Kosovo asi vydá Sadikiho. Súvisí to s uznaním?

Šanca, že Kosovo vydá na Slovensko údajného šéfa albánskej drogovej mafie Bakiho Sadikiho, je veľká. Prvostupňový krajský súd v Kosove v pondelok vyhovel žiadosti o jeho vydanie, na základe ktorej by si mal svoj 22-ročný trest odpykať na Slovensku. Hoci rozsudok musí ešte odobriť tamojší najvyšší súd aj minister zahraničia, slovenská diplomacia to označuje za formalitu.

04.12.2012 09:11
Baki Sadiki Foto:
Obvinený Baki Sadiki.
debata (15)

Ako uviedol predseda súdu v kosovskom meste Gnjilane Zhdi Haziri, konečné rozhodnutie o Sadikim by mohlo padnúť už do konca budúceho týždňa. „Už v stredu rozhodnutie o vydaní poputuje na najvyšší súd Kosova, ktorý s definitívnou platnosťou potvrdí vydanie alebo prípad vráti na nové preskúmanie nižšiemu súdu,“ povedal Haziri pre agentúru Sita.

Po rozhodnutí prvostupňového a najvyššieho súdu bude ešte na rade minister spravodlivosti Kosova, ktorého podpis by mal vydávacie rozhodovanie spečatiť. Dnes majú miestne súdy zároveň rozhodnúť o predĺžení Sadikiho väzby, ktorá má uplynúť v stredu.

Slovenská diplomacia na rozhodnutie reagovala vyhlásením, že jej šéf Miroslav Lajčák tak pokračuje vo využívaní svojich osobných kontaktov s cieľom dostať Sadikiho na Slovensko. „Očakávame, že kosovská administratíva zohľadní rozhodnutie súdu a Baki Sadiki bude v dohľadnom čase vydaný slovenským orgánom,“ uviedol tlačový odbor rezortu. Lajčák ešte v októbri uviedol, že prípad „diplomaticky vidí na 100 percent“, pričom len treba splniť isté administratívne záležitosti.

Docentka trestného práva na Právnickej fakulte Univerzity Komenského Margita Prokeinová hovorí, že v tomto prípade by mohlo byť komplikáciou fakt, že Slovensko oficiálne neuznáva samostatné Kosovo. Práve z tohto dôvodu za našu stranu ako sprostredkovateľ rokovaní vystupovala Misia Európskej únie EULEX. „Ťažko preto povedať, nakoľko je potvrdenie rozsudku najvyšším súdom a ministrom spravodlivosti formálnym krokom,“ hovorí Prokeinová. Navyše predpokladá aj to, že Sadiki sa proti verdiktu ešte odvolá.

Nejasné je to, ako bude v prípade ďalej postupovať ministerstvo vnútra, ktorého úlohou by v prípade vydania bolo doviezť Sadikiho na Slovensko. Či bude zvažovať aj vládny špeciál ako v prípade Mella, uviesť nechce. „Táto otázka je momentálne predčasná, vyjadríme sa k nej, keď bude známe definitívne rozhodnutie,“ odkázala hovorkyňa rezortu Lucia Garajová.

Miroslav Slašťan z Fakulty práva Paneurópskej vysokej školy si myslí, že Slovensko je v tomto prípade v lepšej pozícii ako pri Karolovi Mellovi, ktorého sa nepodarilo vydať z Belize. Pri Sadikim ide podľa Slašťana o to, kde si právoplatný trest odpyká, zatiaľ čo pri Mellovi sa riešila otázka viny či neviny. Advokát sa domnieva, že rozhodnutie o vydaní sa dá chápať aj ako záväzok, aby Slovensko uznalo Kosovo ako samostatný štát, keďže by tak rešpektovalo jeho rozsudok.

„Bude tu zrejme snaha, aby Slovenská republika uznala Kosovo a budú sa zrejme snažiť poukázať na to, že komunikujeme až na úrovni najvyšších štátnych orgánov. Ak by Kosovo nevydalo Sadikiho, de facto by spochybnilo právoplatný rozsudok slovenského súdu, čo by mohlo mať dopad aj na uzatváranie ďalších medzinárodných zmlúv,“ dodal Slašťan.

Prípadné zbližovanie Kosova a Slovenska môže naznačovať aj to, že na krátku neoficiálnu a historicky prvú návštevu príde dnes k nám minister zahraničných vecí Kosova Enver Hoxhaj. Stretne sa s ministrom zahraničných vecí Miroslavom Lajčákom. „Pôjde o súkromné stretnutie a je to absolútne v poriadku. Minister sa stretol s predstaviteľmi Kosova súkromne už veľakrát,“ vysvetlil hovorca rezortu diplomacie Boris Gandel.

Na Sadikiho, ktorý je aj slovenským občanom, je vydaný medzinárodný zatykač, ktorý rešpektuje aj Kosovo. Práve na základe neho ho tu v októbri zatkli príslušníci Interpolu.

Sadiki je podľa rozsudku Krajského súdu v Prešove z 21. septembra 2011 napriek odvolaniu odsúdený na 22 rokov väzenia. Ako hlava albánskeho drogového gangu u nás mal podľa rozsudku totiž stáť za pašovaním heroínu z Turecka. Kým Sadikiho súdili na úteku, jeho spoluobžalovaní Juraj Jambrich a Ján Cibula dostali trest po 15 rokov.

Trojica mužov pôsobiaca vo Vysokých Tatrách ako organizovaná skupina mala drogy dovážať najprv cez Poľsko, neskôr priamo z Turecka na Slovensko a ďalej distribuovať do Švajčiarska, Talianska a Poľska. Podľa predsedu senátu krajského súdu išlo o najväčší odhalený prípad pašovania drog v regióne, keďže skupina mala spoza hraníc prepašovať najmenej 120 kilogramov heroínu.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba