Koziak: Niektoré učiteľské skupiny boli obetované

Ponuka na zvýšenie platov pre učiteľov je zo strany vlády prijateľný kompromis, tvrdí politológ Tomáš Koziak.

04.12.2012 09:20
debata (9)

Považujete včerajší návrh na zdvihnutie učiteľských miezd za primeraný?
Pridať učiteľom 7,5 percenta považujem za obchodnícku záležitosť. Jednoducho sa kdesi uprostred stretli návrhy ministerstva financií a školských odborárov. Súhlasím aj s mechanizmom, akým sa peniaze k učiteľom majú dostať. Päť percent priamo do taríf a zvyšok cez normatívy, odkiaľ však bez obvyklého prerozdelenia poputujú priamo do miezd, je prijateľné riešenie, ktoré zabezpečí, že sa nikde cestou nerozplynú. Očakával som však aj sľub zo strany vlády, aké ďalšie percentá pedagógom pridá na platoch v ďalších rokoch.

Ako však hodnotíte, že viac nedostanú vysokoškolskí učitelia? Alebo fakt, že vláda, čo sa týka platových nárokov, hodila cez palubu učiteľky materských škôl či nepedagogických pracovníkov?
Sám na vysokej škole učím a viem, že máme príjmy nižšie, ako je priemer v Európskej únii či v krajinách V4. Navyše na počiatku úvah o štrajku boli v hre aj naše platy. Takže moju odpoveď viete. V tom ostatnom vidím dva motívy: Jednak snahu predsa len ušetriť aspoň trochu tým, že niektoré skupiny štrajkujúcich budú obetované. A jednak pokus navzájom rozoštvať tých zamestnancov v školstve, ktorí čosi dostanú, s tými, ktorým sa neujde nič. Rozdrobenie a rozbitie jednoty je najlepším liekom, ako oslabiť akúkoľvek nátlakovú akciu.

Čo hovoríte na druhú časť ponuky, učiteľskú definitívu po odučení 25 rokov a dovŕšení 55 rokov veku?
Toto je pomerne dobrá forma ústupku, benefit, s ktorým možno súhlasiť. Rovnako však nejde o systémový krok. Myslím si, že učiteľ v 55 rokoch sa beztak nemusí veľmi obávať, že by ho prepustili. Priemerný vek učiteľov je pomerne vysoký. A 55-ročný pedagóg práve dozrel. Je stále vitálny, má plno skúseností, správny nadhľad, vie, ako na žiakov či študentov, v pravom zmysle slova napĺňa učiteľské poslanie. Keby to nevedel, už dávno by na toto povolanie rezignoval.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba