ÚMS: Správnym adresátom požiadaviek pedagógov je vláda

Správnym adresátom požiadaviek štrajkujúcich pedagógov je vláda, nie mestá a obce, tvrdí vo svojom vyhlásení prezídium Únie miest Slovenska (ÚMS).

04.12.2012 14:51
štrajk Foto:
Nájsť peniaze na platy zamestnancov školstva v rozpočtoch miest a obcí je nerealizovateľné, tvrdí Únia miest Slovenska.
debata

Zámer nájsť časť financií potrebných na prípadné zvýšenie platov pre zamestnancov školstva v rozpočtoch miest a obcí je podľa ÚMS nerealizovateľný. „Z pohľadu našich miest i obcí v ich spádových regiónoch, vzhľadom na doterajšie podfinancovanie rozpočtov pre rok 2012, plánované úsporné opatrenia v rozpočtoch na rok 2013 a na postupnú zdedenú likvidáciu modernizačného dlhu a vysoký deficit štátnych zdrojov na prenesený výkon štátnej správy, je uvedený zámer nerealizovateľný,“ uvádza sa vo vyhlásení, o ktorom informoval generálny sekretár ÚMS Marián Minarovič,

ÚMS pripomína, že školy prevádzkované samosprávami dostávajú na mzdy a režijné náklady účelovo viazané peniaze zo štátneho rozpočtu. Ide o peniaze na prenesené kompetencie, ktoré sú zúčtovateľné na osobitných účtoch miest pre školy.

„Mestá obdobnou sumou z podielových daní financujú chod materských škôl, školských jedální, centier voľného času a základných umeleckých škôl. Rovnako ako v prípade škôl sú v tom zahrnuté tak režijné náklady, ako aj mzdy.“ Ušetriť peniaze a použiť ich na zvýšenie platov učiteľov by sa podľa ÚMS dalo iba „ďalšou racionalizáciou – zlúčením škôl, zvýšením poctu žiakov v triedach a prirodzene prepustením časti pedagógov i nepedagogických zamestnancov týchto zariadení. To však nie je systémové riešenie. Racionalizácia je nevyhnutná“. V prípade navýšenia platov pedagógov treba podľa ÚMS upraviť aj normatív na žiaka pre originálne kompetencie, teda financovanie materských škôl, školských jedální, centier voľného času a základných umeleckých škôl.

„Primárne je však potrebné zvýšiť objem peňazí smerovaných do školstva zo štátneho rozpočtu, nielen v budúcom roku, ale aj v rokoch nasledujúcich, v porovnateľnom podiele na HDP, ako je to v susedných krajinách. Takže jediným reálnym adresátom požiadaviek učiteľov i nepedagogických pracovníkov v školstve je ministerstvo školstva a vláda Slovenskej republiky,“ tvrdí sa ďalej vo vyhlásení prezídia ÚMS.

ÚMS na základe krátkeho monitoringu konštatuje, že prakticky rovnaká, ak nie zložitejšia situácia, je u všetkých jej členských miest a tiež v ďalších slovenských mestách. Zdôrazňuje, že ak „niekde dochádza k tomu, že účelovo viazané peniaze na prenesené kompetencie v školstve používajú niektoré samosprávy na financovanie iných svojich potrieb, je to v rozpore so zákonom“. Pripomína, že sa to dá veľmi ľahko zistiť. Rozpočty a záverečné účty miest a obcí sú totiž verejné. „Preto odmietame paušálne obvinenia z porušovania zákona zo strany niektorých médií,“ píše vo vyhlásení prezídium ÚMS a upozorňuje, že v prípade takéhoto porušenia zákona treba uviesť konkrétnu samosprávu.

Vyhlásenie prezídia ÚMS k medializovaným zámerom ministerstva školstva, respektíve vlády, aby sa na ďalšom zvyšovaní platov učiteľov i nepedagogických pracovníkov školstva podieľala samospráva miest a obcí, pripravili na základe početných podnetov primátorov, členov prezídia i ďalších členov únie, ale aj primátorov z ďalších spolupracujúcich miest. Obsah vyhlásenia prezídia ÚMS bude „tlmočiť ako oficiálne stanovisko Únie miest Slovenska náš zástupca v ‚Školskej štvorpartite‘ primátor hlavného mesta SR Bratislava a 1. viceprezident Únie miest Slovenska Milan Ftáčnik,“ informoval Marián Minarovič.

debata chyba