Klaus: Rozpad ČSR prospel viac Slovákom ako Čechom

Rozpad Československa prospel určite viac Slovákom ako Čechom, vyhlásil dnes v Prahe prezident Českej republiky Václav Klaus po stretnutí so slovenskou hlavou štátu Ivanom Gašparovičom.

10.12.2012 13:04
Gašparovič, Klaus Foto:
Prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič a prezident Českej republiky Václav Klaus na tlačovej besede po spoločnom stretnutí na Pražskom hrade.
debata (106)

Kým takmer celá Európa vrátane Česka je v kríze, slovenská ekonomika podľa Klausa rastie. „Evidentne rozpad Československa prospel Slovensku viac ako Českej republike. Keď to veľmi zjednoduším, za tých 20 rokov HDP na hlavu u nás sa zvýšilo o 50 percent, na Slovensku o 100 percent,“ poznamenal Klaus. Na Slovensku navyše podľa Klausa nikdy nebola tak rozbitá politika ako v Česku. „Také zbúranie akejkoľvek autority a rešpektu k autoritám ako v ČR podľa môjho názoru na Slovensku nenastalo,“ dodal ďalej český prezident.

Gašparovič si myslí, že za úspechom Slovenska stoja najmä zahraniční investori. „Museli sme prejsť veľkou reformou, museli sme prijať celú novú legislatívu po roku 1989, potrebovali sme zahraničných investorov,“ povedal prezident SR. „Ten prvý dobrý krok boli práve tieto investície, a to konkrétne investície do automobilového priemyslu, keď k nám prišiel Volkswagen,“ doplnil. Investície k nám podľa Gašparoviča prišli najmä po tom, ako sme sa stali členmi EÚ a NATO. „Týmto sme sa reprezentovali ako zodpovedná krajina,“ ukončila slovenská hava štátu.

Prezident SR Ivan Gašparovič, ktorý v ponde­lok začal dvojdňovú oficiálnu návštevu Českej republiky, pozval Klausa na jeho poslednú návštevu Bratislavy. Klaus úraduje ešte do marca, v januári budú Česi po prvýkrát voliť novú hlavu štátu priamo. „Som veľmi rád, že pán prezident prijal moje pozvanie a že v budúcom roku príde na Slovensko,“ konštatoval Gašparovič. Obaja prezidenti vyzdvihli dobré vzájomné vzťahy a zhodli sa, že medzi Českom a Slovenskom nejestvuje nedoriešená či boľavá záležitosť.

106 debata chyba