Prezident nevystúpi na mimoriadnej schôdzi parlamentu

Prezident Ivan Gašparovič nevystúpi na mimoriadnej schôdzi Národnej rady k nevymenovaniu Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora, ktorú predseda parlamentu Pavol Paška zvolal na stredu 16. januára. Potvrdil to hovorca hlavy štátu Marek Trubač s tým, že najvyšší ústavný činiteľ zvažuje vystúpenie na niektorej z riadnych schôdzí zákonodarného zboru.

11.01.2013 15:39
parlament, poslanci Foto:
Ilustračné foto
debata (197)

Mimoriadne rokovanie iniciovala opozícia. Chcela by si na nej vypočuť dôvody na nevymenovanie Čentéša priamo z úst prezidenta Gašparoviča. Hlavu štátu opoziční predstavitelia vo štvrtok vyzvali, aby bol chlap a prišiel svoje dôvody obhajovať na mimoriadne rokovanie. Trubač poznamenal, že hlava štátu nie je povinná zodpovedať sa poslancom. Prezident je volený priamo občanmi, nie parlamentom.

Podľa opozície sú prezidentove dôvody na nevymenovanie Čentéša neobhájiteľné. Predseda vlády a Smeru Robert Fico považuje prezidentove dôvody za relevantné a myslí si, že hlava štátu ich obháji bez akýchkoľvek ťažkostí. Premiér avizoval, že poslanci jeho strany nebudú súhlasiť s mimoriadnou schôdzou. Smer-SD sa totiž podľa jeho slov odmieta zúčastňovať na takýchto cirkusoch opozície, ktorá nevie robiť nič iné len zle.

Poslanci začnú zasadať skôr. Kvôli Čentéšovi

Poslanci prídu v novom roku do práce skôr, ako bolo v pláne. V stredu 16. januára o 11.00 h sa totiž uskutoční mimoriadna schôdza k nevymenovaniu Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora. Informoval o tom hovorca predsedu parlamentu Pavel Chovanec.

Pôvodne mali poslanci začať rok riadnou schôdzou 29. januára. Mimoriadne rokovanie iniciovala opozícia, na 16. januára ju zvolal predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer). Smer ju nepodporí. Predseda vlády Robert Fico sa totiž „odmieta so svojou stranou zúčastňovať na takýchto cirkusoch opozície, ktorá nevie robiť nič iné len zle“.

Opoziční poslanci chceli na mimoriadnej schôdzi počuť dôvody na nevymenovanie Čentéša priamo z úst prezidenta Ivana Gašparoviča. Opozícia ho vyzvala, aby bol chlap a prišiel svoje dôvody obhajovať na mimoriadne rokovanie. Podľa opozičných predstaviteľov sú prezidentove dôvody neobhájiteľné. Fico považuje prezidentove dôvody za relevantné a myslí si, že hlava štátu ich obháji bez akýchkoľvek ťažkostí.

Prezident Ivan Gašparovič odôvodnil rozhodnutie nevymenovať Čentéša 2. januára. Ako dôvody uviedol politizáciu voľby šéfa prokurátorov, kauzu Sasanka, vyhlásenia bývalej premiérky Ivety Radičovej, viaceré podania na Ústavný súd, zmenu rokovacieho poriadku, skartovanie výpovede Igora Matoviča o korupcii v politike či podozrenia z korupcie v súvislosti s voľbou. Čentéš čakal na rozhodnutie hlavy štátu od 17. júna 2011, teda od zvolenia do funkcie vtedajšou vládnou koalíciou.

V súvislosti s nevymenovaním Čentéša opozícia pripravuje aj obžalobu hlavy štátu za úmyselné porušenie ústavy. Podanie návrhu iniciovala SaS, pridali sa aj KDH, SDKÚ a Most, OĽaNO nie. Fico s obžalobou nesúhlasí.

„Majme aspoň trochu úcty k tomuto štátu a k najvýznamnejším funkciám v tomto štáte. Nehovorím o Ivanovi Gašparovičovi, ale o funkcii prezidenta. To kam dôjde, ak nebude ani elementárny rešpekt, úcta? Čo ten prezident ukradol päť miliárd dolárov alebo eur alebo niekoho zavraždil?“ pýtal sa Fico. Pripomenul, že prezident Ivan Gašparovič pri nevymenovaní Čentéša neurobil nič iné, len využil možnosti, ktoré mu dáva výklad Ústavného súdu.

197 debata chyba