Fico: Nič nám nebráni zvoliť generálneho prokurátora

Predseda vlády Robert Fico zdôraznil, že Generálna prokuratúra potrebuje novú hlavu. Je to inštitúcia, ktorá je podľa neho nenahraditeľná. Za stav bez jej šéfa viní súčasnú opozíciu.

03.01.2013 16:07
Fico Foto:
Predseda vlády Robert Fico
debata (234)

„Nepoznám také divadlo, čo predviedli predstavitelia opozície,“ povedal s tým, že reakcie po rozhodnutí prezidenta nevymenovať Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora sú to od opozičných lídrov farizejstvo.

Fico pripomenul, že existujú podozrenia z vydierania pri voľbe v roku 2010, ako aj dôkazy o kontrolných mechanizmoch v parlamente. „Kto chce mať poriadok na generálnej prokuratúre? Pravdepodobne opozícia nie,“ myslí si.

Robert Fico rozhodnutie prezidenta Ivana Gašparoviča, ktorý sa v stredu rozhodol nevymenovať Jozefa Čentéša, plne rešpektuje a tvrdí, že na takýto krok má hlava štátu legitímne právo.

Šéf kabinetu pripomenul, že v tejto situácii nič nebráni Národnej rade SR, aby spustila novú voľbu a je tak na predsedovi parlamentu Pavlovi Paškovi, aké termíny na ňu určí.

Premiér zároveň deklaroval, že vládna väčšina nebude spochybňovať právo zvoleného, no prezidentom nevymenovaného Jozefa Čentéša, ktorý pou­žije prostriedky na svoju ochranu. Vládny Smer chce zabezpečiť nenapadnuteľný priebeh voľby. Tá by mala byť tajná a kandidát by mal mať dôveru v radoch generálnej prokuratúry.

Jozef Čentéš podal sťažnosť na Ústavný súd. Zároveň ho požiadal o dočasné opatrenie, aby pozastavil rozhodnutie prezidenta ho nemenovať a taktiež rozhodnutie o novej voľbe kandidáta na funkciu generálneho prokurátora. „Dnes poobede som podal sťažnosť spolu s dočasným opatrením,“ uviedol pre Pravdu.

Odborníci na Ústavné právo Alexander Brőstl a Jozef Vozár tvrdia, že Ústavný súd môže zastaviť novú voľbu kandidáta na generálneho prokurátora.

234 debata chyba