Učitelia: Vydržíme v štrajku aj týždeň

Z protestujúcich školských zamestnancov, ktorí sa zhromaždili na Trnavskom mýte v Bratislave, bolo cítiť odhodlanie vydobyť si nielen navýšenie platov o 10 percent, ale aj zlepšiť postavenie učiteľov a nepedagogických zamestnancov. Podľa vyhlásení odborových predákov je rezort školstva na konci záujmu spoločnosti, a žiadajú len to, čo im patrí.

26.11.2012 14:25
štrajk, učitelia Foto:
Štrajkujúci učitelia pred budovou Istropolisu v Bratislave.
debata (40)

Okrem zvýšenia platov sú to aj systémové kroky vo financovaní a budovaní vzdelávacieho aparátu, ktoré podľa zástupcov odborov chýbajú od čias Márie Terézie. „Obviňujú nás z toho, že berieme deti ako rukojemníkov. Pravda je však taká, že rukojemníkmi sú práve tí, ktorí nás vinia, lebo tak brzdia potrebné zmeny,“ povedala jedna z rečníčok pred zástupmi pedagógov.

Sú ochotní vytrvať

Dĺžka štrajku je neobmedzená a najodhodlanejší učitelia plánujú vydržať celý týždeň. „Z mojich kolegov sú tu dnes všetci až na dvoch. Myslím, že je v našich silách vydržať do konca týždňa,“ povedala nám učiteľka z bratislavského gymnázia. Pedagogička zároveň vyvrátila zákulisné špekulácie, podľa ktorých by učitelia, po dvoch až troch dňoch opustili námestia, no žiakov by v triedach iba strážili. „Tým by sme si iba narobili problémy,“ dodala.

Aj keď väčšina zamestnancov v školstve ťahá za jeden povraz, názory verejnosti sa rôznia. „Rodičia detí nás do istej miery chápu, no je to individuálne. Záleží to od toho, ktorí rodičia sa dokážu zariadiť a vedia umiestniť svoje deti,“ povedala učiteľka s dlhoročnou praxou v školstve. Jej kolegyňa si ilúzie nerobí, no verí v zmenu k lepšiemu. „Chápem zložitú finančnú situáciu v krajine, no verím, že tie peniaze sa nájdu. S niečím podobným sme mali začať už dávno,“ dodala na margo načasovania plánovaného štrajku. Podľa jej slov ju príjemne prekvapila účasť na východe Slovenska, zatiaľ čo napríklad v Trnave, bola podľa jej zistení účasť iba polovičná.

Učiteľov podporujú aj ich žiaci

Hoci Trnavské mýto na dve hodiny sfarbili dožlta vlajočky odborového zväzu, v davoch učiteľov sa nedali prehliadnuť aj zelené stužky maturantov. Okrem nich ich podporili aj ich starší kolegovia z vysokoškolských lavíc." Ja som dnes prišiel pred prednáškou, ktorá mi začína o jedenástej. Pokojne som si mohol pospať o hodinu dlhšie, no takto aspoň podporím ich myšlienku," povedal Pravde Marek z Ekonomickej univerzity v Bratislave. „Ľudí dnes máločo zaujme. Najľahšie je kritizovať a frflať. Každý si žije svoj život a o ostatné sa nestará,“ dodal budúci inžinier. Podľa informácií viacerých vysokoškolákov, im tento týždeň zápočty odpadnú, pretože ani ich profesori nemajú kam umiestniť svoje deti. Druhou možnosťou je určitá tichá forma protestu na podporu svojich kolegov zo základných a stredných škôl.

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba