Školskí odborári boli za Ficom. Nedohodli sa, ale sú ochotní ustúpiť

Vedenie školských odborov sa podľa informácií Pravdy s premiérom Ficom opäť nedohodlo. O konečnej podobe memoranda by mali znovu rokovať v pondelok 3. decembra. Sú však ochotní ustúpiť zo svojej pôvodnej požiadavky a rokovať s vládou aj o nižšom ako desaťpercentnom zvýšení platov školských zamestnancov.

29.11.2012 10:49 , aktualizované: 22:53
Ondek, štrajk Foto:
Predseda školských odborárov Pavel Ondek informuje médiá o výsledku zasadania mimoriadnej rady.
debata (173)

„Samozrejme, že sme si nechali otvorené dvierka. O tom čísle by som nechcel teraz hovoriť, lebo o tom ešte nevie druhá strana, tým myslím vládna strana, ani minister školstva. Chcem, aby sa to dozvedel na rokovaniach,“ povedal po štvrtkovom rokovaní mimoriadnej rady školského odborového zväzu v Bratislave jeho líder Pavel Ondek. Vládu chcú o tomto čísle odborári informovať v pondelok 3. decembra.

„Nedohodli sme sa na ničom,“ potvrdil šéf školských odborov Pavel Ondek po podvečerných rokovaniach na Úrade vlády. „Premiér nám povedal, že ešte zvolá stretnutie s predstaviteľmi samosprávy, či by aj oni nenašli v rozpočtoch nejaké rezervy, ktoré by mohli presunúť do školstva a rezervy sa budú hľadať aj v rozpočte samotného ministerstva školstva,“ dodal Ondek. Tvrdí, že o žiadnych konkrétnych číslach sa na Úrade vlády nebavili a že štrajk ostáva prerušený. Na otázku, či učitelia neuvažujú o štrajku napríklad počas maturít odvetil, že krajné riešenie odbory neschvaľujú, aj keď sa o nich hovorí.

Vláda si vyžiadala priestor na vyčíslenie a dopady návrhov, ktoré chce realizovať aj v spolupráci so samosprávami. Keď budeme mať v rukách presné dáta, vláda opäť spolu s odborármi zasadne za rokovací stôl, napísala v stanovisku premiérova hovorkyňa Beatrice Hudáková.

Pavel Ondek opúšta úrad Vlády. Foto: Robert Hüttner
Ondek, štrajk Pavel Ondek opúšta úrad Vlády.

Školskí odborári rokovali celý deň

Odborári sa celý deň sa oboznamovali s návrhom memoranda, ktorý školským odborom predložila vláda v utorok večer a vyslovovali k nemu svoje názory

Bývalý podpredseda školských odborov Jozef Lužák popoludní vyvrátil fámy, že odborári sa už dohodli s vládou na kompromise. Povedal, že rozhodnutie prerušiť štrajk urobili aj preto, že z jednotlivých slovenských regiónov prichádzali správy, že účasť škôl na štrajku klesá pod 50 percent. Zopakoval už len staršiu informáciu, ktorú poskytol šéf školských odborov Pavel Ondek po zasadaní parlamentného školského výboru, a to, že majú ponuku na zvýšenie platov o päť percent.

„O ďalších ponukách nevieme, ani nemáme tušenie,“ povedal v štvrtok na rokovaní parlamentného školského výboru Ondek. Odborári podľa neho dosiahnutie dohody s vládou nádejne nevidia.

Ani poslanci školského výboru sa v štvrtok nedozvedeli žiadne detaily navrhovaného memoranda medzi vládou a školskými odbormi, o ktorého prijatí alebo neprijatí majú odborári rozhodnúť na mimoriadnej rade. Ani poslanci školského výboru sa v štvrtok nedozvedeli žiadne detaily navrhovaného memoranda medzi vládou a školskými odbormi, o ktorého prijatí alebo neprijatí majú odborári rozhodnúť na mimoriadnej rade.

„Pokiaľ rada zväzu rozhodne, že trvá na tých požiadavkách, ktoré sú, tak to ostáva nezmenené. Pokiaľ rada dá určitý limit od do, to sa tiež dozviete. Výsledok jednania vám zaručiť neviem,“ povedal Ondek poslancom na výbore. Odborári požadujú zvýšenie tarifných platov pedagogických a odborných zamestnancov o desať percent, vláda ponúkla päť. V médiách sa opakovane objavujú rôzne percentá medzi 5 a 10, ktoré údajne vláda ponúkla odborárom. Ondek však zopakoval, že majú ponuku na päťpercentné zvýšenie platov a o iných nevie.

