Slovenská polícia našla kľúčového svedka v prípade Csatáryho

Slovenská polícia našla kľúčového svedka v prípade údajného vojnového zločinca Lászloa Csatáryho, ktorý bol v roku 1944 policajným veliteľom košického geta a zohral tak kľúčovú úlohu pri deportácii Židov. Informácia o svedkovi prenikla z maďarského rozhlasu, odvolal sa na ňu Slovenský rozhlas (SRo).

19.12.2012 08:41
László Csatáry
Údajný vojnový zločinec László Csatáry máva pri odchode z prokuratúry v Budapešti 18.júla 2012.
debata (5)

Slovenské úrady vraj taja totožnosť svedka v Csatáryho kauze, maďarským úradom dokonca nechcú prezradiť ani jeho pohlavie. Údajný svedok prežil deportáciu Židov z Košíc a má informácie o Csatáryho činnosti ako policajného veliteľa miestneho geta. Túto novú informáciu priniesol vo večernej hlavnej spravodajskej relácii maďarský verejnoprávny rozhlas.

Hovorkyňa budapeštianskej prokuratúry nemá bližšie informácie. Iba oznámila, že maďarská strana sa obrátila so žiadosťou o právnu pomoc na slovenské úrady. Zrejme chce utajeného svedka čo najskôr vypočúvať.

Na 97-ročného Csatáryho uvalil súd ešte v júli domáce väzenie. Obvinený však svoju vinu popiera a tvrdí, že si ho svedkovia s niekým pletú. Maďarská strana sa ho zatiaľ nechystá vydať na Slovensko.

5 debata chyba