Odborári nepodporili bojkot maturít

Školskí odborári nepodporili návrh Nových školských odborov na bojkotovanie písomných maturít a vyhlásili, že nemajú výhrady voči štafetového štrajku organizovanému jednotlivými školami. Budú sledovať, ako minister školstva Dušan Čaplovič vypracuje do konca marca ohlasovanú novú víziu rozvoja školstva. Ak tento program nebude v súlade s ich predstavami, zvážia, či pôjdu do ostrého štrajku.

10.01.2013 15:50 , aktualizované: 16:22
štrajk, učitelia Foto:
Štrajkujúci učitelia pred budovou Istropolisu v Bratislave v novembri. Po troch dňoch však odbory štrajk prerušili.
debata (27)

Štrajk v deň monitora deviatakov a písomných maturít, ktorý chcú zorganizovať Nové školské odbory (NŠO), považuje Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku za neadekvátny a nesystémový. „Štrajkový výbor odporúča našim členom a základným organizáciám zvážiť, či sa do daného protestu pripoja, pretože my nechceme ohrozovať deti a rodičov, lebo vieme, že nás v našom štrajku podporili,“ povedal po dnešnom zasadnutí predsedníctva líder zväzu Pavel Ondek.

Školský odborový zväz chce na zasadnutiach Rady pre systémové zmeny v školstve, ktorá je poradným orgánom ministra školstva, presadzovať svoje požiadavky. „Pokiaľ by sa ukázalo, že nebudú zapracované naše požiadavky, predsedníctvo zväzu rozhodne o okamžitom vyhlásení protestných akcií, je tu aj možnosť vyhlásenia štrajku,“ povedal Ondek.

Školskí odborári prizvali na rokovanie aj zástupcu škôl, ktoré spustili štafetový štrajk, Branislava Kočana z Gymnázia na Ulici L. Sáru v Bratislave. Odborári by podľa neho mali pokračovať v protestných aktivitách hneď. „Železo by sa malo kuť za horúca,“ povedal Kočan po odchode z rokovania.

Najdlhší štrajk školských zamestnancov v histórii Slovenska odštartoval 26. novembra minulého roka. Po troch dňoch ho školskí odborári prerušili, čo vyvolalo u učiteľov vlnu nevôle. Bratislavské školy spustili následne štafetový štrajk, každý deň tak neučila iná škola.

Vláda zvýšila tarifné platy učiteľov a odborných zamestnancov od nového roka o päť percent. Okrem toho kabinet zmenil nariadenia, podľa ktorého musia dať samosprávy školám na platy od začiatku tohto roka celý mzdový normatív. Doteraz im museli dávať 90 percent. Hrubé priemerné mzdy učiteľov by tak podľa ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD) mali vzrásť o 94 eur. Učitelia toto číslo spochybňujú. Samosprávy zas tvrdia, že celý normatív na platy dávali aj doteraz.

27 debata chyba