Podľa Gašparoviča je opozičný návrh obžaloby nezmysel

Deklarovaný zámer opozície predložiť do parlamentu návrh na obžalobu prezidenta Ivana Gašparoviča za úmyselné porušenie Ústavy považuje hlava štátu za nezmysel. "To, čo v pondelok povedali niektorí lídri opozície, nemá žiadne právne základy," vyhlásil hovorca prezidenta Marek Trubač.

08.01.2013 11:50 , aktualizované: 09.01.2013 09:09
Ivan Gašparovič Foto:
Prezident Ivan Gašparovič
debata (109)

Podobný návrh by mal svoje legislatívne opodstatnenie len v prípade vlastizrady alebo porušenia ústavy, ktorého by sa prezident dopustil s úmyslom. Ani jedného sa však podľa Trubača Gašparovič nedopustil, preto ani návrh opozície nemá zmysel. „Ak sa Národná rada SR rozhodne, že by sa touto témou vôbec zaoberala na svojom riadnom rokovaní, tak potom sa vyjadríme. Ale v tomto čase nemá prezident dôvod obhajovať seba a svoje kroky, ale musia tí, ktorí ho obviňujú a chcú obžalovať, nájsť dôvody a musia ich aj povedať,“ zdôraznil Trubač.

Podľa neho doterajšie vyjadrenia opozície obžalobu prezidenta nezdôvodňujú, ale len spochybňujú jeho rozhodnutie. Hlava štátu pritom svoje rozhodnutie zdôvodnila na deviatich stranách, ktoré zaslala aj do parlamentu. „Opozícia nemá témy, nemá čo ponúknuť občanom a namiesto toho sa zabáva obžalovaním pána prezidenta,“ dodal Trubač.

SDKÚ nebude navrhovať kandidáta na generálneho prokurátora

Opozičná SDKÚ nepredloží do parlamentu žiaden návrh kandidáta na generálneho prokurátora. Nezúčastní sa ani na voľbe takého kandidáta a neplánuje sa zapojiť ani do diskusií o prípadných nových kandidátoch. Na brífingu to uviedla exministerka spravodlivosti a šéfka poslaneckého klubu SDKÚ Lucia Žitňanská.

„Poslanecký klub SDKÚ považuje Jozefa Čentéša za jediného legitímneho kandidáta na generálneho prokurátora a ani rozhodnutie prezidenta Ivana Gašparoviča o jeho nevymenovaní do pozície generálneho prokurátora na tejto skutočností nič nezmenili,“ zdôraznila Žitňanská. Vzhľadom na to, že štyri opozičné strany sa v pondelok dohodli na podaní návrhu na obžalovanie prezidenta za úmyselné porušenie ústavy, Žitňanská predpokladá, že žiadneho kandidáta nebudú navrhovať ani iné opozičné strany.

Hlava štátu podľa jej slov konala na objednávku a „odrobila za vládnu stranu Smer špinavú robotu za asistencie Ústavného súdu“. „Vydláždili tým cestu kandidátovi za stranu Smer,“ myslí si Žitňanská.

Predseda parlamentu Pavol Paška (Smer) vyhlásil v pondelok termín pre poslancov parlamentu na podávanie návrhov na vymenovanie kandidáta za generálneho prokurátora. Poslanci by tak mali urobiť do 18. januára.

V súvislossti s možnými kandidátmi hovorí najmä o špeciálnom prokurátorovi Dušanovi Kováčikovi, prokurátorke Eve Mišíkovej a bratislavskom krajskom prokurátorovi Jaromírovi Čižnárovi. Posledný z nich sa údajne touto témou nebude zaoberať minimálne dovtedy, kým Ústavný súd nerozhodne o návrhu Čentéša na vydanie predbežného opatrenia.

Výzvy opozície k téme Čentéš sú platonické, tvrdí Horský

Prezident Ivan Gašparovič by mal v parlamente vysvetliť dôvody svojho rozhodnutia nevymenovať Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora, myslí si to politológ Michal Horský. Ako ďalej konštatoval v reakcii na pondelkové závery stretnutia štyroch opozičných strán KDH, Most, SDKÚ a SaS, vo viacerých bodoch je ich výzva platonickou túžbou.

