Štrajk učiteľov po troch dňoch prerušili

Odborári ho prerušili, keď účasť zapojených škôl klesla k 50 percentám. Dohodu neprinieslo ani vyjednávanie, na ktorom sa odbory pokúšali presadiť 10-percentné zvýšenie platov, viac investícií do školstva a skvalitnenie vzdelávacieho systému. Vláda Roberta Fica sa napokon rozhodla zvýšiť zamestnancom školstva platy len o päť percent, pedagógovia si mali prilepšiť aj zmenou prideľovania normatívov.

31.12.2012 06:00
štrajk, učitelia Foto:
Protestné zhromaždenie štrajkujúcich učiteľov v Košiciach.
debata

Učitelia i nepedagogickí zamestnanci – školníci, kuchárky, vrátnici či účtovníčky – sa na protest pripravovali už od júna 2011, keď vyhlásili štrajkovú pohotovosť. Plánovaný štrajk však odložili pre pád vlády Ivety Radičovej. V septembri tohto roka Ficovmu kabinetu najprv pohrozili jednodňovým štrajkom, a keď odmietol splniť ich požiadavky, 26. novembra začalo štrajkovať 73 percent pracovníkov na základných, viac ako 63 percent na stredných a asi päť percent na vysokých školách.

Hoci však odbory zastupujú asi 150-tisíc zamestnancov v školstve, neboli také silné, ako sa na začiatku zdalo. Protest sprevádzali taktické chyby a zlá komunikácia medzi odborármi a učiteľmi. Nevhodné načasovanie v predvianočnom čase spôsobilo, že to mnohé školy vzdali už po prvom dni, ďalšie po dvoch či troch. Za obdobie, keď štrajkujú, totiž zamestnanci nedostávajú mzdu a musia si sami platiť zdravotné poistenie, čo mnohých od dlhšieho protestu odradilo.

O výnimočných dňoch na Slovensku a vo svete v ekonomike, kultúre a športe čítajte v Ročenke Pravdy 2012

Odborári sa potom spoliehali na rokovanie s predstaviteľmi vlády. Tí však opakovali, že zlá finančná situácia neumožňuje výraznejší nárast učiteľských platov ako o päť percent. Keď sa nepodarilo nájsť kompromis, vláda vyhlásila, že priemerný plat učiteľa zvýši zo súčasných 840 eur na 934 v budúcom roku, teda až o 11,2 percenta.

Učitelia i odbory tieto výpočty spochybnili a navrhnuté riešenie odmietli. Nespokojnosť s postojom vlády prejavili protestmi v uliciach i tzv. štafetovým štrajkom. Šéf Odborového zväzu pracovníkov školstva Pavel Ondek v polovici decembra priznal, že prerušenie štrajku bola chyba. Štrajk sa podľa neho mohol zmeniť na štafetový, ktorý by jedna škola odovzdávala druhej. Pripustil, že štrajkový výbor, ktorý sa má zísť 8. januára, rozhodne o obnovení prerušeného štrajku.

Študenti bratislavského Gymnázia Ladislava Sáru...
Asi tisícka študentov stredných škôl sa stretla...
+33Asi tisícka študentov stredných škôl sa stretla...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba