Premiér Fico nerozumie protestu učiteľov a študentov

Predseda vlády Robert Fico na tlačovej konferencii vyhlásil, že nerozumie piatkovému protestu pred úradom vlády. Má informácie o zneužívaní študentov na tento účel.

30.11.2012 17:05
Robert Fico Foto:
Premiér Robert Fico chce v pondelok informovať školské odbory o možnostiach vlády vyhovieť učiteľom.
debata (344)

Privítal konštruktívny prístup väčšiny škôl na Slovensku, ktoré čakajú na výsledky rokovaní. Pri hľadaní riešenia vyzval na vzájomné porozumenie, pretože bez neho iba veľmi ťažko dôjde k nejakému záveru.

O možnostiach vlády vyhovieť učiteľom chce Fico informovať zástupcov školských odborov v pondelok. Ako povedal, finančné rezervy by mohli byť v prostriedkoch, ktoré Ministerstvo financií SR dáva vyšším územným celkom, mestám a obciam na financovanie škôl.

Deklaroval, že rešpektuje názory rôznych vrstiev obyvateľstva, ktoré poukazujú na nízke platy. „Tam, kde to bude možné a kde to umožní situácia pri hľadaní rezerv v danom systéme, budeme robiť všetko preto, aby sme ľuďom pomohli,“ prisľúbil.

Predseda vlády zdôraznil ťažkú finančnú situáciu, o ktorej informoval minister financií Peter Kažimír. „Nie je možné rokovať z pozície len jedného návrhu, z ktorého nechce nikto ustúpiť. Nemôžeme ohroziť strategické záujmy Slovenska dodržať medzinárodné záväzky v roku 2013 a dostať deficit pod úroveň 2,94 percenta, pretože toto umožňuje Slovensku aby bolo súčasťou klubu krajín, ktoré majú euro,“ povedal premiér.

Odborári prerušili štrajk v stredu (28.11.) o 18.00 h. Rokovania s vládou majú pokračovať v pondelok 3. decembra. „V prípade neúspešných rokovaní rada zväzu uložila štrajkovému výboru Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku možnosť rozhodnúť o ďalších protestoch,“ uviedli odborári v uznesení zo štvrtkového (29.11.) zasadnutia mimoriadnej rady zväzu. O forme spomínaného protestu podľa lídra školských odborárov Pavla Ondeka rozhodne štrajkový výbor. Vo štvrtok spomenul ako krajné riešenia v prípade nedohody bojkot maturít, prijímacích pohovorov na vysoké školy či monitoru na základných školách.

Organizátori protestu v Bratislave chcú, aby sa pripojili aj ďalšie školy

Organizátori piatkového protestu v Bratislave vyzývajú všetky školy na Slovensku, aby sa zapojili do organizovania „štafetového štrajku“. Na tom piatkovom pred Úradom vlády SR a parlamentom podľa nich boli učitelia a študenti zo 17 bratislavských škôl.

„Sami sme boli ohromení, s akou odozvou sa stretla naša akcia, a prekvapila nás veľká účasť a pochopenie cieľa protestného zhromaždenia,“ píše sa v stanovisku organizátorov protestu, ktorý pripravili zástupcovia bratislavských škôl.

Tí teraz nabádajú aj ďalších pracovníkov školstva, aby sa pridali k štafetovému štrajku. V takom prípade, by sa školy postupne striedali v tom, ktorá z nich nebude vyučovať a trvanie štrajku by sa tak mohlo výrazne natiahnuť.

Zároveň by sa podľa účastníkov protestu mali organizovať aj ďalšie verejné akcie na podporu zamestnancov školstva. Za svoje požiadavky chcú bojovať aj zasielaním protestných vyjadrení, stanovísk a výziev „všetkým kompetentným orgánom štátnej a verejnej správy“.

344 debata chyba