Bugár: Prezident zlyhal na celej čiare, ale neprekvapil

Prezident Ivan Gašparovič nevymenovaním Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora podľa predsedu Mosta Bélu Bugára zlyhal na celej čiare, ale neprekvapil. Preto predsedníctvo Most podporuje návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze a podanie obžaloby na prezidenta.

08.01.2013 17:34
Béla Bugár Foto:
Šéf strany Most-Híd Béla Bugár
debata (61)

"Tí, čo si pamätáme, že Gašparovič bol generálnym prokurátorom v Československu, vieme, že bol odvolaný za nečinnosť. Ako predseda NR SR inicioval vypudenie poslanca Františka Gauliedera z parlamentu,“ vyhlásil Bugár po rokovaní straníckeho predsedníctva s tým, že Gašparovič je nositeľom mečiarovskej tradície. „Pokračuje v šľapajach svojho učiteľa. Je figúrkou a nekoná autonómne, koná pod taktovkou Smeru. Nie je prezidentom všetkých, to je rukolapný dôkaz,“ dodal.

Opozícia musí podľa Bugára upozorňovať na to, čo je nedemokratické a zrejme aj protiústavné. „Musí upozorniť, že toto rozhodnutie sa zapíše do histórie čiernymi písmenami za udalosti, ako sú Mečiarove amnestie či zbavenie poslanca mandátu. Je to najhoršie rozhodnutie prezidenta,“ zdôraznil. Prezident sa rozhodol podľa Bugára nerešpektovať voľbu NR SR.

„Šliape po základoch demokracie. Zrejme zabudol, že SR je parlamentná demokracia. Nemôže sa nadradzovať nad parlament,“ upozornil. Bugára zaujíma, čo núti Smer, že chce mať svojho vlastného generálneho prokurátora a čo ešte Smer pre to urobí.

Predseda poslaneckého klubu Mosta László Solymos vyzval predsedu parlamentu, aby zvážil novú voľbu generálneho prokurátora, lebo môže byť spochybnená. Všetci poslanci za Most podľa neho súhlasia so zvolaním mimoriadnej schôdze NR SR a podporujú podanie obžaloby na prezidenta.

Opoziční poslanci predložia návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady, na ktorej má prezident Ivan Gašparovič vysvetliť svoje rozhodnutie nevymenovať na post generálneho prokurátora Jozefa Čentéša, v stredu. Na zvolaní mimoriadnej schôdze sa v pondelok večer dohodli štyri opozičné strany – KDH, Most, SDKÚ a SaS. Ich iniciatívu podporujú aj poslanci za OĽaNO. Štyri opozičné strany sa dohodli aj na iniciovaní podania obžaloby na prezidenta.

61 debata chyba