Za bojkotom maturít je podľa Ondeka asi jeden človek

Ak by sa školskí odborári rozhodli, že budú pokračovať v protestoch, vydávanie vysvedčení by to nemalo ohroziť.

09.01.2013 13:00
Pavel Ondek Foto:
Predák školských odborárov Pavel Ondek
debata (27)

Vyplýva to z vyjadrení predsedu Odborového zväzu pracovníkov školstva Pavla Ondeka. Podľa neho by také aktivity mohli porušovať zákon a toho sa chcú odborári vyvarovať. O tom, či zamestnanci školstva obnovia protesty, prípadne i prerušený štrajk, by malo zajtra rozhodnúť predsedníctvo odborového zväzu, ktoré je zároveň štrajkovým výborom.

Ako sa odborový zväz postaví k návrhu, aby učitelia štrajkovali počas maturít a testovania deviatakov, známeho ako monitor, nie je zatiaľ jasné. ,,Stanovisko k tomu zaujmeme vo štvrtok," oznámil Ondek. Aj keď sa vedenie odborového zväzu radilo už v utorok, o tom, na čom sa dohodli a aké návrhy predložia na zasadnutie predsedníctva, nechceli jeho členovia hovoriť. Podľa informácií Pravdy by však bojkot maturít a monitora nemali podporiť.

Tento zámer presadzujú totiž konkurenčné Nové školské odbory, ktoré vznikli v roku 2011. Ich členská základňa je veľmi malá a nepodieľali sa ani na trojdňovom štrajku učiteľov v novembri minulého roka. Napriek tomu v pondelok začali hľadať podporu pre vyhlásenie ostrého jednodňového štrajku na 13. marca, keď sa na školách píše monitor a písomné maturitné skúšky z cudzích jazykov. Na to, aby získali mandát organizovať taký protest, potrebujú zozbierať podpisy aspoň polovice pracovníkov školstva, ktorí budú ochotní štrajkovať. Zamestnancov v rezorte je pritom asi 150-tisíc.

Aj Ondek hovorí, že ide o iniciatívu Nových školských odborov. ,,Možno je to aktivita iba jedného človeka," zhodnotil, narážajúc na predsedu tejto organizácie Ľudovíta Sebelédiho. Odborový zväz je opatrný aj pri úvahách, aby učitelia svoj protest vyjadrili tým, že neuzavrú polročnú klasifikáciu žiakov a koncom januára nevydajú vysvedčenia. S takým návrhom prišli pedagógovia z niekoľkých bratislavských škôl.

Podľa Ondeka sa tým zaoberajú odboroví právnici. ,,Ak by protesty boli zamerané na to, aby sa nevydávali vysvedčenia, tak to hraničí s porušením zákonov. Týchto vecí sa chceme vyvarovať. Ideme po vlastnej línii, ďalej za našimi požiadavkami," zhrnul Ondek.

Ako dodal, najväčšiu pozornosť teraz venujú finančným otázkam, lebo navýšenie hrubých priemerných platov pre učiteľov nie je také vysoké, ako to vlani v decembri prezentovali predstavitelia vlády. Do výpočtov totiž nezarátali viaceré typy škôl, čo celkové zvýšenie hrubej mzdy pedagógov skreslilo. V skutočnosti sa ich tarifné platy zvýšili len o päť percent. ,,To znamená, že vláda nesplnila ani jednu z požiadaviek, ktoré sme predložili," uzavrel odborový predák.

Obavy z toho, že ich deťom neumožnia zúčastniť sa na testovaní deviatakov či na písomných maturitách, už niektorých rodičov vedú k tomu, že zvažujú právne kroky proti učiteľom. Žiaci, ktorým by zabránili robiť monitor či maturovať, by sa kvôli tomu totiž nemuseli dostať na stredné, respektíve vysoké školy. Možnosť, že by na nich rodičia za to mohli podať trestné oznámenie, je však podľa právničky nereálna.

Docentka práva na Právnickej fakulte Univerzity Komenského Margita Prokeinová pripomína, že právo štrajkovať učiteľom zaručuje ústava. ,,Ak dodržia predpísaný postup, je to v súlade s ústavou. Z trestnoprávneho hľadiska by teda rodičia nepochodili. Učiteľom v tomto ohľade nič nehrozí, ani keby si na štrajk vybrali práve maturity," upozornila. A to aj v prípade, že by žiaci, ktorým odopreli maturovať, zostali znevýhodnení oproti tým, ktorým to školy umožnili.

Ak by sa ukázalo, že študentom vznikla škoda, mohli by sa obrátiť na súd. ,,Ani to by sa však neriešilo trestným oznámením. Ak, tak iba občianskoprávnym konaním za spôsobenie nejakej ujmy," vysvetlila Prokeinová. Trestný postih podľa nej učiteľom nehrozí ani za to, keby odmietli vydať polročné vysvedčenia.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba