OKS ponúka opozícii vlastný návrh obžaloby prezidenta

Mimoparlamentná Občianska konzervatívna strana (OKS) ponúka opozícii vlastný návrh obžaloby prezidenta Ivana Gašparoviča za úmyselné porušenie Ústavy SR. Dopustil sa toho podľa OKS tým, že o návrhu Národnej rady (NR) SR na vymenovanie Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora nerozhodol v primeranej lehote.

04.01.2013 15:11
Gašparovič Foto:
Prezident Ivan Gašparovič môže čeliť obžalobe.
debata (226)

Návrh je podľa OKS jedno z možných východísk pre prípravu návrhu uznesenia NR SR, s ktorým by mala prísť parlamentná opozícia.

OKS v pracovnej verzii návrhu zverejnenej na internete pripomína, že Čentéš bol zvolený za šéfa prokurátorov 17. júna 2011. Prezident oznámil predsedovi parlamentu Pavlovi Paškovi (Smer) rozhodnutie nevymenovať Čentéša do funkcie 28. decembra 2012. Strana upozorňuje, že prezident je povinný zaoberať sa návrhom parmalentu na vymenovanie generálneho prokurátora, a ak bol zvolený postupom v súlade s právnymi predpismi, v primeranej lehote buď vymenovať navrhnutého kandidáta, alebo oznámiť NR SR, že tohto kandidáta nevymenuje. Dôvody na jeho nevymenovanie však nesmú byť svojvoľné.

„Prezident sa dopustil úmyselného porušenia ustanovení ústavy tým, že o návrhu parlamentu na vymenovanie Jozefa Čentéša do funkcie generálneho prokurátora nerozhodol v primeranej lehote,“ píše OKS vo svojom návrhu obžaloby. Strana tvrdí, že 18 mesiacov a 11 dní, ktoré ubehli od Čentéšovho zvolenia, nemožno považovať za primeranú lehotu. Ďalšieho úmyselného porušenia ústavy sa prezident podľa konzerva­tívcov dopustil tým, že dôvody nevymenovania Jozefa Čentéša, ktoré uviedol v liste predsedovi parlamentu, sú svojvoľné.

So zámerom iniciovať obžalobu prezidenta prišla ako prvá strana SaS. Hlava štátu podľa liberálov úmyselne porušila ústavu tým, že nevymenovala Čentéša za generálneho prokurátora. Liberáli aj zvyšok opozície Gašparovičovi vyčítajú aj iné prešľapy a poukazujú aj na jeho minulosť vrátane kauzy poslanca HZDS Františka Gauliedera. Toho mal o poslanecký mandát pripraviť práve Ivan Gašparovič, ktorý v tom čase šéfoval parlamentu.

Gaulieder si na to vo štvrtok zaspomínal s televíziou Markíza, ktorej povedal, že to bol Gašparovič, kto ho zbavil mandátu. „On nesie plnú zodpovednosť za moje vylúčenie z parlamentu, nie Vladimír Mečiar,“ uviedol. Ústavný súd v minulosti skonštatoval, že vtedy boli porušené Gauliederove ústavné práva.

KDH bude riešiť obžalobu prezidenta v pondelok

Obžaloba prezidenta Ivana Gašparoviča za úmyselné porušenie ústavy zamestná v pondelok Predsedníctvo KDH. Podpredseda Pavol Abrhan bude presadzovať podpísanie návrhu na podanie obžaloby, s ktorým prišla strana SaS. „Som pripravený podporiť návrh,“ povedal Abrhan. Obžalobu podáva Národná rada na Ústavný súd, jej podanie musí podporiť v parlamente aspoň 90 poslancov.

Obžalobou sa bude zaoberať aj predsedníctvo Mostu, ktoré sa zíde v utorok 8. januára. „Potom zaujmeme stanovisko,“ povedal podpredseda bugárovcov Zsolt Simon. Podporu návrhu zvažujú Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti. „Dáme si urobiť právnu analýzu a potom sa rozhodneme,“ reagoval líder obyčajných Igor Matovič.

„Pre SDKÚ je dôležité vedieť, či prezident rozhodol v súlade s ústavou. Či jeho dôvody na nevymenovanie Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora boli v súlade s ústavou, teraz posudzuje Ústavný súd,“ uviedla hovorkyňa strany Jana Zvončeková.

226 debata chyba