Protestujúci učitelia a študenti sa rozišli s tým, že štrajk sa nekončí

Štrajk sa nekončí, štrajk pokračuje. S týmto sloganom sa pred parlamentom rozišlo približne tisíc študentov a učiteľov stredných škôl, ktorí protestným pochodom vyjadrili podporu niekoľkým štrajkujúcim školám a požiadavkám štrajkujúcich učiteľov.

30.11.2012 10:27 , aktualizované: 15:06
Štrajk učiteľov Foto:
Študenti podporili školských zamestnancov.
debata (235)

Študenti pred parlamentom kričali, aby politici dali učiteľom požadované desaťpercentné zvýšenie platov. Organizátori protestného zhromaždenia vyzývali, aby parlament zvolal mimoriadnu schôdzu, na ktorej by sa diskutovalo o situácii v školstve. Poslanci by si podľa nich mali ako prejav dobrej vôle zaradiť do programu tejto schôdze zákon o odmeňovaní pedagogických pracovníkov.

Ústavní činitelia sa podľa nich spoliehajú na to, že si štrajkovanie nebudú môcť dovoliť. „Mysleli si, že vydržíme tri dni a bude koniec. Mýlili sa,“ povedal Braňo Kočan z Gymnázia Ladislava Sáru. K protestujúcemu davu vyšlo niekoľko opozičných poslancov.

Organizátori protestu hovorili aj o možnosti pokračovať štafetovým neobmedzeným štrajkom. Znamenalo by to, že jedna škola odštrajkuje a odovzdá „štrajkovú štafetu“ druhej. Keďže na Slovensku je niekoľko tisíc škôl, štrajk môže pokračovať aj niekoľko rokov, hovorí Kočan. „Pokiaľ zostane zavretá čo i len jediná škola, pokiaľ zostane prázdna čo i len jediná trieda, znamená to, že naši predstavitelia nezvládajú svoju úlohu pri riadení spoločnosti,“ dodal. Organizátori nabádajú, aby sa učitelia v obvodoch a župách dohodli, ako si budú školy odovzdávať štrajkovú štafetu.

Zástupcovia študentov Gymnázia Ladislava Sáru povedali, že učiteľov prišli podporiť a chcú vyššie platy pre tých, ktorí sa o nich deň čo deň starajú, vychovávajú ich a vzdelávajú. Okrem toho chcú celkovo viac peňazí do slovenského školstva. Prišli vyjadriť aj nesúhlas s tým, ako bol štrajk organizovaný a upozorniť na situáciu, ktorá v školstve panuje.

Predseda odborového združenia z tohto gymnázia Slavomír Drahoš uviedol, že takýto počet zúčastnených nečakal. „Očakávali sme tak do 500 ľudí, z tejto účasti som príjemne prekvapený a nadšený.“ Prezradil, že demonštranti zvažujú možnosť striedavej formy štrajku. „Každý deň by štrajkovala len jedna škola,“ spresnil s tým, že finančný tlak je veľký a týždeň štrajku im odoberá 160 – 170 eur v čistom z platov.

Po skončení protestu sa organizátori stretli na Gymnáziu Ladislava Sáru, kde rozhodnú o ďalšom postupe. „Pokiaľ bude niekoľko škôl za deň v štrajku, tak to znamená, že sa štrajk neskončil,“ hovorí Viera Drahňovská z gymnázia.

Zhromaždených bolo okolo štyritisíc ľudí. Učiteľov prišli podporiť aj študenti s transparentmi: „Nevzdelané stádo politikom vyhovuje, Podpor aj ty učiteľský štrajk, Kvalitné vzdelávanie – o dôvod menej utekať za hranice, Komenský – učiteľ národov, Naša vláda – vymetač názorov alebo len jednoducho Stačilo!“

Organizátori protestu zverejnili zoznam škôl, ktoré podporujú piatkovú protestnú akciu. Ide o Gymnázium Bilíkova, Gymnázium Metodova, Gymnázium Šamorín, Škola na Mokrohájskej, Gymnázium Jána Papánka Vazovova, Športové gymnázium Ostredkova, Spojená škola Novohradská, Spojená škola Dúbravská cesta, Spojená škola Tilgnerova, Gamča, Škola na Sokolíkovej v Dúbravke a Gymnázium Ladislava Sáru.

Spojená škola Novohradská v Bratislave vyzýva na pokračovanie štrajku

Spojená škola Novohradská v Bratislave vyzýva zástupcov Odborového zväzu školstva vyzýva na presadzovanie ich požiadaviek v pôvodnom znení a všetky základné a stredné školy na pokračovanie neobmedzeného štrajku.

„Vyzývame všetkých, ktorým nie je ľahostajný stav v slovenskom školstve, aby podporili našu výzvu. Stav školstva na Slovensku je odrazom úpadku morálky v našej spoločnosti. Nefunkčnosť školstva je len odrazom nefunkčnosti celej spoločnosti! Kto, ak nie my, a kedy, ak nie teraz!,“ uvádza vo svojom stanovisku.

Škola zorganizuje 3. decembra na svojej pôde od 10.00 h sprievodné akcie pod názvom Pre všetkých ľudí, ktorí nie sú „nuly“ a necítia sa ako „nuly“. Akcia vyvrcholí koncertom o 14.00 h. Zamestnanci školy tvrdia, že od 4. decembra pokračujú v ostrom neobmedzenom štrajku.

Vyhlásenie Vlády SR k aktuálnej situácii súvisiacej s požiadavkami učiteľov

Nerozumieme pi­atkovému protestu pred Úradom vlády, keďže vláda na čele s premiérom Robertom Ficom napriek prerušeniu štrajku počas dňa aj v noci rokuje o zlepšení podmienok pre učiteľov.

Vo štvrtkových nočných hodinách rokovala so zástupcami školských odborov a v piatok s predstaviteľmi ZMOS-u a VÚC. Vítame konštruktívny prístup drvivej väčšiny škôl na Slovensku, kde sa učitelia i žiaci vrátili do tried a takto čakajú na výsledky rokovaní.

Zdroj: Úrad vlády SR

V Trenčíne budú protestovať stredoškoláci

Trenčianske Mierové námestie zaplní v pondelok 3. decembra asi tisícka protestujúcich stredoškolákov. Protest zorganizovalo Gymnázium Ľudovíta Štúra a Obchodná akadémia v Trenčíne. Informovala o tom jedna z organizátoriek podujatia Karolína Stopková.

„Sme proti tomu, aby školstvo bolo v takom stave, v akom momentálne je. Chceme pomôcť aj učiteľom, aby sa im zvýšili platy a chceme, aby do školstva išlo viac peňazí. Myslíme si, že školstvo je momentálne vo veľmi zlom stave,“ povedala Stopková.

Ako dodala, protest sa začne o 09.30 h na Mierovom námestí v Trenčíne, predpokladá na ňom účasť asi tisícky stredoškolákov. Gymnázium v Trenčíne navštevuje okolo 800 a Obchodnú akadémiu asi 400 študentov.

Študenti podporili učiteľov počas piatkového...
Študenti podporili učiteľov počas piatkového...
+2Študenti podporili učiteľov počas piatkového...
235 debata chyba