Gašparovič: Kampaň proti mne je kampaňou proti rozhodnutiu súdu

Kampaň proti osobe prezidenta SR Ivana Gašparoviča v súvislosti s jeho rozhodnutím nevymenovať Jozefa Čentéša do funkcie generálneho prokurátora, je kampaňou proti rozhodnutiu Ústavného súdu, ktorý potvrdil kompetenciu hlavy štátu za určitých okolností nevymenovať kandidáta zvoleného parlamentom. V prejave určenom občanom SR to uviedol prezident Ivan Gašparovič.

09.01.2013 15:16
Ivan Gašparovič Foto: ,
Prezident Ivan Gašparovič
debata (243)

„To čo sa dnes deje u nás doma, nie je dobré. Sami sa poškodzujeme. Pred dvoma týždňami som rozhodol o nevymenovaní Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora. Dôsledne som postupoval v súlade s článkom 102 a článkom 150 Ústavy Slovenskej republiky,“ zdôraznil prezident. „Moje rozhodnutie sa opieralo aj o rozhodnutie Ústavného súdu. Toho, ktoré potvrdilo, že mám kompetenciu s uvedením dôvodov aj nevymenovať kandidáta zvoleného parlamentom za generálneho prokurátora,“ do­dal.

Zároveň vyhlásil, že prípadná obžaloba prezidenta z úmyselného porušenia ústavy nestojí na právnom základe. „Miesto hystérie by opoziční politici mali dať na stôl argumenty pre ústavný súd. Akékoľvek rozhodnutie ústavného súdu budem rešpektovať,“ povedal Gašparovič.

Opoziční politici podľa neho zvolili „svojho straníckeho kandidáta po doslova hanebnom politickom divadle, ktoré bývalá premiérka nazvala fraškou“. „Na poslancov bol vyvíjaný enormný politický nátlak, poslanci vtedajšej koalície i kandidát Čentéš vedome zmarili výkon rozhodnutia ústavného súdu o spôsobe voľby generálneho prokurátora,“ podčiarkol prezident.

Celý priebeh voľby generálneho prokurátora bol podľa prezidenta spochybňovaný samotnými jej aktérmi, aj kruhmi terajšej opozície a politologickej obce. „Ak sám kandidát Čentéš mal o nej pochybnosti a v priebehu voľby sa dopustil závažného pochybenia údajne ´nevedomou´ skartáciou i ´nevedomým´ vymazaním údajov z počítača, lebo neskartoval akýkoľvek spis, ale výpoveď politika, ktorá v pôvodnom znení mohla poškodiť predstaviteľov terajšej opozície. Ak sa kandidát Čentéš pridal na stranu tých, ktorí urýchlili hlasovanie, aby sa vyhli rešpektovaniu rozhodnutia Ústavného súdu, ako som mohol nepochybovať o manipulácii voľby i o vhodnosti kandidáta Čentéša pre post generálneho prokurátora?,“ pýta sa hlava štátu. „A ak mám dodnes tieto pochybnosti, lebo ich nikto nevyvrátil, ako som mohol rozhodnúť inak?,“ dodáva.

Gašparovič zdôraznil, že vie akceptovať korektný politický súboj, aj politické útoky proti inému politickému či právnemu názoru. Dnešnú kritiku jeho rozhodnutia v prípade Jozefa Čentéša však považuje za kampaň, ktorá má prekryť zlyhania opozičných politikov. „Snažia sa svoju politickú zodpovednosť za nedôstojnú voľbu generálneho prokurátora zvaliť na mňa,“ vyhlásil. „Ľudsky ma urážajú a unavujú nenávistné a vulgárne útoky proti mojej osobe i proti ústavnej funkcii, ktorá reprezentuje štátnosť Slovenska. Desí ma toľká zloba, hrubosť a nenávisť v politike i médiách. Vyzývam preto všetkých občanov i politikov k pokojnej, korektnej a slušnej komunikácii, k neroznecovaniu nenávisti a k upokojeniu vášní. K zodpovednosti, lebo za 20 rokov sme mali dosť času priučiť sa jej. Pre pokoj ľudí v tomto štáte. Lebo tu už nejde o osobu prezidenta, ale o štát,“ uzatvára svoj prejav prezident.

Gašparovič oznámil, že chce vystúpiť v NR SR

Gašparovič informoval predsedu vlády SR a predsedu strany Smer Roberta Fica, že sám uvažuje o vystúpení v Národnej rade SR, aby poslancom vysvetlil dôvody nevymenovania Čentéša. Z tohto dôvodu považuje návrh opozície na zvolanie mimoriadnej schôdze za bezpredmetný. Informoval o tom riaditeľ Tlačového a informačného odboru Úradu vlády SR Erik Tomáš.

Predseda parlamentu Pavol Paška (Smer) pripomína, že prezident SR je informovaný o každej parlamentnej schôdzi a má právo zúčastniť sa na každej schôdzi Národnej rady SR. Návrh na zvolanie schôdze podala opozícia dnes, mimoriadne rokovanie zvolá Paška do siedmich dní.

Opozícia si na ňom chce vypočuť dôvody na nevymenovanie Čentéša priamo z úst prezidenta Ivana Gašparoviča. Premiér Fico ako šéf Smeru zagarantoval, že poslanci jeho strany nebudú súhlasiť s mimoriadnou schôdzou parlamentu.

Frešo vyzýva prezidenta na chlapskú debatu v parlamente

Predseda SDKÚ Pavol Frešo vyzýva Gašparoviča na chlapskú debatu v parlamente. „Dôvody nevymenovania Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora sú neobhájiteľné a preto vyžadujú chlapskú priamu debatu v NR SR do siedmich dní, ako to navrhuje opozícia,“ povedal Frešo.

Zároveň zdôraznil, že SR je rok a pol bez riadneho generálneho prokurátora. „Nevymenovanie Čentéša, ktorého platnosť voľby bola potvrdená ústavným súdom, túto agóniu predlžuje,“ konštatoval líder SDKÚ.

Podľa SDKÚ na štátnosť útočia a destabilizáciu Slovenska spôsobujú nie opozičné strany, ale naopak tí, ktorí nerešpektujú Ústavu SR, porušujú demokratické princípy a dnes sa z toho snažia obviniť opozíciu. „Vyzývam ich, aby s tým prestali, urobili to, čo ukladá ústava a zákony nášho štátu a za generálneho prokurátora bol vymenovaný riadne zvolený kandidát,“ dodal Frešo.

Úcta k SR sa podľa Figeľa nevyjadruje rečami, ale rešpektovaním ús­tavy

Úcta k štátnosti a SR sa podľa predsedu KDH Jána Figeľa nevyjadruje slávnosťami a rečami, ale predovšetkým rešpektovaním ústavy, zákonov a zodpovednosťou za obhajobu verejného záujmu. Ako povedal Figeľ v reakcii na vyhlásenie prezidenta, Ivan Gašparovič sa v desiatom roku výkonu funkcie ozval vo vážnej politickej záležitosti smerom k občanom. „Som rád, že chce obhájiť svoje konanie vo veci nevymenovania generálneho prokurátora. To je meritum, ktoré chce slovenská opozícia objasniť na pôde parlamentu zvolaním mimoriadnej schôdze. Otvorene, priamo a na základe faktov,“ povedal líder KDH s tým, že prezident nezdôvodnil svoje rozhodnutie ani dostatočne, ani v priamom vzťahu, ktorý si parlament zaslúži. „Odmietame spájanie tejto situácie s obvineniami o napádaní štátnosti,“ vyhlásil.

Smer ústami svojho predsedu podľa Figeľa vehementne potvrdzuje ako veľmi chce mať vo vlastných rukách kontrolu zákonnosti, ako mu záleží na jeho generálnom prokurátorovi. „Tak ako napriek rečiam a sľubom rozhodol o obsadení Úradu pre verejné obstarávanie, ako nerešpektuje návrhy na NKÚ, ako neakceptuje návrhy opozície pre iné inštitúcie ako sú verejnoprávne médiá a Ústav pamäti národa, tak dnes organizuje voľbu nového generálneho prokurátora napriek vzniknutej situácii,“ uviedol. Práve takéto konanie potvrdzuje podľa neho arogantnosť moci a veľmi silný koncentrovaný záujem o oblasť zákonnosti na strane vlády jedinej strany.

