Bezák prelomil mlčanie, Vatikán ho môže potrestať

Odvolaný arcibiskup Róbert Bezák po piatich mesiacoch prelomil mlčanie a jeho "spoveď" si tak môžu vypočuť nielen diváci slovenskej televízie, ale aj českej či rakúskej.

14.12.2012 15:20
Bezák, bilbord Foto:
Odvolaný arcibiskup Bezák sa po svojom odvolaní vrátil do Trnavy na bilbordoch, ktoré na jeho podporu vyvesili veriaci.
debata (182)

Cirkevný analytik Imrich Gazda hovorí, že viaceré Bezákove kroky boli aj pred, aj po odvolaní prekvapujúce. Podľa neho aj terajšou mediálnou aktivitou sa Bezák púšťa do rizika, keďže Vatikán mu zakázal komunikovať s médiami. Potvrdil, že cirkev môže kňaza, ktorý porušil isté záležitosti, disciplinárne potrestať. Jedným z trestov môže byť aj suspendácia, čo by znamenalo, že takémuto kňazovi je zakázaný výkon kňazskej služby, teda viesť kázne či spovedať. Bezák má už od Ríma zakázaný pobyt na území Trnavskej arcidiecézy.

Cirkevný právnik: Bezák sa dopustil neposlušnosti voči pápežovi

Neposlušnosť voči Svätému Otcovi je podľa cirkevného právnika Štefana Mordela vždy vážnym previnením. Podľa neho je veľmi povážlivé, že odvolaný arcibiskup Róbert Bezák opäť prehovoril pred médiami, hoci podľa rozhodnutia Svätej Stolice sa má zdržiavať vyjadrení pre médiá. Už samotný fakt, že vystupuje v médiách, kde opätovne rieši prípad svojho odvolania, je podľa neho prejavom neposlušnosti voči pápežovi.

„Ak však v slovách arcibiskupa Bezáka bude znak odporu, ak vzbudí protirečenie proti Svätému Otcovi, je to vážne previnenie, za ktoré sa vyžaduje sankcia,“ povedal Mordel. Zároveň upozornil na Kánon 1369, ktorý podľa neho hovorí totiž veľmi jasne: „Kto na verejnom zhromaždení alebo vo verejnom prejave, vo verejne rozširovanom spise alebo ináč použijúc spoločenské oznamovacie prostriedky, vysloví rúhanie alebo ťažko naruší dobré mravy, alebo sa dopustí urážky proti náboženstvu či Cirkvi, alebo vyvoláva voči nej nenávisť alebo opovrhovanie ňou, má byť potrestaný spravodlivým trestom“.

Pre laikov sa môže zdať podľa Mordela tento zákaz vystupovať v médiách prísny, ale cirkev tu musí chrániť svoju vnútornú identitu, aby sa vyhlo pohoršeniam, na druhej strane, aby sa chránila dotknutá osoba, ktorá bola postihnutá cirkevným trestom. „Pokiaľ viem, pánovi arcibiskupovi sa medzi iným vytýkalo aj to, že vysvätil muža na kňaza bez dovolenia miestneho biskupa, resp. rehoľného predstaveného, čo cirkevné právo tiež striktne zakazuje v kán. 1383,“ uviedol s tým, že v tomto kánone sa doslovne hovorí: „Biskupovi, ktorý proti predpisu kán. 1015 vysvätil cudzieho podriadeného bez zákonnej prepúšťacej listiny, sa počas jedného roka zakazuje udeľovať posvätný rád. Kto však svätenie prijal, je samým činom od prijatého posvätného rádu suspendovaný“.

Keď teraz arcibiskup Bezák dostal zákaz vystupovať pred médiami, mal sa tohto nariadenia podľa Mordela striktne držať. Aj zotrvávanie v neposlušnosti je totiž delikt, za ktorým nasleduje sankcia. Kán. 1371 v bode 2. hovorí, že spravodlivým trestom má byť potrestaný ten, kto „ináč Apoštolskú stolicu, ordinára alebo predstaveného, keď zákonne prikazujú alebo zakazujú, neposlúcha, a po napomenutí zotrváva v neposlušnosti“.

O treste nerozhodujú slovenskí biskupi, tvrdí KBS

Konferencia biskupov Slovenska hovorí, že o treste pre Bezáka, ktorý je v súčasnosti pomocným duchovným v Banskobystrickej arcidiecéze, za to, že nerešpektoval nariadenie Vatikánu, nerozhodujú slovenskí biskupi. „Rozhodnutie Svätej Stolice je, aby sa zdržiaval vyjadrení pre médiá, toto rozhodnutie je stále platné. Je na Svätej stolici, ako sa k tomu postaví,“ povedal hovorca KBS Jozef Kováčik.

Bezák sa v médiách po mesiacoch mlčania prvýkrát objavil minulú nedeľu. Rakúska verejnoprávna televízia ORF uviedla o ňom dokument, kde rozoberala doteraz Rímom nevysvetlené príčiny Bezákovho odvolania. Sám Bezák v ňom prirovnal svoje odvolanie ku komunistickým praktikám.

„Ja som vyrastal v komunizme a vtedy sa ľudia museli tiež priznať k vine, hoci boli nevinní. Keď naša hierarchia považuje niekoho za vinného, mal by sa tento aj verejne priznať, že je vinný. Tí, čo pripravovali moje odvolanie, nepredpokladali, že sa budem správať inak, ako boli zvyknutí,“ povedal v dokumente Bezák.

V dokumente vystúpil aj provinciál redemptoristov vo Viedni Lorenz Voith. Ten uviedol, že ich rozhodnutie Svätej stolice prekvapilo, pretože samotný Bezák požiadal Vatikán o vizitáciu vo finančných nezrovnalostiach v Trnavskej arcidiecéze.

„O týchto nezrovnalostiach jeho predchodcu sa vedelo, a preto nás rozhodnutie Svätej stolice prekvapilo,“ povedal Voith.

Bezák sa objaví v TA 3 v sobotu a v Markíze v nedeľu. Česká televízia odvysiela v nedeľu o arcibiskupovi v premiére na ČT2 nový dokument Arcibiskup s ľudskou tvárou.

© Autorské práva vyhradené

182 debata chyba