Obnovený Slovenský helsinský výbor sa sústredí na občianske a politické práva

Po šiestich rokoch začal opätovne fungovať Helsinský výbor na Slovensku (HVS). Obnovenie mimovládnej organizácie zdôvodnili jej členovia potrebou opätovne sa dôsledne sústrediť na fundamentálne otázky ľudskoprávnej problematiky na Slovensku. V centre jeho záujmu bude dodržiavanie práv ľudskej dôstojnosti, občianske a politické práva.

23.11.2012 11:46
debata (4)

Členmi slovenského Helsinského výboru budú ľudia z mimovládnych organizácii, ľudia s dlhoročnou pôsobnosťou v oblasti problematiky ľudských práv i príslušníci menšín. „Chceme organizáciu, ktorá bude mať široký základ s výrazným zastúpením mladej generácie,“ uviedol predseda HVS Kálmán Petőcz. Podľa stanov bude mať slovenský Helsinský výbor aj zbor poradcov jednou z nich je Viera Strážnická – bývalá sudkyňa na Európskom súde pre ľudské práva pri Rade Európy.

„Nie sme žiadnou opozičnou organizáciou,“ zdôraznil Miroslav Kusý, jeden zo zakladateľov pôvodného Helsinského výboru na Slovensku. Dodal, že úlohou výboru je strážiť ľudské práva a upozorňovať na ich porušovanie. „To, že pritom často prichádza ku konfrontácii s vládou, je logické, keďže vláda koncentruje moc a má nástroje, ako dohliadať na dodržiavanie ľudských práv,“ uviedol Kusý. „Opozičným hnutím však nemôžeme byť ani preto, že ľudské práva nepoznajú stranícku dimenziu,“ doplnil Kusého Petőcz.

Slovenský helsinský výbor má záujem prioritne si všímať problematiku práv ľudskej dôstojnosti, občianske a politické práva, no cieľom je monitoring problematiky v rámci komplementarity ľudských práv. „Chceme si všímať aj problematiku prevencie proti rasizmu, xenofóbie, rovnako práva zraniteľných sociálnych skupín, ako sú deti či seniori,“ uviedol Petőcz

Metódou práce bude podľa jeho členov monitoring, mapovanie, zber dát, edukácia, poradenstvo i vzdelávanie v oblasti ľudských práv.
Dnes sa uskutoční prvé valné zhromaždenie obnoveného Slovenského helsinského výboru, na ktorom budú zvolené jeho orgány. Prvotná členská základňa obnoveného HVS ráta s približne 30 členmi.

Slovenský helsinský výbor vznikol z bývalého Československého helsinského výboru po rozdelení federácie. Na jeho čele stáli postupne Július Strinka, Štefan Markuš, Miroslav Kusý a Lajos Grendel. Postupne sa jeho aktivity utlmovali, až v roku 2006 zostal prakticky nefunkčný.

4 debata chyba