SaS chce podať návrh na obžalobu Gašparoviča

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) bude iniciovať návrh Národnej rade, aby podala na Ústavný súd obžalobu na prezidenta Ivana Gašparoviča za úmyselné porušenie ústavy. Toho sa mal Gašparovič dopustiť tým, že po roku a pol rozhodol o nevymenovaní Jozefa Čentéša do funkcie generálneho prokurátora.

03.01.2013 16:32
Ivan Gašparovič Foto:
SaS chce iniciovať v parlamente návrh na obžalobu prezidenta Ivana Gašparoviča.
debata (322)

„Toto sa stane prvýkrát v histórii SR. Sme presvedčení, že tento prezident je hanbou Slovenska,“ vyhlásil vo štvrtok šéf SaS Richard Sulík. Pripomenul, že Gašparovič Štefana Harabina za predsedu Najvyššieho súdu vymenoval do 24 hodín. Na podanie návrhu do parlamentu potrebujú liberáli podpisy od 30 poslancov. Sulík už o návrhu hovoril s predsedami opozičných strán s výnimkou lídra SDKÚ Pavla Freša.

Ústava SR hovorí, že prezidenta možno stíhať iba za úmyselné porušenie ústavy alebo za vlastizradu. O podaní obžaloby na prezidenta rozhoduje Národná rada trojpätinovou väčšinou hlasov všetkých poslancov. Obžalobu podáva národná rada na ústavný súd, ktorý o nej rozhodne v pléne. Odsudzujúce rozhodnutie Ústavného súdu znamená stratu funkcie prezidenta a spôsobilosti túto funkciu opätovne získať.

322 debata chyba