dodáva, jednoznačne sa vyjadriť k prípadu bez celej dokumentácie nevie.

„Bez naštudovania kompletných uznesení to ani nejde a boli by to len špekulácie,“ pridáva sa trestný právnik Ondrej Mularčík.

Jasný výklad Trnkovho listu zatiaľ nedal ani jeho nadriadený, zastupujúci generálny prokurátor Ladislav Tichý. Prostredníctvom hovorkyne odkázal, že sa vyjadrí po preverení celého prípadu.

„Dispozičné právo k dotknutým nehnuteľnostiam je v katastri nehnuteľností príslušným uznesením prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry naďalej obmedzené,“ dodala hovorkyňa prokuratúry Jana Tökölyová.

V prípade preukázania pochybenia by Tichý mohol navrhnúť disciplinárne potrestanie Trnku či iný postup voči nemu. Ako však poznamenáva docentka trestného práva na Právnickej fakulte Univerzity Komenského Margita Prokeinová, Trnka už nemá imunitu. „Ako námestník Generálnej prokuratúry do nej už nespadá,“ vraví. Polícia by tak podľa nej mohla vzniesť aj obvinenie priamo proti nemu.

Na koniec kauzy čakajú aj klienti Glance House, ktorí mali v novostavbe bývať. Tým Kočner odkázal, že sa o byty budú môcť uchádzať v dražbe.

Jeho spojenie s kauzou sa však začalo ešte pred kúpou pohľadávky banky voči krachujúcej firme. Šlachtová totiž ešte v januári priznala, že jej radí aj v prípade prevodu bytovky v Bernolákove. Prepojený je taktiež na krachujúcu firmu Gapeja, ktorú vlastní jeho známy a bývalý spoločník z firmy Gamatex Štefan Ágh.

Pôvodnú agentúrnu správu nahradil autorský článok

© Autorské práva vyhradené

135 debata chyba