Šéf školských odborov Pavel Ondek v rozhovore s... Foto: Robert Hüttner
Ondek, štrajk Šéf školských odborov Pavel Ondek v rozhovore s médiami.

Minister školstva Čaplovič: Nádej pre všetkých zomiera posledná 

„Nádej zomiera posledná aj pre mňa, aj pre odborárov,“ povedal poslancom minister školstva Dušan Čaplovič na otázku, či vidí nádej na dosiahnutie dohody. Som stále optimista, poznamenal. „Nehovoríte to nejako s nadšením,“ okomentovala jeho slová nezaradená poslankyňa Jana Žitňanská.

Podľa Ondeka však odborári dosiahnutie dohody nádejne nevidia. Odborári požadujú, aby do konca volebného obdobia podiel HDP na školstvo dosiahol šesť percent. Každoročne by sa malo pridať 0,3 percenta z úrovne HDP oproti predchádzajúcemu roku. Žiadajú desaťpercentné zvýšenie tarifných miezd pre všetkých pedagogických a odborných zamestnancov školstva a pracovníkov vybraných zariadení rezortu práce.

Desaťpercentné zvýšenie platov požadujú aj pre nepedagogických zamestnancov rezortu školstva a pracovníkov vybraných zariadení ministerstva práce. Platy učiteľov v regionálnom školstve by mali postupne v rokoch 2014 až 2016 dosiahnuť úroveň 1,2 až 1,6-násobku priemerného platu v národnom hospodárstve a u vysokoškolských 1,7 až trojnásobku. Ďalej chcú, aby sa platová tabuľka pre nepedagogických zamestnancov začínala minimálnou mzdou.

Zároveň chcú zvýšiť spoločenské postavenie pracovníkov školstva. Vláda by mala podľa nich navrhnúť legislatívu, na základe ktorej by získali postavenie verejného činiteľa. Chcú aj opatrenia, aby hospodárske a sociálne postavenie zamestnancov školstva dosiahlo úroveň zamestnancov školstva vo vyspelých štátoch OECD.

Päť bratislavských gymnázií vyzýva na pokračovanie štrajku

Zamestnanci piatich bratislavských gymnázií sa rozhodli pokračovať v časovo neobmedzenom štrajku učiteľov a nepedagogických pracovníkov. Zároveň vyzývajú aj ďalších zamestnancov školstva, aby sa k nim pridali.

Bratislavské gymnáziá – Gymnázium na Bílikovej, Gymnázium Metodova, Gymnázium Jána Papánka, Gymnázium na ul. Ladislava Sáru a Športové gymnázium Ostredkova s podporou Spojenej školy Novohradská – vo vyhlásení pre médiá uviedli, že sa cítia zneužití Odborovým zväzom pracovníkov školstva a vedy.

Tvrdia, že vedenie odborového zväzu svojím postojom a prerušením štrajku bez dosiahnutia splnenia základných požiadaviek znevážilo učiteľský stav.

"Preto sa necítime byť viazaní rozhodnutím vedenia školských odborov a pokračujeme v časovo neobmedzenom štrajku, uviedli predstavitelia gymnázií vo vyhlásení. Vyzývajú aj ostatných zamestnancov školstva, aby sa tiež znovu zapojili do štrajku a svoj nesúhlas so situáciou v školstve vyjadrili na verejných zhromaždeniach.

Gymnázium Grösslingová 18 v Bratislave vyjadrilo štrajkujúcim školám podporu, ale podobne ako mnohé ďalšie školy v štrajku pokračovať nemôže, pretože ich odbory nemajú právnu subjektivitu a hoci sú členmi Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku, s prerušením štrajku nesúhlasia.

Študenti z Gymnázia na Metodovej ráno zorganizovali protest pred školou. S rozhodnutím centrálneho štrajkového výboru nesúhlasí ani Spojená škola Novohradská v Bratislave. „Považujeme za škandalózne, aby sa štrajk prerušil alebo ukončil bez toho, aby boli učitelia informovaní o tom, čo vlastne vláda štrajkujúcim pedagogickým i nepedagogickým zamestnancom garantuje,“ uvádza sa vo vyhlásení, ktoré poskytla zástupkyňa riaditeľky Eva Žitná.

