Ak dohodári uveria Mihálovi, doplatia na to, tvrdí Burian

Návodmi exministra práce Jozefa Mihála (SaS) na obchádzanie zákona pri platení odvodov z dohôd by sa občania určite nemali riadiť. Vyzýva ich na to štátny tajomník sociálneho rezortu Jozef Burian (Smer), ktorý zároveň varuje pred nezákonnosťou podobných metód.

19.12.2012 12:00
Mihál Foto:
Jozef Mihál
debata (24)

„Na radách pána Mihála nebudú reálne profitovať ani zamestnávatelia, ani zamestnanci. Naopak, môžu sa v mnohých prípadoch dostať do veľkých problémov,“ zdôraznil Burian. Dodal, že ak si bývalý minister za vlastnými vyjadreniami stojí, mal by sa zaviazať, že zaplatí aspoň časť škôd, ktoré vďaka nim vzniknú.

Mihálovu kritiku „dier“ v novele zákona o sociálnom poistení Burian odmieta a úpravy v ňom v najbližšom čase neplánuje. Pripomína, že na kontrolu platenia odvodov dohodármi sa v budúcom roku dôrazne zameria posilnený Národný inšpektorát práce. V prípade zistenia obchádzania zákona vyrubí vinníkom pokuty.

„Našou úlohou nie je robiť zamestnávateľom policajta a administratívne im znepríjemňovať život. Po polroku účinnosti novely jej dosahy prehodnotíme. Ak zistíme, že pán Mihál nám naďalej robí medvedie služby a tie sa chytajú v praxi, zákon sprísnime,“ sľúbil štátny tajomník.

Terajší poslanec liberálov Mihál upozornil na blogu začiatkom decembra na nedostatok novely, ktorú predtým schválil parlament. Podľa neho umožňuje vyhnúť sa plateniu odvodov z práce na dohodu. Stačí vraj uzavrieť zmluvu na dobu neurčitú s tým, že odmena za prácu sa nebude vyplácať v pravidelných intervaloch. V takom prípade, ako tvrdil, sa vlastne dohoda neskončí „nikdy“, a teda ani poistné dohodár „nikdy“ nebude musieť odviesť. Pre dohodára aj firmu by to znamenalo každomesačné úspory aj niekoľko desiatok eur.

Burian včera tieto Mihálove tvrdenia spochybnil. „Každá dohoda je raz skončená, prinajmenšom v prípade smrti dohodára. A pri umelo naťahovaných dohodách potom nastupujú všetky negatívne dôsledky.“ Ako príklad uviedol mesačný zárobok na dohodu vo výške 800 eur, z ktorého by po piatich rokoch neplatenia odvodov a skončení dohody musel zamestnávateľ na odvodoch dodatočne uhradiť 17-tisíc eur. „Ak tie peniaze nebude mať, môže sa dostať do fatálnych problémov,“ dodal.

Mihálove výroky Buriana nahnevali až tak, že začal spomínať trestné oznámenie za navádzanie na neplatenie odvodov. Včera však poprel, že by sa ho na exministra chystal aj reálne podať. „Len som sa vyjadril, že takéto obchádzanie zákona je trestným činom,“ vysvetlil.

Bývalého ministra zase slová o trestnom čine vyburcovali k tomu, aby si nielen zákon o sociálnom, ale aj o zdravotnom poistení znovu dôkladne preštudoval. Výsledkom boli ďalšie odhalené chyby.

Zákon podľa Mihála umožňuje vybaviť si aj výhodnú „péenku“. Ak dohoda s pravidelným príjmom potrvá len niekoľko dní a po jej skončení zamestnanec, povinne prihlásený na zdravotné poistenie, v ochrannej lehote ochorie, bude mať nárok na nemocenskú dávku zo Sociálnej poisťovne od prvého dňa práceneschopnosti v sume asi 210 eur mesačne.

Takisto študenti, ako upozornil Mihál, môžu poľahky obísť limity, ktoré pre nich platia pre oslobodenie z odvodov, teda 66 eur pre brigádnikov do 18 a 115 eur nad 18 rokov. Ak mu zamestnávateľ zaplatí len tieto sumy a zvyšok mu po skončení s mesačným odstupom dorovná vo forme aj vysokej odmeny, z tej by odvody vôbec nemusel platiť.

Naopak, exminister práce poukázal na prijaté zmeny, na ktoré doplatia tí najslabší. Ľuďom, ktorí sú vekovo niekoľko rokov pred penziou a pracujú na dohody, z ktorých už v novom roku budú odvádzať poistné, táto novinka podľa neho paradoxne budúci dôchodok nezvýši, ale naopak. Podobne matkám na materskej sa už na dohody, ktoré mohli rodinám zlepšiť rozpočet, pracovať nevyplatí. Aj pre ne platí, že za toto obdobie získajú menšiu sumu na dôchodok, ako keby za ne poistenie platil štát. A ak po skončení rodičovskej dovolenky prídu o zamestnanie, dostanú nižšiu podporu v nezamestnanosti, ako keby vôbec na dohodu nerobili.

SaS požiadala vládu, aby Buriana „pre neschopnosť“ okamžite odvolala z postu a urýchlene odstránila závažné chyby v zákonoch. Vyzvala aj prezidenta, aby ich nepodpísal.

Podľa politológa Tomáša Koziaka je zásadnou chybou sporu, že sa skĺzol z roviny vecnej do roviny politickej. „Štátny tajomník nemal právo Mihála kriminalizovať. Ak nemá pravdu, treba to zdôvodniť argumentmi,“ myslí si Koziak. Mihál si podľa neho takisto musí uvedomiť, že za svoje vyjadrenia preberá plnú zodpovednosť. „A firmy či zamestnanci, ktorí sa jeho návodmi zaoberajú, musia zvážiť aj všetky možné dosahy a riziká – a predovšetkým sa riadiť vlastnou hlavou,“ odporúča Koziak.

„Z polemiky vedenej v súčasnosti medzi pánmi Mihálom a Burianom mi vychádza, že prvého najskôr motivuje škodoradosť a druhého ješitnosť,“ hodnotí sociologička Monika Čambáliková. Podľa nej je všeobecne len na škodu veci, ak si politici vybíjajú osobné animozity namiesto toho, aby hľadali správne riešenia, ktoré sú v štátnom a verejnom záujme.

Ešte skôr ako sa Mihál stal ministrom, živil sa ako daňový poradca. Chyby v daňových a odvodových zákonoch odporúčal využívať svojim klientom. Kým vtedy ľuďom radil, ako niektoré daňové či odvodové povinnosti obísť, či ako si na úkor štátu čerpať alebo zvýšiť rôzne dávky, po nástupe do ministerskej funkcie takéto konanie označil za „špekulatívne“.

Niektoré vtedajšie diery v legislatíve terajší poslanec liberálov aj zacelil. Napríklad nádejné mamičky vďaka nemu stratili od tohto roku možnosť zvýšiť si materskú dávku dobrovoľným pripoistením a zinkasovať tak na materskej aj vyše desaťnásobne viac peňazí, ako zaplatili na poistnom. „Keby takúto službu poskytovala nejaká komerčná poisťovňa, už by neexistovala, pretože by dávno skrachovala,“ označil ako minister za absurdné praktiky, ktoré ako úspešný podnikateľ v oblasti daňovníctva sám často využíval.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba