V školách niet peňazí na nič, sťažujú sa učitelia z východu Slovenska

V Košiciach protestovalo na Hlavnej ulici pred Vedeckou knižnicou vyše 2 500 učiteľov a zamestnancov školstva z Košického a Prešovského kraja. Svojím jánošikovským výzorom pútal na seba pozornosť Jozef Brutovský. Už roky robí školníka na Základnej škole v Margecanoch a s požiadavkami učiteľov súhlasí.

26.11.2012 15:37
štrajk, učitelia, Košice Foto:
Jozef Brutovský, školník z Margecian, tvrdí, že vláda školstvo podobne ako Jánošík ozbíjala, ale o ilúzie.
debata (55)

„Vieme, čo chceme a symbolika Jánošíka je v tom, že ozbíjal aj nás v školstve, ale o ilúzie. Treba sa pozrieť pravde do očí takej, aká je. Aj my, nepedagogickí zamestnanci, podporujeme učiteľov, lebo situácia v školstve má od ideálu ďaleko,“ povedal na margo štrajku školník s výzorom Jánošíka.

„Je to síce krajné riešenie, ale zároveň jediné čisté a bez vulgárnosti a ide aj o to, aby sme neublížili deťom, aj keď teraz sú doma. Chceme len splnenie svojich požiadaviek, nič viac,“ dodal Brutovský. „Ja to viem, že uspejeme,“ uzavrel optimisticky.

„Ťažko povedať, či bude štrajk úspešný. Pre mňa je dôležité, že sme prišli bojovať za svoju hrdosť a úctu. Pre nás, čo sme sem prišli z našej školy, je to úspech už teraz. Ostatné nechávame na členov vlády, nech to poriadne zvážia, lebo my sa nezastavíme,“ povedala protestujúca vychovávateľka Alžbeta Tašová zo Strednej odbornej školy v Trebišove, kde pôsobí už tridsať rokov. Podľa nej nejde len o platy, ale celkovo o podmienky v školstve.

„Nemáme na učebnice, na vodu, kúrenie, zanedbané sú ihriská, telocvičňa a máme staré okná. So zatepľovaním školy sa začína až teraz. Sme pozadu za ostatnými školami. Ide aj o podmienky pre žiakov,“ vykreslila situáciu vychovávateľka. Dodala, že spolu s kolegyňami nechcú robiť predčasné závery, ale počítajú s tým, že štrajk by mal trvať do konca týždňa.

Vyše dvetisíc učiteľov z celého východného... Foto: Boris Macko
štrajk, učitelia, Košice Vyše dvetisíc učiteľov z celého východného Slovensko prišlo na protestné zhromaždenie do Košíc.

Jaroslav Janoušek učí odborné predmety na košickej elektrotechnickej priemyslovke desať rokov. „Predtým som robil vo výskume, v praxi, čo mi pomáha pri učení. Celý život sa venujem dianiu okolo počítačov. Je to obrovský problém, keďže škola z roka na rok dostáva menej a menej. Nemáme za čo kupovať učebné pomôcky. Nemôžem žiakov učiť prácu na počítačoch tak, že im o tom budem hovoriť,“ mysli si Janoušek.

Preberajú aj prácu motorov a manipulátorov a podľa neho je ťažké žiakov učiť výrobné technológie, ktoré škola vôbec nemá. „Bol by som rád, keby sme mali také vybavenie, aby sme mohli učiť žiakov o techno­lógiách, ktoré reálne vo firmách a podnikoch fungujú. Možno by pomohlo, keby si mohli podniky odpísať z daní stroje a techniku, ktoré by venovali školám,“ dodal. Mrzí ho aj to, že v zahraničí je vývoj nových technológií na školách dotovaný, o čom u nás môžeme len snívať.

Vyše dvetisíc učiteľov z celého východného...

© Autorské práva vyhradené

55 debata chyba