Prezident prestáva podľa Procházku stíhať svoju funkciu

Prezident prestáva stíhať svoju funkciu. V relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy to povedal poslanec Národnej rady za KDH Radoslav Procházka.

05.01.2013 14:23 , aktualizované: 15:27
Radoslav Procházka Foto:
Poslanec KDH Radoslav Procházka
debata (415)

„Sme v situácii, že vo chvíli, keď sa pán prezident chopí mikrofónu, tak majú humoristi na týždeň o materiál postarané. Keď ide do zahraničia, tŕpne diplomacia,“ povedal s tým, že prezident má výkonné a reprezentačné oprávnenia a obidva tieto rozmery prestáva stíhať.

„Spôsob, akým vykonáva svoju funkciu, znižuje vážnosť toho úradu,“ dodal. Preto je podľa Procházku paradox, že práve prezident hovorí pri dôvodoch nevymenovania Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora o dôvodoch výkonu funkcie neznižujúcich vážnosť úradu.

„Slovensko si zaslúži a potrebuje výkonnejšiu a dôstojnejšiu hlavu štátu, ale nemyslím si, že by to malo byť cez nejaké právnické manévre a krátkodyché gestá, ale v priamom otvorenom volebnom súboji,“ povedal. Primeraná reakcia pre pravicu je podľa Procházka postaviť dôveryhodného kandidáta a vyhrať s ním voľby.

Poslanec Národnej rady za Smer Róbert Madej v diskusii poukázal na uznesenie ústavného súdu, z ktorého podľa Madeja vyplýva, že prezident môže mať subjektívne vlastné dôvody, na základe ktorých zváži, že kandidát nebude vykonávať dôstojne funkciu, o ktorú sa uchádza.

„Pre niekoho to môže byť skutočnosť, že ten človek zavraždil dvoch ľudí, pre niekoho, že je zlodej, pre niekoho, že urobil iné pochybenie,“ tvrdil Madej. Procházka v debate tiež uviedol, že ústavný súd prezidentovi povedal aj to, že tieto dôvody nesmú byť svojvoľné.

„Opakom svojvôle je dodržanie princípu rovnosti, v rovnakých situáciách postupujem rovnako,“ mieni. Podľa Procházku je príkladom nerovnakého konania zo strany prezidenta promptné vymenovanie Štefana Harabina do funkcie predsedu Najvyššieho súdu.

„V jednej situácii, právne totožnej, postupoval takto a v druhej presne naopak,“ dodal.

Madej: Novej voľbe nič nebráni

Novej voľbe generálneho prokurátora nič nebráni. Tvrdí to poslanec Róbert Madej. „Táto funkcia by mala byť obsadená čo najskôr. Dočasné, predbežné opatrenia je treba rešpektovať, ale v súčasnom stave nič nebráni tomu, aby sa voľba uskutočnila,“ vyhlásil.

Podľa neho je potrebné rešpektovať všetky doterajšie rozhodnutia ústavného súdu a zároveň predpokladať ďalšie konania, z ktorých môže niečo vyvstať. „Pokiaľ by malo byť dočasným opatrením rozhodnuté, že sa pozastavuje voľba, na toto počkáme a budeme rešpektovať takéto rozhodnutie,“ povedal. Nový kandidát na generálneho prokurátora by mal byť podľa Madeja odborník, autorita a mal by mať tiež podporu prokurátorskej ob­ce.

Iný názor má Procházka, ktorý povedal, že neexistuje žiadny dôvod uvažovať o nových kandidátoch. „Je tu zvolený kandidát na generálneho prokurátora, ktorý sa musí svojich práv domáhať na ústavnom súde. Ak ústavný súd bude vychádzať zo svojej doterajšej judikatúry, tak by tá sťažnosť mala byť úspešná. Sú splnené všetky dôvody, aby vyhovel návrhu na predbežné opatrenie a pozastavil voľbu v Národnej rade a myslím si, že to ústavný súd urobí,“ skonštatoval.

Podľa Procházku by sa mala opozícia zúčastniť na novej voľbe generálneho prokurátora len za predpokladu, že ústavný súd skonštatuje, že neboli porušené Čentéšove práva.

Čentéš pripustil, že za svoje práva bude bojovať aj v zahraničí

Ak neúspešný kandidát na post šéfa generálnej prokuratúry (GP) Jozef Čentéš neuspeje v boji za svoje práva na Ústavnom súde (ÚS) SR, je pripravený obrátiť sa na európske inštitúcie. Vyhlásil to v diskusnej relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy.

„Využijem všetky právne prostriedky, ktoré mi umožňuje slovenský právny poriadok, ako aj európske právo, aby som sa domohol práv, ktoré podľa môjho názoru neboli rešpektované,“ reagoval v sobotuČentéš v diskusii na otázku, či sa v prípade neúspechu na ÚS SR obráti na európske inštitúcie, napríklad na Európsky súd pre ľudské práva.

Po tom, ako sa prezident Ivan Gašparovič rozhodol nevymenovať Čentéša za generálneho prokurátora, obrátil sa neúspešný kandidát na ÚS. Dôvody, ktoré hlava štátu použila, podľa Čentéša totiž nezodpovedajú kritériám vymedzeným v uznesení pléna ÚS. "

Navrhujem, aby ÚS konštatoval porušenie môjho práva na prístup k voleným a iným verejným funkciám, aby zrušil rozhodnutie prezidenta SR, a aby skonštatoval porušenie môjho základného práva na zachovanie ľudskej dôstojnosti, osobnej cti a dobrej povesti," podčiarkol Čentéš.

Súd tiež požiadal o vydanie dočasného opatrenia, na základe ktorého by parlament nemohol voliť nového generálneho prokurátora, kým o Čentéšovej sťažnosti nerozhodne ÚS.

415 debata chyba