V prípade, že opozícia predloží 30 podpisov na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu, na ktorej chcú, aby prezident Gašparovič vysvetlil svoje rozhodnutie nevymenovať na post generálneho prokurátora Jozefa Čentéša, je povinnosťou predsedu parlamentu Pavla Pašku túto schôdzu zvolať. „A, je na zváženie, či prezident prijme, alebo neprijme pozvanie, s ohľadom na verejnú mienku by tak urobiť mal,“ myslí si Horský.

Výzvu opozície Ústavnému súdu, aby prednostne riešil ústavnú sťažnosť Jozefa Čentéša na jeho nevymenovanie označil Michal Horský za „platonickú“. Zdôraznil totiž, že nie je povinnosťou ústavného vypočuť ju. „Ústavný súd môže aj nemusí zohľadniť žiadosť opozičných strán, ale táto výzva je legitímna,“ tvrdí politológ.

Zámer opozície, že paralelne chcú zbierať podpisy na podanie žaloby na prezidenta za úmyselné porušenie ústavy môže podľa Horského „prispieť k mobilizácii podporovateľov strán, môže sa však skončiť aj ich obrovskou dezilúziou“. Ako konštatoval ďalej, „výzva k petičnej akcii na podanie žaloby na prezidenta je však už na tenkom ľade legality aj legitimity postupu poslancov opozície“.

Vyzýva KDH, Most, SDKÚ a SaS vládnucej väčšine, aby sa zdržala konania, ktoré by viedlo k novej voľbe generálneho prokurátora je rovnako ako výzva ústavnému súdu podľa Horského výzvou platonickou. „Už 24 hodín po tomto vyhlásení je zrejmé, že je to platonická túžba, ale nie politická realita na slovenskej parlamentnej scéne,“ dodal politológ.

Horský: Obžaloba je veľmi silná

Politológ Michal Horský tvrdí, že opozícia chce prinútiť prezidenta vyspovedať sa pred parlamentom za to, že nevymenoval Jozefa Čentéša za šéfa prokuratúry.

Je dôvod, aby Smer vyhovel žiadosti opozície zvolať schôdzu, na ktorej by prezident vysvetlil dôvody nevymenovať Čentéša?

Šachová hra o vymenovaní či nevymenovaní generálneho prokurátora sa stáva pre občana stále viac a viac neprehľadnou. Požiadavky opozície na mimoriadnu schôdzu, urýchlené rozhodnutie o sťažnosti Jozefa Čentéša na Ústavnom súde či obžaloba prezidenta sú vyjadrením nespokojnosti s prezidentským rozhodnutím. Je to však aj reakcia na doterajšie lapsusy vládnej strany pri zvolávaní mimoriadnych schôdzí parlamentu a tiež silná politická vôľa prinútiť prezidenta, aby verejne obhájil svoje rozhodnutie.

Zámer obžalovať prezidenta na Ústavnom súde sa objavil prvýkrát. Čo to môže priniesť?

Obžaloba prezidenta je aj v postkomunis­tických krajinách, nieto v Európe, veľmi silná. Okrem toho, že podčiarkuje silný nesúhlas opozície s rozhodnutím prezidenta, je motivovaná aj snahou prinútiť vládnu väčšinu, aby sa na parlamentnej pôde prezident osobne vyspovedal z nevymenovania Čentéša.

Aké body opozícii prinesie snaha obžalovať prezidenta?

Rozhodnutie lídrov Ľudovej platformy podporiť a fakticky sa stotožniť s prvotnou iniciatívou SaS do veľkej miery radikalizuje politiku rodiacej sa platformy KDH, SDKÚ a Mostu – Híd. Zároveň v opozičnej politike a love na prezidenta prenechávajú iniciatívu SaS. Verejnosť celkom jednoznačne už dlhšiu dobu očakáva od reprezentantov Ľudovej platformy, aby aspoň oznámili spôsob a termín výberu vhodného reprezentanta pravice na prezidentskú kandidatúru ako jej zaoberanie sa rozporuplným rozhodnutím odchádzajúceho prezidenta na zaslúžený politický odpočinok. (su)

109 debata chyba