Učitelia cítia krivdu. Hodili nás cez palubu, adresovali odborom

Vo vzduchu bol cítiť mladícky elán, študenti skandovali heslá ako "Sme s vami", "Chceme lepšie školstvo", "Desať percent". Práve žiaci bratislavských stredných škôl prišli v piatok podporiť svojich učiteľov v proteste pred Úradom vlády a neskôr aj pred parlamentom.

30.11.2012 14:15
skolstvo,strajk, studenti, ucitelia, Foto:
Protestujúci študenti dali o sebe hlasno počuť.
debata (6)

Hovorca zamestnancov Gymnázia na Ulici Ladislava Sáru v Bratislave Branislav Kočan bol počtom štrajkujúcich prekvapený. Študentov bolo toľko, že požiadavky, ktoré prezentoval, čas­tokrát zanikli v kriku fanatického davu mladých ľudí. „Nie sme na arabskom trhu, nebudeme zjednávať. Vydržíme štrajkovať,“ vyjadril sa na margo ponuky vlády na 5-percentné zvyšenie platov v školstve.

Dav protestujúcich sa približne o 10:45 začal presúvať pred parlament. Polícia riadila dopravu na križovatke Štefánikova-Palisády, pričom zástup štrajkukúcich sa tiahol Palisádami a zabraním jedného jazdného pruhu komplikoval dopravu. Pred budovou parlamentu dali o sebe študenti vedieť hlasným volaním „Hanba“ a „Vylezte“, adresované poslancom. Ich slová vypočul Martin Poliačik (SaS) a Alojz Hlina (OĽaNO), ktorí prišli pred zátarasy a rozprávali sa s niektorými zástupcami škôl.

Učitelia sa cítia podvedení

Mnohí učitelia sú sklamaní z rokovania predstaviteľov odborových zväzov s vládou. „Hodili nás cez palubu. Cítime obrovské sklamanie,“ povedala pre Pravda.sk Jaroslava Argajová, učiteľka z bratislavského gymnázia Jána Papánka. „Nikto z nich sa s nami o prerušení štrajku nerozprával. Mohli sa nás aspoň spýtať, čo si o tom myslíme. Zatiaľ, čo oni svoje platy poberali, my si účasť na štrajku hradíme z vlastného,“ dodala. „Na nejakú kompenzáciu môžeme zabudnúť. Naša hospodárka sa potešila, že aspoň vyjde s rozpočtom do konca roka,“ priznala. Učitelia si v piatok zobrali neplatené voľno, žiaci dostali voľno riaditeľské.

Piatok sa síce niesol v znamení ďalších protestov zamestnancov škol, avšak väčšinou zhruba približne tisícového davu tvorili študenti. Prejavili tak solidaritu so svojimi pedagógmi. „Prišli sme podporiť našich učiteľov. Je pravda, že sa neučíme, no dostali sme plán, podľa ktorého si máme doplniť vedomosti doma,“ povedal Tomáš zo strednej priemyslenej školy elektrotechnickej na Adlerovej ulici.

Protestnú akciu účasťou podporili bratislavské školy Gymnázium Bilíkova, Gymnázium Metodova, Stredná priemyslená škola elektrotechnická na Adlerovej ulici , Škola na Mokrohájskej, Gymnázium Jána Papánka Vazovova, Športové gymnázium Ostredkova, Spojená škola Novohradská, Spojená škola Dúbravská cesta, Spojená škola Tilgnerova, Gymnázium Grösslingová (Gamča), Škola na Sokolíkovej v Dúbravke, Gymnázium Ladislava Sáru a Gymnázium Šamorín.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba