Smer nemusí schváliť všetkých kandidátov na županov

Nominácie vládneho Smeru na posty kandidátov na županov nemusia byť úplné. Hoci ich mieni Smer predstaviť už túto sobotu na výročnom sneme, miesto kandidáta prinajmenšom na bratislavského župana ešte môže zostať neobsadené.

03.12.2012 15:00 , aktualizované: 04.12.2012 11:00
Jaroslav Baška Foto:
O kreslo trenčianskeho župana by sa mal uchádzať Jaroslav Baška zo Smeru.
debata (2)

Neoficiálne to pripustili viacerí vysokopostavení členovia Smeru. Ako o najhorúcejšej kandidátke na bratislavskú županku sa hovorí o europoslankyni Monike Flašíkovej-Beňovej. Tá svoju kandidatúru nepotvrdila. Hovorí, že takáto ponuka na stole nie je a nechce sa vyjadrovať, keďže voľby sa udejú na budúci rok. „Ešte to nie je hotové,“ povedal o kandidátovi na bratislavského župana poslanec Smeru Miroslav Číž.

Práve Bratislavská župa je jediná, kde úraduje nominant pravicovej koalície Pavol Frešo z SDKÚ. Sociológ Martin Slosiarik hovorí, že ak chce Smer uspieť, mal by navrhnúť všeobecne známeho kandidáta, ktorý nebude vzbudzovať pochybnosti predovšetkým medzi voličmi Smeru . „Ak hľadáme kandidáta všeobecne známeho medzi voličmi a má aj medzinárodnú skúsenosť z Európskeho parlamentu a je ako politik skúsený, mohol by to byť výrazný kandidát voči kandidátovi stredopravých strán,“ povedal Slosiarik o prípadnej kandidatúre Beňovej.

V Trnavskom kraji má byť podľa našich zistení kandidátom Smeru Bystrík Stanko. Momentálne je trnavským krajským policajným riaditeľom. Predtým pôsobil ako viceprimátor Trnavy. Stanko kandidoval v roku 2010 na primátora Trnavy ako nezávislý s podporou Smeru.

Trnavská krajská šéfka Smeru Renáta Zmajkovičová Pravde povedala, že kandidáta schválili a oficiálne ho chcú oznámiť v sobotu na slávnostnom sneme. „Zatiaľ môžem povedať len toľko, že to bude nestraník,“ podotkla Zmajkovičová. Meno Stanka nepotvrdila a ani nevyvrátila.

Podľa nej nie je dôležité meno kandidáta, ale predstava, ako má vyzerať samosprávny kraj a ako sa má riadiť. „Najskôr sa chceme s možnými politickými partnermi zhodnúť na prioritách v regióne. Ak to dokážeme, dokážeme sa zhodnúť aj na spoločnom kandidátovi na predsedu kraja,“ podotkla Zmajkovičová.

Šance Stanka by však mohli klesnúť, ak by kandidoval súčasný župan Tibor Mikuš. Ten členom Smeru nie je, mieni však kandidovať opäť. Mikuš mal v minulých voľbách podporu Smeru. Zmajkovičová na otázku, prečo Smer opäť nepodporuje Mikuša, odvetila, že v Smere majú predstavu o inom fungovaní úradu a trnavského regiónu. „Na druhej strane Tibor Mikuš nás o podporu ani nepožiadal,“ dodala Zmajkovičová.

Sociológ Slosiarik vychádza z toho, že práve Mikuš je populárny a ľudia sa nemusia rozhodovať len po straníckej linke. „Mám pocit, že Mikuš môže prísť o nejaké hlasy voličov, ktorí by teraz podporili kandidáta Smeru, ale bude ťažké pre Smer nájsť takého silného kandidáta, ako by bol Mikuš,“ zhodnotil sociológ.

V ďalších krajoch má Smer podporu jasnú, prikloní sa k doterajším županom. V Nitrianskom kraji k Milanovi Belicovi, v Žiline k Jurajovi Blanárovi, v Banskobystrickom kraji k Vladimírovi Maňkovi, v Prešovskom kraji k Petrovi Chudíkovi a v košickom regióne k Zdenkovi Trebuľovi. V Trenčianskom kraji má ísť do súboja o funkciu župana poslanec parlamentu za Smer Jaroslav Baška.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba