Odborársky šéf Ondek kandidoval za Smer, členom strany nie je

Šéf učiteľských odborov Pavel Ondek v roku 2010 kandidoval za stranu Smer-SD vo voľbách do obecného zastupiteľstva v obci Raslavice.

29.11.2012 15:31
Ondek, Čaplovič Foto:
Šéf školských odborov Pavel Ondek (vpravo) počas rokovania s ministrom školstva Dušanom Čaplovičom (Smer).
debata (86)

Miestny šéf Smeru v Raslaviciach Jaroslav Herstek tvrdí, že Ondek nie je členom strany Smer a dokonca ho úplne zaprel. Informáciu priniesol portál Topky.sk.

Na otázku Pravdy, či kandidoval za Smer, Pavel Ondek priznal, že áno, ale že nie je členom Smeru a povedal, že je nezávislý. Bývalý podpredseda odborov Jozef Lužák sa vyjadril, že vedene odborov Ondekovu kandidatúru v roku 2010 nepovažuje za problém a za neprípustné narúšanie nezávislosti odborov. Zdokumentoval to aj tým, že premiér bol počas rokovaní s odborármi veľmi tvrdý, že Ondekovi kandidovanie za Smer vôbec nepomohlo.

Poslankyňa a členka výboru pre školstvo Jana Žitňanská tvrdí, že ak by vedenie štrajku bolo celé zmanipulované, išlo by o veľmi cynické konanie voči učiteľom zo strany vládneho Smeru. „Veľmi dúfam, že politické sympatie išli bokom a to, že pán Ondek kandidoval za Smer, nemá vplyv na vedenie štrajku ani na výsledok rokovania s vládou,“ povedala portálu.

Pochybnosti okolo pravých úmyslov šéfa odborov začali  spochybňovať samotní učitelia po nejednoznačných vyhláseniach odborov, ktoré spôsobili chaos na viacerých školách. Veľa riaditeľov v štrajku totiž nepokračovalo z obavy, že by mohol byť protizákonný.

86 debata chyba