Šéf rezortu diplomacie Lajčák sa súkromne stretne s kosovským ministrom

Na krátku neoficiálnu a historicky prvú návštevu Slovenska príde minister zahraničných vecí Kosova Enver Hoxhaj. Do Bratislavy ho pozvala Slovenská atlantická komisia (SAC) a jej think-tank CEPI (Central European Policy Institute). Šéf kosovskej diplomacie sa dnes stretne s naším ministrom zahraničia Miroslavom Lajčákom. Slovenská republika Kosovo oficiálne ako samostatný štát neuznáva.

03.12.2012 12:36
debata (17)

„Pôjde o súkromné stretnutie a je to absolútne v poriadku. Minister sa stretol s predstaviteľmi Kosova súkromne už veľakrát,“ povedal hovorca rezortu diplomacie Boris Gandel.

V utorok 4. decembra v Bratislave absolvuje Hoxhaj verejné vystúpenie, po ktorom bude odpovedať na otázky hostí. Stretne sa aj so skupinou poslancov Národnej rady SR. „Naším cieľom je iniciovať kvalifikovanú slovenskú diskusiu o Kosove, pretože doteraz sme diskutovali viac-menej na základe emócií. Chceme nastoliť debatu o tom, čo Kosovo je, aké sú jeho motivácie a kde sa dnes nachádza v rámci západného Balkánu,“ priblížil motiváciu pozvania prezident a predseda správnej rady SAC Rastislav Káčer.

Cieľom Hoxhajovej návštevy je podľa neho vytvoriť priestor pre diskusiu o otázke Kosova, ktorá sa v európskom rozmere dynamicky vyvíja. Na odporúčanie Európskej komisie by sa mali otvoriť rokovania o Stabilizačnej a asociačnej dohode (SAA) a významné posuny nastali aj v politickom dialógu medzi samotným Srbskom a Kosovom. Ako informuje SAC na svojom webe, diskusia s Hoxhajom bude aj o aktuálnom stave vzťahov medzi Slovenskou republikou a Kosovom s prihliadnutím na ciele, ktoré Slovensko v tomto regióne sleduje. Jedným z nich je práve podpora dialógu medzi Srbskom a Kosovom, ktorý je nevyhnutný pre posun v európskej integrácii oboch krajín.

17 debata chyba