Opozícia a KDH využívajú podľa Figeľa len svoje legitímne právo žiadať dôvody od prezidenta, ktoré ho viedli k jeho konaniu a vyjadriť presvedčenie, že jeho rozhodnutie nemá oporu v ústave, ani v náleze ústavného súdu. „Aj keď súd umožnil nevymenovanie, predpokladal vážne prekážky na strane kandidáta. Samotný proces súd zhodnotil ako v súlade s ústavou a zákonmi,“ konštatoval šéf kresťanských demokratov.

Matovič: Gašparovič dokazuje, že potrebujeme občianskeho prezidenta

Celé jeden a polročné divadlo zo strany prezidenta Gašparoviča pri nevymenovaní generálneho prokurátora je podľa lídra Obyčajných ľudí a nezávislých osobností Igora Matoviča len jednoznačným dôkazom toho, že Slovensko potrebuje občianskeho, a nie straníckeho prezidenta. Ako povedal Matovič v reakcii na vyhlásenie prezidenta, ak Gašparovič vo svojom stanovisku vyzýva k upokojeniu vášní a konštruktívnej diskusii, tak by mal využiť možnosť a na mimoriadnej schôdzi parlamentu upokojiť vášne a viesť konštruktívnu diskusiu.

Matovič však s prezidentom súhlasí, že voľba kandidáta v podaní dnešnej opozície bola maximálne nedôstojná. „Prezident však zrejme nepochopil stanovisko ústavného súdu a snažil sa ho vysvetliť v duchu: čo sa babe chcelo, to sa jej snilo,“ vyhlásil.

Je v záujme prezidenta vysvetliť nevymenovanie Čentéša, tvrdia politológovia

Je v záujme prezidenta Ivana Gašparoviča, aby verejne vystúpil v pléne Národnej rady SR a zdôvodnil svoje rozhodnutie nevymenovať Čentéša za generálneho prokurátora. Zhodli sa na tom nezávisle od seba politológovia Michal Horský a Ján Baránek. Či tak hlava štátu urobí a vládny Smer program mimoriadnej schôdze na návrh opozície podporí, však podľa nich už nie je isté.

„Ak chce prezident so cťou ukončiť svoje druhé funkčné obdobie, niet lepšieho miesta ako v parlamente vysvetliť svoje dôvody, ktoré ho viedli k tomu, že sa rozhodol Čentéša nevymenovať. Dôležité je aj to, aby vládna strana zabezpečila uskutočnenie schôdze, pretože v spoločnosti hrozí zásadné rozštiepenie zástancov vládnej strany a tých, ktorí sú proti,“ podotkol Horský. Je však podľa neho otázne, či si sociálni demokrati túto hrozbu uvedomujú. Minimálne samotný prezident alebo jeho kancelária by však podľa neho mali presadzovať, aby sa mimoriadna schôdza riadne uskutočnila.

„Faktický dôvod, aby Smer program schôdze nepodporil, neexistuje. Ale kto chce psa biť, palicu si nájde,“ komentoval Baránek. Podľa neho predstavitelia vládnej strany môžu mať záujem, aby sa v pléne o Čentéšovi nediskutovalo. Verejná diskusia by totiž mohla byť pre sociálnych demokratov ako aj prezidenta „nepríjemná“. „Pri takejto diskusii by určite zazneli a dostali by sa na verejnosť aj argumenty, ktoré by nemuseli diskreditovať len prezidenta, ale aj vládnu stranu Smer. Prezident napríklad zamlčal, že Ústavný súd SR v predchádzajúcom rozhodnutí konštatoval, že voľba Čentéša bola zákonná,“ vysvetlil.

„Keď sa Národná rada SR rozhodne, že by sa touto témou vôbec zaoberala na svojom rokovaní, tak potom sa vyjadríme. Ale v tomto čase nemá prezident obhajovať seba a svoje kroky,“ povedal v utorok (8.1.) k účasti prezidenta na mimoriadnej schôdzi jeho hovorca Marek Trubač.

243 debata chyba