Odmeny pre väzňov pôjdu hore

Pracujúci väzni si od budúceho roka prilepšia. Kým ostatné profesie platené zo štátnej kasy čaká zmrazovanie miezd alebo ich znižovanie, pracovné odmeny obvinených a odsúdených sa zvýšia. Zaručuje im to zákon, vďaka ktorému budú mať viac o tri percentá.

26.11.2012 15:00
debata (34)

Nové tarify pri ohodnotení väzňov sa od januára posunú pri najnižšej pracovnej triede zo 149,1 eura na 153,6 eura a pri najvyššej z 311,2 na 320,6 eura mesačne. Konkrétna výška zárobku bude rovnako ako dosiaľ závisieť od praxe, kvalifikácie a náročnosti prác. Ministerstvo spravodlivosti tvrdí, že navrhovaným zvýšením odmien len uplatňuje zákon, v ktorom je výška ich valorizácie naviazaná na rast minimálnej mzdy.

„Druhým dôvodom valorizácie je skutočnosť, že na pracovné odmeny sú naviazané úhrady na náklady trov výkonu trestu odňatia slobody, výkonu väzby, a tie sú príjmami štátneho rozpočtu. Ďalej sa z odmeny strháva výživné, vreckové, úložné a ďalšie zrážky, ktoré sú stanovené legislatívou,“ spresnil vedúci sekretariátu generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže Adrián Baláž.

Podľa Martina Halása z Inštitútu pre výskum sociálno-ekonomických rizík a alternatív aj táto valorizácia mala byť pozastavená, keďže prehlbuje sociálne rozdiely medzi ľuďmi. „Máme tu skupiny, ktoré majú zmrazené platy, musia protestovať, no stiahol by som to aj na seniorov a sociálne odkázaných ľudí. Ak si totiž zoberieme zariadenia sociálnych služieb, tak viac ako polovici z tých, ktorí sú tu umiestnení, ostáva po zaplatení poplatkov menej ako 39 eur na mesiac,“ dodal Halás.

Advokát Dušan Divko upozorňuje, že časť zo zarobených peňazí štát väzňom strháva na nemocenské dávky či ďalšie odvody štátu, preto je práca vo väzení len formou, ako predísť tomu, aby na slobodu neodchádzali nadmerne zadlžení. „Systém je navyše nastavený tak, že ak výdaje za svoj trest nevrátia ani po skončení trestu, štát neskôr tieto pohľadávky vymáha,“ vraví.

Sociologička Magdalena Piscová zo Slovenskej akadémie vied si myslí, že verejnosť odmietne zvyšovanie odmien väzňom. Pripomenula minulotýždňový protest zamestnancov justície pred rezortom spravodlivosti, ktorí žiadali vyššie mzdy. Napriek vysokoškolskému vzdelaniu majú súdni úradníci neraz platy na úrovni 350 eur.

„Je to veľmi citlivá záležitosť a myslím si, že v týchto ťažkých časoch je naozaj nešikovné pristupovať k takémuto kroku. Jeho načasovanie nie je vhodné a s valorizáciou sa radšej ešte mohlo počkať,“ reaguje Piscová.

Odmena obvinených a odsúdených väzňov zaradených do práce je podľa zákona nižšia ako minimálna mzda. Tá bude od januára stanovená na 337,7 eura. Väzni môžu v jednotlivých ústavoch vykonávať rôzne, zväčša menej náročné, práce. Okrem vlastných výrob ako sú kovovýroba, drevovýroba a textilná či poľnohospodárska výroba ide takisto o pomocné práce v stavebníctve či lesníctve. Počas výkonu trestu si môžu za peniaze kupovať potraviny aj iné veci, výška nákupu nesmie presiahnuť v kalendárnom mesiaci trojnásobok sumy životného minima.

„Záujem o prácu odsúdených na Slovensku zo strany fyzických a právnických osôb napriek valorizácii pracovných odmien pretrváva. V roku 2012 bolo priemerne denne do práce zaradených 4 363 väznených osôb, čím sa dosiahla skoro 62-percentná zamestnanosť,“ spresnil Baláž s tým, že počet osôb zaradených do práce každým rokom stúpa.

Väzenstvo na Slovensku

* počet väzňov je 9 286

* každý väzeň stojí štát ročne 12 997 eur

* v tomto roku bolo do práce zaradených priemerne 4 363 ľudí denne

* priemerná výška pracovnej odmeny v roku 2012 predstavovala sumu 93,22 eura

* výška pracovnej odmeny závisí od praxe, kvalifikácie, ale aj od náročnosti prác

* väzni s praxou do päť rokov budú od januára za hodinu zarábať od 0,883 eura za hodinu v prvej pracovnej triede (tento rok 0,857 eura) do 1,695 eura v štvrtej pracovnej triede (tento rok 1,646 eura)

* v prípade desaťročnej praxe zarobia obvinení či odsúdení od 0,961 eura za hodinu (tento rok 0,933 eura) do 1,843 eura v štvrtej pracovnej triede (tento rok 1,789 eura)

* mesačný zárobok bude môcť dosiahnuť výšku od 153,6 eura pri menšom počte odpracovaných rokov a nižšej pracovnej triede (tento rok 149,1 eura) do 320,6 eura pri vyššom počte odpracovaných rokov a vyššej pracovnej triede (tento rok 311,2 eura)

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba