Splácame dlh kultúrnej obci, tvrdí Mika

Projekt Rozhlasu a televízie Slovenska, ktorý ponúka 20 koncertov a 4 veľké galavečery a vyjde na 918-tisíc eur, veľkú sledovanosť vzhľadom na náklady nemá. Vedenie verejnoprávneho média je aj napriek tomu spokojné. Generálny riaditeľ RTVS Václav Mika denníku Pravda povedal, že týmto projektom splácajú aj istý dlh kultúrnej a umeleckej obci, ktorá v minulosti nedostávala priestor na obrazovkách verejnoprávnej televízie. Odborníci projekt, ktorý cez advent prináša koncerty naživo každý deň, neodmietajú, vyčítajú mu však, že bol postavený nekoncepčne.

13.12.2012 15:00
rada rtvs, televizia, riaditel, Václav Mika Foto:
Generálny riaditeľ RTVS Václav Mika je s úrovňou projektu Slovensku 2012 Advent spokojný.
debata (4)

Sledovanosť koncertov ľahko prekračuje priemer stanice. Priemerný trhový podiel koncertov na Dvojke je 2,4 %. Trhový podiel galavečera na Jednotke v prvú adventnú nedeľu bol 7,6 % a galavečera o týždeň neskôr 12,4 %. Pritom priemerný podiel hlavného vysielacieho času na Dvojke za minulý týždeň v cieľovej skupine 12+ bol 1,8 % a prime time na Jednotke 8,8 %.

„Koncerty na Dvojke oslovili očakávanú cieľovú skupinu a dosahujú vyšší podiel na trhu, ako je aktuálny prime time Dvojky,“ povedal hovorca RTVS Richard Šümeghy. Vyššie čísla sledovanosti podľa RTVS zaznamenali koncerty u vysokoškolsky vzdelaných ľudí a v regiónoch, kde sa konali.

Psychologička médií z Fakulty masmédií na Paneurópskej vysokej škole Zora Hudíková oceňuje nápad, ako ozvláštniť predvianočný čas a propagovať jednotlivé mestá a regióny aj cez verejne známe osobnosti, ktoré odtiaľ pochádzajú. Dôvodov nie veľmi vysokej sledovanosti je podľa nej viac.

„Pravidelné charitatívne koncerty ako Hodina deťom či Úsmev ako dar už majú svoju viacročnú tradíciu, ale na nové si divák musí zvyknúť. Hoci sa vysielajú každý deň, nedá sa očakávať, že aj divák ich bude pozerať každý deň. Koniec roka je pre mnohých ľudí hektický dokončovaním projektov v práci a prípravou na vianočné sviatky a tiež nemusia mať každý deň náladu na koncert,“ tvrdí Hudíková.

Violončelista a riaditeľ festivalu Konvergencie Jozef Lupták nerozumie podľa neho náhlemu konceptu. „Formát nie je nový, ale mám pocit, že to bolo šité horúcou ihlou. Nemá to koncept prezentácie toho najlepšieho zo slovenskej kultúry ani to neprináša nič zásadne nové. Keď sa do projektu dávajú také obrovské peniaze, očakával by som, že mu bude predchádzať odborná diskusia, konkurz. Zdá sa mi, že takto sa to robí len cez nejaké sympatie,“ dodáva Lupták.

Projekt je financovaný z dodatku zmluvy so štátom. Dvadsať koncertov vysielaných na Dvojke stojí dokopy 559 250 eur a štyri veľké nedeľné galavečery na Jednotke spolu 358-tisíc eur. Slovensko 2012 Advent tak bude stáť takmer 918-tisíc eur. Viac ako 912-tisíc eur pritom RTVS zaplatí externej firme Akran, ktorá v spolupráci s ňou koncerty pripravuje a realizuje. Okrem vysielania televízie a rozhlasu je reklama koncertov uverejnená aj v tlači. Koľko RTVS zaplatila za propagáciu koncertov, prezradiť nechcela. Tvrdí, že bola financovaná výlučne zo schváleného rozpočtu RTVS, určeného na propagáciu a marketing.

„Nemyslím si, že sú to hlúpo minuté peniaze. Pán riaditeľ prišiel s tým, že má takýto projekt a vie sa dohodnúť s ministerstvom kultúry na takomto spôsobe využitia zostávajúcich peňazí zo zmluvy so štátom. Tento typ programu do televízie verejnej služby v tomto období patrí,“ povedal predseda Rady RTVS Miroslav Kollár. Kvalitu a obsah komentovať nechcel, kým nie je celý projekt ukončený a analyzovaný.

Finančné prostriedky investované do projektu podľa Miku priniesli očakávanú pridanú hodnotu. „S celkovou úrovňou projektu sme spokojní. Menšie chyby z prvých dní sme odstránili. Taký rozsiahly a logisticky náročný projekt sme dokázali pripraviť v mimoriadne krátkom čase. Cena je adekvátna aj vzhľadom na to, že celý projekt má výrazný charitatívny, kultúrny a regionálny rozmer a predstavuje unikátnu synergiu verejnoprávneho rozhlasu a televízie,“ tvrdí Mika. Dodal, že je predpoklad, že časť koncertov sa dostane do výmennej siete Európskej vysielacej únie. „Navyše sa prirodzene stávajú súčasťou nášho archívu a sú súčasťou našich trvalých hodnôt,“ povedal Mika.

Koncerty vysielajú aj na Rádiu Slovensko. RTVS chce koncerty reprízovať, termíny opakovania relácií v televízii zatiaľ nie sú určené. Každý deň ich moderuje niekto iný, napríklad Marián Čekovský, Dado Nagy či Adela Banášová. Vystúpili už No Name, Katarína Koščová, Marián Varga alebo Fragile. V programe sú ešte koncerty Szidi Tobias, Pavla Hammela alebo skupiny Desmod. Koncerty bude „hostiť“ napríklad kaštieľ vo Fričovciach, synagóga v Leviciach alebo hrad Modrý kameň.
Lupták sa chystá vypočuť si koncert Adriany Kučerovej, Longital, Mariana Vargu, Andreja Šebana aj Oskara Rózsu.

„Sú tam aj dobré veci, ale je to málo na vyváženie toho, čo tam nemuselo byť. Keď je to adventný koncert, možno by tam mohlo byť povedané aj niečo hlbšie. Hudba by mohla mať väčší priestor, keď je to už prezentované ako koncert. Takto to vyzerá ako polodiskusný, polokoncertný program. Charita tam je skôr na zalepenie očí, hoci si myslím, že všetky tie projekty je dobré propagovať a zviditeľňovať,“ povedal Lupták.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba