Opozícia chce pre situáciu v školstve mimoriadnu schôdzu

Opozícia chce, aby poslanci v parlamente diskutovali o situácii v školstve na mimoriadnej schôdzi NR SR. Poslanecké kluby KDH, SDKÚ a Mosta-Híd dnes podávajú návrh na jej zvolanie. Poslanci by sa tak mali mimoriadne zísť do siedmich dní.

07.12.2012 10:52
debata (14)

„Žiadame vládu v návrhu uznesenia, aby podala NR SR správu o stave školstva, ale najmä, aby podala návrh konkrétnych krokov, ako situáciu v školstve zlepšiť. A o tom chceme na budúci týždeň na pôde parlamentu diskutovať,“ povedal na piatkovom brífingu poslanec Miroslav Beblavý (SDKÚ). Načasovanie schôdze na budúci týždeň je podľa neho vhodné v súvislosti so štrajkom.

Tvrdí, že opozičné kluby čakali, kým sa situácia v školstve upokojí a bude čas na pokojnú debatu. „Vidíme však, že sa situácia neupokojuje, a preto si myslím, že parlament je tým najvhodnejším a najdôležitejším miestom, kde o situácii treba diskutovať,“ dodal Beblavý.

Strany Ľudovej platformy vyhlásili, že nateraz nebudú podávať návrh na odvolanie ministra školstva Dušana Čaploviča (Smer), keďže to by vyvolalo politizáciu problémov v školstve.

Situácie v školstve dospela podľa poslanca KDH a exministra školstva Martina Fronca do kritického stavu a reforma, ktorú v tejto chvíli potrebuje, je finančný stimul. „Tak ako išiel kedysi do hospodárstva. Je na čase, aby finančné stimuly išli do školstva,“ podčiarkol.

Podľa Gábora Gála z Mosta-Híd problémy v školstve trvajú dlho a nebolo by fér tvrdiť, že je to len problém dneška. „Ale ako sa k tomu postavila táto vláda, to je veľmi hanebné. Školstvo posunulo úplne na vedľajšiu koľaj,“ domnieva sa poslanec. Zdá sa mu pokrytecké, že ministerstvo školstva aj financií chce časť problematiky financovania školstva presunúť na samosprávy. Niektoré obce podľa poslanca nielenže nezadržiavajú peniaze pre školy, ale ich dokonca dotujú z iných prostriedkov.

„Minister školstva sa správa ako štatista vo vláde, ktorého sa školstvo netýka. Ja nič, ja muzikant, situácia sa tak vyvinula,“ podčiarkol Gál. Keď vláda podľa neho vie nájsť peniaze na zdravotné poisťovne a pre megafirmy, ktoré nevytvárajú ani nové pracovné miesta, mala by nájsť prostriedky aj pre školstvo.

14 debata chyba