Prezident pri Čentéšovi už nebude čakať

Prezident Ivan Gašparovič sa rozhodol ukončiť svoje vyše rok a pol trvajúce vyčkávanie a čoskoro sa chystá povedať, či vymenuje Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora, alebo nie. Ako sa tento nekonečný príbeh nakoniec skončí, však aj tak nie je jasné. Opozícia totiž pohrozila, že ak Gašparovič Čentéša odmietne, obráti sa na Ústavný súd.

17.12.2012 12:26
Gašparovič, opozícia Foto:
Zľava: Šéf KDH Ján Figeľ, prezident Ivan Gašparovič, predseda Most-Híd Béla Bugár a predseda SDKÚ Pavol Frešo počas tlačovej besedy po spoločnom stretnutí predsedov strán Ľudovej platformy s hlavou štátu.
debata (16)

Gašparovič chcel pôvodne potvrdiť alebo odmietnuť parlamentom zvoleného kandidáta až po rozhodnutí o všetkých podaniach na súd. Situácia sa však podľa neho zmenila po tom, čo Čentéš po októbrovom rozsudku Ústavného súdu namietal na zaujatosť dvoch sudcov.

„Dozvedel som sa, že súd jeho sťažnosť posúdil a zrejme bude meniť členov senátu,“ povedal prezident s tým, že vzhľadom na plánované dovolenky na súde by tak čakanie na nový verdikt mohlo trvať aj niekoľko mesiacov. ,,Preto zvážim túto situáciu a rozhodnem. Či to bude teraz, alebo po sviatkoch, nepoviem. Ale určite rozhodnem skôr, ako som si to sám predstavoval," do­dal.

Urýchlenie Gašparovičovho rozhodovania privítali predstavitelia opozície, ktorí s ním v ponde­lok hovorili o stave Generálnej prokuratúry. Predsedovia SDKÚ, KDH aj Mostu-Híd zároveň kritizovali Smer, ktorý sa už zaoberá otázkou, koho by navrhol ako svojho kandidáta v prípade, ak by prezident Čentéša nevymenoval. Podľa Pavla Freša (SDKÚ) ide len o špekulovanie Smeru, ktorý by chcel využiť svoju parlamentnú väčšinu.

Ústavný právnik Dušan Nikodým hovorí, že nevidí inú možnosť prezidenta, ako Čentéša vymenovať. Ak by tak neurobil, musel by mať totiž závažné dôvody, ktoré podľa právnika nemá. „Prezident môže skontrolovať, či kandidát spĺňa náležitosti, teda či má aspoň 40 rokov, päťročnú prax v justícii a tak ďalej. Iné dôvody nevidím,“ hovorí. Ako tiež dodáva, v prospech Čénteša je aj ústavný článok, ktorý kladie prezidentovi za povinnosť, aby svojím rozhodovaním zabezpečoval riadny chod ústavných orgánov.

Ako dôvod nevymenovania by podľa Nikodýma neobstálo ani spochybňovanie priebehu voľby generálneho prokurátora a podozrenia, že bola zmanipulovaná. „Bolo to politické rozhodnutie, pričom Ústavný súd už rozhodol, že voľba prebehla normálne,“ pokračuje Nikodým.

Prezident zatiaľ neuviedol, či Čentéša vymenuje, alebo nie. Povedal len, že sa bude riadiť ústavou. „Na mňa žiaden politický tlak nebude platiť, nebudem ho vnímať,“ vyhlásil.

Tento jeho výrok je však podľa politológa Michala Horského otázny, keďže zmenu v postoji k vymenovaniu Čentéša považuje za výsledok tlaku nedávno vzniknutej opozičnej Ľudovej platformy. „To, že sa spoločne odhodlala diskutovať s prezidentom, je celkom jednoznačne jej prvý premyslený krok a zároveň je pozitívom prezidenta, že sa s ňou stretol. Faktom ale ostáva, že Ľudová platforma podstatne zúžila argumentačný priestor prezidenta k tejto otázke,“ myslí si politológ.

(Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom.)

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba