Vláda rozdávala na Kysuciach, obnovia tam nemocnicu i štadión

Vláda Roberta Fica na výjazdovom rokovaní v Krásne nad Kysucou priklepla kysuckému regiónu finančný impulz 1,153 milióna eur. Približne 700-tisíc eur pôjde na zateplenie nemocnice v Čadci a ďalších vyše 450-tisíc eur rozdelí a podporí rekonštrukciu kysuckých škôl, kanalizáciu na stredných Kysuciach či obnovu futbalového štadióna v Krásne.

05.12.2012 15:05
Fico, Grapa Foto:
Premiér Robert Fico (vľavo) a primátor mesta Krásno nad Kysucou Jozef Grapa počas tlačovej besedy po rokovaní vlády.
debata (34)

Na stretnutí s kysuckými starostami rezonovala najmä téma výstavby diaľnice D3, ktorá by mala spájať Žilinu a Kysuce s poľským a českým pohraničím. Podľa premiéra Roberta Fica má D3 životný význam pre región v trojuholníku priemyselných centier Žilina- Ostrava- Katovice, v ktorom žije osem miliónov ľudí. Ministrovi dopravy dal preto úlohu zdynamizovať projekt výstavby D3.

Ján Počiatek informoval, že presný harmonogram výstavby diaľnice na Kysuciach by mal byť známy už začiatkom budúceho roka a ako prvý za začne stavať úsek Svrčinovec- Skalité. Podľa primátora hostiteľského mesta Krásna nad Kysucou Jozefa Grapu hneď, ako sa podnikatelia dozvedeli o rokovaní vlády na Kysuciach a snahe urýchliť dokončenie diaľnice D3, začali sa ozývať popredné developerské spoločnosti, ktoré by v prípade podpory D3 chceli už na budúci rok v Krásne investovať.

Úsek D3 Svrčinovec- Skalité má ministerstvo dopravy zaradiť do zásobníka Operačného programu Doprava do konca júna budúceho roka a následne zabezpečiť začatie výstavby. Rovnako má do konca októbra 2013 pripraviť aj stavbu diaľničného úseku Žilina – Strážov- Brodno. Šéf rezortu dopravy má do konca budúceho roka tiež zabezpečiť ukončenie usporiadania pozemkov na úseku D3 Čadca – Bukov – Svrčinovec a do konca mája 2013 začatie územného konania na stavbu úseku D3 Žilina – Brodno- Kysucké Nové Mesto.

Minister hospodárstva Tomáš Malatinský dostal za úlohu vyhľadávať investície vhodné pre okres Čadca s cieľom zlepšiť konkurenčné postavenie regiónu a vytvárať nové pracovné miesta. Malatinský má tiež hľadať a podporovať predovšetkým inovatívne projekty v sektore malých a stredných podnikov a posilniť tak postavenie podnikov regionálneho významu. Minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek by mal podľa uznesenia vlády do konca marca budúceho roka prijať opatrenia na optimalizáciu distribúcie a spracovania vyťaženej drevnej hmoty v regióne štátnym podnikom Lesy SR s cieľom podporiť regionálny drevospracujúci priemysel a regionálnu zamestnanosť.

34 debata chyba