Učitelia by po novom prerozdelení financií mohli mať vyššie platy

Odborári majú na stole ponuku na nové prerozdelenie financií pre školstvo. Prakticky by prinieslo zvýšenie platov o asi 7,5 percenta. Informoval o tom predák školských odborárov Pavel Ondek po spoločnom zasadaní odborárov s premiérom Robertom Ficom.

03.12.2012 08:27 , aktualizované: 19:42
Pavel Ondek Foto:
Predák školských odborárov Pavel Ondek informuje o výsledku rokovaní s premiérom Robertom Ficom.
debata (345)

Vláda naďalej ponúka učiteľom aj nepedagogickým zamestnancom päťpercentné zvýšenie platov, s tým, že pedagógovia by prostriedky dostali priamo do taríf. Ďalšie peniaze by sa k nim mali dostať vďaka nariadeniu vlády, ktoré zabezpečí, aby z časti normatívu určeného na mzdové prostriedky išlo na platy pedagogických zamestnancov celých 100 percent a nie 90 percent ako doteraz.

Spolu s tým by platy mohli byť zvýšené o 7,5 percenta. Reálne by to do peňaženiek školských zamestnancov prinieslo v priemere asi 40 eur.

Kabinet okrem toho ponúkol učiteľom, ktorí majú 25 rokov praxe a dovŕšili 55 rokov, definitívu, teda budú mať od tohto veku istotu zamestnania. „Vytvorili by sme tak všetky podmienky pre to, aby ľudia, ktorí majú dobrú kvalifikáciu a sú nenahraditeľní, mohli pracovať v školstve až do dôchodku,“ povedal minister Dušan Čaplovič.

„Vláda navrhla, že sa zaručí a zabezpečí finančné prostriedky pre roky 2014–2016 do platových taríf tak, aby priemerný plat bol nad úrovňou priemerného platu v národnom hospodárstve,“ pomenoval Ondek ďalší návrh od vlády. Otázne je podľa neho požadované navýšenie finančných prostriedkov do školstva na roky 2014–2016.

Kabinet tiež odborárom sľúbil, že peniaze ušetrené prepustením učiteľov v rokoch 2014–2016 pôjdu rovno na tarifné platy. Prostriedky získané z rušenia škôl zas majú pomôcť pri prevádzke ostatných škôl. Podľa Čaploviča pritom nepôjde o univerzálne rušenie. „Bude sa to posudzovať od školy ku škole,“ spresnil minister a dodal, že sieť škôl je „zbytočne nabubraná“. Racionalizácia v školstve má prebehnúť v spolupráci so zriaďovateľmi, štatutármi škôl, a tiež zástupcami odborov. Čaplovič dodal, že priemerne odchádza zo školstva asi tisícka učiteľov ročne.

Úskalia návrhu

Návrh vlády je však sporný. Jednak je otázne, či sa navýšenie normatívov skutočne premietne do hrubej mzdy učiteľa, pretože pedagógovia už dávnejšie vyjadrili obavy, že také riešenie nemusia na platoch ani pocítiť. Na druhej strane by sa toto opatrenie nedotklo učiteliek v materských školách, ktoré si financujú samosprávy, a zvýšenia hrubých platov o 7,5 percenta by sa nedočkali ani nepedagogickí zamestnanci – kuchárky, školníci, vrátnici či upratovačky. Ako totiž Čaplovič dodal, spomenuté normatívy by šli len na mzdy pedagogických a odborných zamestnancov v kompetencii regionálneho školstva – teda základných a stredných škôl.

„Tieto návrhy môžu vstúpiť do princípov hospodárenia samospráv a spôsobiť im vážne problémy v budúcnosti,“ povedal výkonný podpredseda Združenia miest a obcí Slovenska Jozef Turčány. Nedoriešené podľa neho zostalo, kto dá samosprávam peniaze na platy materských škôl.

Líder školských odborárov o ponuke vlády bude odborárov ešte informovať v utorok na zasadaní mimoriadnej rady odborov, ktorá rozhodne, či ponuku prijme alebo nie. „Nepovedal som, že ustupujeme. Naše požiadavky stále platia. Ponuku vlády musím prerokovať so zástupcami rady a sociálnymi partnermi,“ povedal Ondek. Po tom, ako mimoriadna rada zaujme k ponuke vlády stanovisko, odborári znovu zasadnú za rokovací stôl s vládou. Stretnúť by sa mali v stredu podvečer. Podľa ministra Čaploviča je vláda ochotná kvôli tomu prerušiť svoje výjazdové rokovanie na Kysuciach.

V Bratislave sa začal štafetový štrajk škôl 

Prázdna škola s veľkým nápisom ŠTRAJK. Takto vyzerá bratislavská Základná škola Karloveská 61, ako jediná základná škola vstúpila do štafetového štrajku škôl, ktoré nesúhlasia so spôsobom prerušenia štrajku. Spolu s ňou štafetu v prvý deň drží Gymnázium na Metodovej ulici.

„My sme to urobili hlavne preto, aby sme sa mohli ráno pozrieť do zrkadla, že ja som učiteľ a so mnou, s nami, tu nikto nebude mávať, respektíve nebude nikto manipulovať,“ povedala zástupkyňa riaditeľa pre 1. stupeň Eva Horníková. Učiteľom sa nepáči spôsob, akým bol minulý týždeň prerušený celoslovenský štrajk. Horníková zdôraznila, že podporujú ďalšie rokovania. „Pôjdeme ďalej so šéfom školských odborov Pavlom Ondekom v jednom šíku, ale nesúhlasíme s tým šepkaním za dverami,“ dodala.

Deti zo základnej školy zostali doma, pedagogickí zamestnanci sú v škole a diskutujú o situácii. Negatívne ohlasy od rodičov nezaregistrovali. „Sme im veľmi vďační za podporu, dávajú nám silu,“ dodala zástupkyňa. Nemali ani žiadne požiadavky od rodičov, aby sa postarali o niektoré deti. Keby to ale bolo potrebné, majú k dispozícii dve učiteľky, ktoré si už z finančných dôvodov nemohli dovoliť ďalší deň štrajku. Už teraz sú na účte v mínuse a naozaj nemôžu ďalej štrajkovať, keďže musia zaplatiť nájom. „Tu sa táto spoločnosť dostala, tu postavila učiteľa na okraj spoločnosti,“ poznamenala Horníková.

Zdôraznila, že štrajk nie je len o platoch, ale je to postavení učiteľa v tejto spoločnosti. „Chceme hovoriť o tom, že treba vliať peniaze do školstva, aby sme mohli kvalitnejšie vzdelávať,“ doplnila.

Do štrajku vstúpilo aj 65 učiteľov na Gymnáziu na Metodovej v Bratislave, osem pedagógov učí. V škole sa tak vyučuje len v šiestich triedach z celkového počtu 34. Vyučovanie sa týka len prvých štyroch ročníkov osemročného gymnázia. Štrajkujúci pedagógovia v škole diskutujú o situácii na spoločnom stretnutí a zúčastnia sa aj na koncerte, ktorý organizujú o 14.00 študen­ti Spojenej školy Novohradská. Vystúpiť na ňom majú skupiny Para, Puding pani Elvisovej a Konečná verzia, tiež spisovatelia Monika Kompaníková a Ivan Štrpka a herečka Zuzana Kronerová.

„Účasťou na tomto podujatí všetci ukážu, že im nie je ľahostajná situácia v slovenskom školstve,“ povedala študentka Gymnázia Jura Hronca Tatiana Hudecová. Program na Spojenej škola Novohradská, ktorej súčasťou je GJH, sa začal od 10.00, v škole premietali rôzne filmy, predstaví sa školské divadlo a rozbehne sa výstava najoriginálnejších fotografií fotografického krúžku. S pedagógmi sa študenti stretnú aj pri scénickom čítaní Chalupkovho Kocúrkova, v ktorom sa vystriedajú rôzni čitatelia.

O 13.30 otvorí Novohradská brány aj pre študentov z iných škôl a širokú verejnosť. Záujemcovia sa po príchode budú môcť podpísať pod oficiálne Vyhlásenie študentov podporujúcich štrajk a protesty učiteľov, v ktorom proklamujú, že na všetkých protestných akciách sa zúčastnili z vlastnej vôle a iniciatívy bez akéhokoľvek donucovania, organizovania, usmerňovania alebo zneužívania zo strany učiteľov. Premiér Robert Fico totiž po piatkovom proteste študentov a učiteľov pred Úradom vlády SR vyhlásil, že má informácie o zneužívaní študentov.

Rodičia žiakov z bratislavskej Spojenej školy Novohradská napísali premiérovi a ministrom školstva a financií pred niekoľkými dňami otvorený list, v ktorom bránia požiadavky učiteľov a nepedagogických zamestnancov v školách. Zamestnanci školy plánujú od utorka pokračovať v neobmedzenom štrajku.

Základná škola Karloveská 61 v Bratislave pokračuje v štrajku aj v utorok 4. decembra a zostáva zatvorená. Odhlasovali si to jej zamestnanci, ktorí protestujú na znak nesúhlasu so spôsobom prerušenia celoslovenského štrajku.

Trenčianski stredoškoláci vyšli do ulíc

Asi tisíc študentov sa stretlo na námestí pod Trenčianskym hradom, aby protestným zhromaždením podporilo svojich učiteľov. Piskot, skandovanie a súhlasné pokriky sprevádzali každý príhovor, ktorý popisoval neutešenú situáciu v školstve.

Asi tisícka študentov stredných škôl sa stretla... Foto: TASR
štrajk, trenčín, študenti Asi tisícka študentov stredných škôl sa stretla na protestnom zhromaždení 3. decembra 2012 v centre Trenčína.

Zhromaždenie zorganizovali dve trenčianske stredné školy, Gymnázium Ľudovíta Štúra a Obchodná akadémia Milana Hodžu, podporilo ho aj cirkevné Piaristické gymnázium Jozefa Braneckého. Na námestie prišli len študenti, pedagógovia zostali v školách. Aj na rečníckej tribúne sa striedali len stredoškoláci.

Sme zhrození z toho, v akom stave je školstvo. Skutočne sa nám to nepáči a chceme podporiť učiteľov. Zaslúžia si vyššie platy, pretože vychovávajú budúce generácie, a tak, ako nás vychovajú, tak dopadne tento štát," myslí si Karolína Stopková z Gymnázia Ľudovíta Štúra.

Študenti hovorili o rozpadávajúcich sa laviciach v škole, o učebniciach z roku 1980, o telocvičniach v dezolátnom stave. Opakovali, že tento protest zorganizovali preto, aby upozornili na zlú situáciu v školstve. Nad hlavami demonštrujúcich stredoškolákov sa objavili transparenty s nápismi Naše učebnice sú staršie ako vy, Politici žijú v luxuse, my sa učíme v humuse, Odstráňte korupciu a peniaze sa nájdu…

„Nie sme tu preto, aby sme sa uliali zo školy, chceme, aby sa reálne začalo niečo diať, aby sa situácia v školstve zlepšila. Ak to bude potrebné, budeme pokračovať v protestoch,“ povedal Tomáš Biskupič, predseda študentskej rady na Obchodnej akadémii v Trenčíne.

Učitelia sa dištancujú od organizovania tohto protestu, tvrdia že je celé od začiatku až do konca v rukách študentov. Dokonca tí žiaci, čo neprinesú do školy ospravedlnenie na vyučovacie hodiny, ktoré v pondelok vynechali, môžu podľa školského poriadku dostať trest.

