Pod Malatinským sa môže pre novelu zákona zatriasť stolička

Ak novela zákona o obnoviteľných zdrojoch energie (OZE) v parlamente definitívne prejde, pod jej predkladateľom, ministrom hospodárstva Tomášom Malatinským (nominant Smeru) sa môže zatriasť stolička. Opozícia totiž považuje právnu normu v navrhovanom znení za šitú na mieru finančnej skupine Penta a ak bude takto schválená, dá návrh na odvolanie Malatinského.

16.12.2012 15:03
Tomáš Malatinský Foto:
Minister hospodárstva Tomáš Malatinský
debata (4)

Penta novelu v tomto znení označila za nesprávnu, predkladateľ by ju mal podľa nej stiahnuť. Premiér Robert Fico sa so šéfom Národnej rady (NR) SR Pavlom Paškom (obaja Smer) dohodol, že o novele sa zatiaľ hlasovať nebude.

Malatinský si v súvislosti s právnou normou vypočul v parlamente niekoľkohodinovú kritiku, opozícia mu okrem iného odporúčala odstúpiť. Teraz varuje, že môže prísť návrh na jeho odvolanie. „Ak bude vládna novela zákona o OZE schválená, nebudeme mať inú možnosť ako podať návrh na odvolanie ministra Malatinského,“ uviedol podpredseda klubu KDH Pavol Abrhan.

Simon: Odvolávanie má význam až po schválení zákona

Podpredseda Mostu Zsolt Simon tiež nevylučuje možnosť odvolávať ministra Malatinského. „Dať návrh na odvolanie ministra, ktorý prenajíma dom Jaroslavovi Haščákovi, má význam, ak bude zákon definitívne schválený. Vtedy budeme poznať jeho definitívnu podobu. Som na ňu zvedavý, uvidíme, na čom sa dohodne premiér Fico s Haščákom,“ povedal Simon.

SDKÚ sa podľa hovorkyne Jany Zvončekovej o tomto postupe rozhodne na rokovaní klubu. Strana zároveň očakáva postoj premiéra Fica v tejto otázke. Šéf klubu SaS Juraj Miškov poukazuje na to, že zvýhodnenie pre finančnú skupinu chcel presadiť predseda vlády už v zákone o štátnych hmotných rezervách formou nepriamej novely.

„Na rokovaní vlády ho predkladal on, a nie Malatinský. Na hospodárskom výbore sme to ako opozícia silno kritizovali, tak to odtiaľ vypustili. Preto je možno namieste otázka, či je to minister Malatinský, ktorý to teraz pretláča v zákone o obnoviteľných zdrojoch, alebo to je záležitosť premiéra Fica,“ poznamenal Miškov.

Šéfa rezortu hospodárstva mu je ľúto, lebo predkladá zákon, ktorý podľa Miškova napísal šéf Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Jozef Holjenčík, a nie odborníci na ministerstve. „Vnútorne s ním nemôže byť stotožnený. Fico mu ho napriek silnej kritike a podozreniam z lobistických záujmov nedovolí stiahnuť, pretože by to bolo vnímané ako jeho politická prehra. Byť na ministrovom mieste, stiahol by som zákon alebo sám odstúpil, ak by s tým premiér nesúhlasil,“ povedal Miškov.

Podľa Malatinského je dôvod pre novelu legitímny

Malatinský na otázky opozície, kto je vlastne autorom novely, ešte v piatok v pléne uviedol, že právnu normu nevypracoval nikto iný len ministerstvo hospodárstva v spolupráci s ÚRSO. Minister tvrdí, že dôvod, pre ktorý bol tento zákon predložený do NR SR, je legitímny. „Pretože opatrenia, ktoré tu sú, budú zlepšovať regulačnú politiku,“ dodal šéf rezortu hospodárstva. Ak zákon poslanci pošlú do druhého čítania, podnetné návrhy, ktoré v rozprave zazneli, môžu byť podľa Malatinského zapracované vo výboroch do zákona.

O novele sa zatiaľ rokovať nebude. Úrad vlády SR informoval, že premiér Fico sa dohodol s predsedom NR SR Paškom, že o právnej norme sa vzhľadom na viaceré vznesené výhrady nebude hlasovať, kým sa situácia okolo tohto zložitého zákona nevyjasní. „Predseda vlády SR zároveň vyslovuje počudovanie nad kritikou či dokonca rozhorčením súčasnej pravicovej opozície, ktorá v čase, keď bola pri moci, dala Pente viaceré strategické spoločnosti vrátane Paroplynového cyklu,“ uviedol Tlačový a informačný odbor Úradu vlády.

4 debata chyba