Tichý zrušil Trnkov súhlas s prevodom, škoda však podľa neho nevznikla

Konaním námestníka generálneho prokurátora Dobroslava Trnku v kauze Glance House nebola nikomu spôsobená škoda, nikto sa neobohatil a trestné konanie nebolo jeho krokom ovplyvnené. Na tlačovej konferencii to vyhlásil prvý námestník generálneho prokurátora Ladislav Tichý.

27.11.2012 10:47 , aktualizované: 11:20
Ladislav Tichý Foto:
Prvý námestník generálneho prokurátora Ladislav Tichý počas brífingu o prevode nehnuteľností v Bernolákove.
debata (28)

Zároveň upozornil, že sa nestotožnil s právnym názorom Dobroslava Trnku vyjadreným v liste, ktorý 18. mája zaslal poškodenému, firme CDI. „Zrušil som súhlas s prevodom, ktorý bol daný listom pána Trnku. Podľa nášho názoru právne účinky zaistenia naďalej trvajú,“ dodal Tichý.

„Podľa nášho názoru kataster pochybil,“ konštatoval s tým, že proti rozhodnutiu Správy katastra Senec o vklade vlastníckeho práva v prospech spoločnosti Gapeja podala Generálna prokuratúra SR 26. novembra protest. Správa katastra je povinná do 30 dní od doručenia protestu rozhodnúť. V prípade, že sa s právnym názorom Generálnej prokuratúry nes­totožní, musí zo zákona predložiť vec na rozhodnutie Katastrálnemu úradu v Bratislave. „Boli urobené prevody, k druhému prevodu na spoločnosť Gapeja došlo napriek tomu, že o tomto nie je v liste Dobroslava Trnku ani slovo,“ upozornil Tichý.

„Na základe nášho protestu sa vlastníctvo vráti na CDI,“ odpovedal Tichý na otázku, aké by mal protest Generálnej prokuratúry nás­ledky, ak by bol úspešný.

Tichý: Každá nezákonnosť ešte nemusí byť trestný čin

„Táto otázka nezáleží na mne, ale na Policajnom zbore. Otázka, či pán Trnka spáchal, alebo nespáchal trestný čin, je na tom, kto by vzniesol obvinenie,“ reagoval na otázku, či podľa neho Trnka spáchal, alebo nespáchal svojím listom trestný čin. „Každá nezákonnosť ešte nemusí byť trestným činom,“ upozornil Tichý. Konštatoval, že nie je spokojný so stanoviskom Dobroslava Trnku jednak preto, že podľa neho nebolo v súlade so zákonom, ale aj preto, že takéto rozhodnutie by podľa neho Trnka správne mohol prijať len v prípade, že by ho zastupoval. „Urobil som určité opatrenia, aby sa podobným situáciám zamedzilo. Veci, ktoré má Špeciálna prokuratúra, budem podpisovať zásadne len ja,“ dodal Tichý.

Ďalšie dôsledky voči Trnkovi vyvodzovať nebude. „Zo strany Trnku išlo o pokus o opravu niečoho. Rozhodol sa ísť cestou, ktorá mala byť v prospech tých ľudí, ktorí si zaplatili byty. Nie sú mi známe žiadne zištné pohnútky,“ upozornil. „Musím mať jeden meter, ak som sa nedotkol ostatných prokurátorov, ktorým som zrušil rozhodnutia, lebo podľa mňa rozhodli v rozpore so zákonom,“ dodal na margo otázky, prečo Trnku neodvolá z funkcie, prípadne voči nemu neiniciuje disciplinárne konanie.

Dodal, že v kauze sa vedie trestné stíhanie voči obvineným osobám R. Č. a A. Č., ktoré sú podozrivé, že sa k majetkovej účasti spoločnosti Glance House dostali na základe falošnej plnej moci od konateľky CDI Jany Šlachtovej. „Ide o škodu zhruba 28 miliónov eur,“ dodal Tichý. Zároveň poznamenal, že sú ohrozené aj peniaze, ktoré do bytov investovali občania na základe zmluvy o budúcej zmluve s Glance House. Títo občania totiž zatiaľ nie sú majiteľmi bytov a už dva roky sa k nim nemôžu dostať. „Obytný dom vyše dvoch rokov chátra. V trestnom poriadku však nie je cesta, ktorá by umožňovala majiteľom prístup k bytom. Ale z hľadiska vymožiteľnosti práva to nie je dobrá situácia,“ poznamenal Tichý. Dodal, že ak by bol dom zablokovaný ešte niekoľko ďalších rokov, mohli na ňom vzniknúť veľké škody.

„K prevodu obchodných podielov firmy Glance House došlo podvodným spôsobom. Hrozilo, že sa tento obytný dom bude rozpredávať obvinenými,“ odôvodnil špeciálny prokurátor Dušan Kováčik, prečo prokuratúra majetok zaistila.

Fico dal vyšetrovateľom voľnú ruku

Premiér Robert Fico 23. novembra vyhlásil, že vyšetrovatelia majú v kauze Glance House voľné ruky a je v kompetencii orgánov činných v trestnom konaní posúdiť, či v prípade došlo, alebo nedošlo k zneužitiu právomoci verejného činiteľa.

„Je to veľmi citlivá otázka, ktorá sa týka vzťahu Špeciálnej prokuratúry a Generálnej prokuratúry. Je veľmi dôležité, aby vyšetrovacie orgány mali voľné ruky,“ zdôraznil.

Podľa premiéra táto otázka je citlivá aj preto, že sa dotýka osôb, ktoré by mali garantovať právny štát. „Ak sa začne na verejnosti hovoriť o osobách, ktoré by mali priamo garantovať a zabezpečovať funkčnosť právneho štátu a sú v súvislosti s nimi akékoľvek podozrenia, je potrebné nastaviť také mechanizmy, aby sa podozrenia buď potvrdili, alebo osoby, u ktorých sú nejaké podozrenia, mohli dôveryhodným spôsobom vyvrátiť, že takéto niečo sa stalo,“ konštatoval Robert Fico.

Podľa informácií, ktoré 22. novembra priniesol denník Sme, je terajší námestník generálneho prokurátora Dobroslav Trnka podozrivý, že zneužil právomoci verejného činiteľa. Listom totiž umožnil prevod bytovky v Bernolákove. Na základe ďalšieho prevodu sa obytný dom dostal do vlastníctva spoločnosti Gapeja, ktorá patrí bývalému spoločníkovi Mariána Kočnera Štefanovi Ághovi a je v konkurze. Kočner je s Trnkom v priateľskom vzťahu.

Nehnuteľnosť blokoval na katastri Úrad špeciálnej prokuratúry pre spor medzi bývalými spoločníkmi developérskej firmy. Trnka poslal list jednej zo sporiacich sa strán, v ňom súhlasil s prevodom bytovky. Úrad boja proti korupcii už odovzdal vyšetrovateľovi svoje podozrenia, že mohlo prísť k viacerým trestným činom vrátane zneužitia právomocí verejného činiteľa.

28 debata chyba