„Študenti mi oznámili, že v pondelok ráno na dve hodiny neprídu do školy, pretože chcú podporiť svojich pedagógov za kvalitnú školu, aby bolo viac učebníc, aby bolo lepšie materiálne zabezpečenie. Rešpektujem to, ale musím postupovať podľa školského poriadku. Ak sa neospravedlnia, čakajú ich sankcie,“ zdôraznil Štefan Marcinek, riaditeľ Gymnázia Ľudovíta Štúra.

Postihy však stredoškolákom hrozia len teoreticky, podľa predpokladov sa každý z nich riadne ospravedlní, aby dodržal literu školského poriadku. Po skončení protestu sa žiaci vrátili do škôl na vyučovanie. V utorok však trenčianske štátne gymnázium zostane zatvorené. Škola vyhlásila štrajk.

„Naše gymnázium vstupuje do jednodňového ostrého štrajk na podporu požiadaviek pôvodného memoranda odborového zväzu. V stredu sa na škole učí, v tento deň je rokovanie medzi odbormi a vládou, a podľa výsledkov tohto rokovania uvidíme, či budeme v prerušenom štrajku pokračovať,“ vyhlásil Pavel Filip, odborársky predák na Gymnáziu Ľudovíta Štúra.

Žiaci v Banskej Bystrici prišli po víkende podporiť požiadavky pedagógov

Míting na podporu svojich pedagógov pri ich požiadavkách na zvýšenie platov zorganizovali v pon­delok ráno pred budovou Gymnázia J.G. Tajovského v Banskej Bystrici tamojší študenti. „Krátko pred vyučovaním sa zišlo pred gymnáziom asi 150 až 200 našich študentov, aby vyjadrili podporu pre svojich profesorov,“ povedala riaditeľka gymnázia Mária Sochorová.

„Následne na to som im poďakovala za podporu a zdôraznila, že všetkým nám záleží na tom, aby sa situácia v školstve čo najskôr vyriešila,“ dodala. „Všetci budeme čakať, čo dnes, zajtra vyrokujú s vládou odbory. Každopádne bolo by už neúnosné, aby sa tento stav naďalej predlžoval, čo by ohrozovalo vyučovací proces na školách,“ pripomenula. Míting sa konal z iniciatívy samotných študentov, ktorí sa zorganizovali prostredníctvom sociálnej siete ešte na konci uplynulého týždňa. Pridať sa k protestu vyzvali aj ďalšie bystrické stredné školy.

V Gymnáziu v Myjave sa po týždni opäť učí, čakajú na výsledky rokovaní

V Gymnáziu v Myjave sa po týždňovom štrajku začalo opäť vyučovať. Informovala o tom riaditeľka školy Danka Michálková s tým, že čakajú na výsledky rokovaní odborárov s premiérom a podľa jeho výsledkov sa v škole zariadia. Myjavské gymnázium bolo jediným v Trenčianskom samosprávnom kraji, kde štrajk ani po vyhlásení odborárov neprerušili.

„V minulom týždni sme prvé tri dni štrajkovali, ďalšie dva dni síce študenti i pedagógovia v škole boli, no nevyučovalo sa. Učitelia debatovali so študentmi o význame protestov. Dnes čakáme na výsledky rokovaní, ak by nedopadli podľa našich predstáv, nevylučujeme, že opäť budeme štrajkovať,“ povedala Michálková.

„Sme znechutení a pobúrení, že odbory prerušili štrajk bez pádneho dôvodu. My sa s tým nestotožňujeme a štrajkom chceme vyjadriť podporu tým učiteľom, ktorí v ňom pokračujú. Situácia je rovnaká ako pred začiatkom štrajku, nechápeme rozhodnutie ukončiť ho. Pôvodne sa malo štrajkovať až do splnenia našich požiadaviek. Je to totálne bahno, školstvo padá na úplné dno,“ povedal minulý týždeň zástupca riaditeľky Radim Kovařík.

345 debata chyba