Vyhlásenie učiteľov Spojenej školy Novohradská v Bratislave k prerušeniu neobmedzeného štrajku:

Spojená škola Novohradská v Bratislave nesúhlasí s prerušením neobmedzeného štrajku. Považujeme za škandalózne, aby sa štrajk prerušil alebo ukončil bez toho, aby boli učitelia informovaní o tom, čo vlastne vláda štrajkujúcim pedagogickým i nepedagogickým zamestnancom garantuje.

(ZO OZPŠaV pri Spojenej škole Novohradská nemá právnu subjektivitu, nie je samostatným členom školských odborov a preto nemôže individuálne pokračovať v neobmedzenom štrajku.)

Začatie rokovania školských odborov s vládou nepovažujeme za dôvod prerušenia či ukončenia štrajku. Oficiálne vyjadrenie predstaviteľov školských odborov, ktoré sa k učiteľom dostalo len cez masovokomunikačné prostriedky, považujeme za vágne a vysoko hazardujúce s dôverou štrajkujúcich zamestnancov.

Žiadame Odborový zväz školstva o korektnú komunikáciu so školami, jasné zverejňovanie výsledkov rokovaní s vládou, pokračovanie neobmedzeného štrajku, inak odbory strácajú našu podporu a mandát !!!

Zároveň vyzývame zástupcov Odborového zväzu školstva k presadzovaniu požiadaviek učiteľov a nepedagogických zamestnancov v pôvodnom znení !!!

Vyzývame všetky základné a stredné školy, aby sa pripojili k tomuto vyhláseniu a podporili ho.

Na proteste pred Úradom vlády budú pravdepodobne len učitelia z Bratislavy, čiže odhadujem, že prídu len stovky. Ale je to dôležité, jednoducho nás musí byť vidieť a počuť verejne," uviedol šéf odborovej organizácie Gymnázia na ulici Ladislava Sáru Slavomír Drahoš.

Ide o to, či sa naštartuje proces obrody slovenského školstva, alebo to necháme len v tej polohe, že si vyriešime okamžite nejakú chvíľkovú situáciu a potom sa na to budeme ešte ďalších päť rokov vyhovárať," povedal riaditeľ gymnázia a šéf Asociácie štátnych gymnázií Pavel Sadloň.

Ten osobne pripúšťa kompromis, chcel by však vidieť konkrétne kroky vlády k reálnemu ohodnoteniu pedagógov a zlepšeniu spoločenského postavenia učiteľa. Napriek tomu, že sa u školského odborového zväzu o návrh vlády zaujímal, odpoveď nedostal. „Jediná odpoveď je, že sa začalo rokovanie s vládou, ale to malo predchádzať štrajku a keďže to nebolo úspešné, preto sme so štrajkom začali,“ podotkol Sadloň.

V štrajku pokračujú aj v Myjave, odbory podľa učiteľov zlyhali

Zamestnanci Gymnázia v Myjave pokračujú v štrajku aj napriek tomu, že školského odbory ho v stredu 28. novembra prerušili. Vydali vyhlásenie, v ktorom podporujú školy pokračujúce v štrajku aj napriek rozhodnutiu školských odborov a štrajkového výboru.

„Sme znechutení a pobúrení, že odbory prerušili štrajk bez pádneho dôvodu. My sa s tým nestotožňujeme a štrajkom chceme vyjadriť podporu tým učiteľom, ktorí v ňom pokračujú. Situácia je rovnaká ako pred začiatkom štrajku, nechápeme rozhodnutie ukončiť ho. Pôvodne sa malo štrajkovať až do splnenia našich požiadaviek. Je to totálne bahno, školstvo padá na úplné dno,“ povedal zástupca riaditeľa školy Radim Kovařík. Ako dodal, dnes ešte nevie povedať, ako dlho budú pedagógovia štrajkovať, čakajú na štvrtkové vyhlásenie štrajkového výboru.

I napriek tomu, že na webovej stránke školy sa v stredu objavil oznam o ukončení štrajku, vo štvrtok pribudol aj oznam o jeho pokračovaní. Keďže študenti už prišli do školy, zostanú v škole, no pedagógovia ich učiť nebudú. Budú vykonávať iba dozor v triedach a debatovať so študentmi o zmysle a význame štrajku pedagógov, uvádza sa vo vyhlásení na školskom webe.

173 debata chyba