Drgon: Štrajk učiteľov cez skúšky by nebol porušením zákona

Učitelia by prípadným štrajkom počas testovania deviatakov a písomných maturít z cudzích jazykov 13. marca neporušili zákon. Podľa právnika Marcela Drgona by využili len ústavou zaručené a neobmedzené základné právo na štrajk, z ktorého sú vyňaté len niektoré povolania ako napríklad vojaci či hasiči.

11.01.2013 13:10
debata (75)

„Štrajkovať môžu pre akúkoľvek príčinu, ktorú uznajú za vhodnú a v akomkoľvek čase, ktorý uznajú za vhodný, neporušia tým žiaden zákon,“ hovorí právnik Marcel Drgon.

Ak ide o štrajk učiteľov v rámci kolektívneho vyjednávania, za škody spôsobené prerušením práce zodpovedá voči zamestnávateľovi len odborová organizácia, ktorej orgán štrajk vyhlásil. To však len v prípade, ak súd takýto štrajk právoplatne vyhlási za nezákonný v zmysle zákona o kolektívnom vyjednávaní. „Ani v takomto prípade tak individuálni štrajkujúci za škody spôsobené prerušením práce nikomu nezodpovedajú,“ dodal právnik.

Vzhľadom na rôzne právne formy vzdelávacích inštitúcií môže byť teda voči rodičom za škody spôsobené štrajkom zodpovedná napríklad sama škola, prípadne jej zriaďovateľ. Tohto práva na náhradu škody sa rodičia môžu domáhať na súde. „Dokazovanie výšky škody však môže byť práve v prípade oneskoreného ukončenia štúdia pomerne náročné a nemožno vylúčiť, že štrajk by súd z pohľadu zodpovednosti posúdil aj ako prípad tzv. vyššej moci, za ktorý sa zodpovednosť nenesie,“ hovorí právnik Marcel Drgon.

Nové školské odbory navrhli jednodňový ostrý štrajk 13. marca, kedy deviatakov na základných školách čaká testovanie a stredoškolákov písomné maturity z cudzích jazykov. Momentálne sa snažia získať podporu najmenej 50 percent učiteľov na vyhlásenie ostrého štrajku v tento deň. Ich aktivitu nepodporil najväčší Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku, podľa ktorého je takáto aktivita neadekvátna.

Školy nebudú bojkotovať polročné uzatváranie známok

Školy, ktoré zvažovali, že na protest žiakom neuzavrú na polroka známky, zo svojich plánov ustúpili. Podľa Zuzany Munkovej, riaditeľky bratislavskej Spojenej školy (SŠ) Novohradská, ktorá organizovala viaceré protestné aktivity, návrh nezískal dostatočnú podporu škôl.

S návrhom bojkotovať polročné uzatváranie známok prišli učitelia 10. decembra na stretnutí zástupcov takmer 80 škôl na bratislavskom Gymnáziu L. Novomestského. Predstavitelia týchto škôl mali následne zistiť záujem o túto formu protestu medzi učiteľmi vo svojich školách. „Podpora bola iba asi z 15 škôl, aj v rámci nich sa niektoré chceli zapojiť len v prípade, že nás bude viac. Takže sa k tomu nepristúpi, to znamená, že táto forma protestu je zrušená. Pokiaľ viem, všetci budú známkovať,“ povedala Munková.

Individuálne štrajky podľa nej nepomôžu. Minister školstva Dušan Čaplovič (Smer) učiteľom odkázal, že neuzavretím známok by porušili zákon. Návrh sa nepáčil ani Odborovému zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku.

Munková nepovažuje za vhodnú formu protestu štrajk 13. marca, kedy deviatakov čaká monitor a stredoškolákov písomné maturity. Ten chcú zorganizovať Nové školské odbory (NŠO). Od pondelka zisťujú podporu u zamestnancov škôl. Štrajkovať však chcú len v prípade, že túto alternatívu podporí viac ako polovica z nich. Predseda NŠO Ľudovít Sebelédi vo štvrtok povedal, že čísla budú známe na budúci týždeň. „Vzhľadom na to, že mandát žiadame od učiteľov a ďalších zamestnancov škôl písomne, tak to sa nedá urobiť za dva dni,“ dodal.

Školský odborový zväz vo štvrtok vyhlásil, že považuje túto formu štrajku za neadekvátnu a odporučil svojim členom, aby zvážili, či sa do nej zapoja. Aj keď štrajk zostáva prerušený, odborári podniknú ďalšie protestné aktivity až v prípade, že minister školstva nezahrnie ich požiadavky do vízie o ďalších krokoch v školstve. Tú má predložiť Čaplovič do konca marca parlamentu. Riaditeľka SŠ Novohradská hovorí, že učitelia sú z rozhodnutia odborov trochu sklamaní. „Mysleli si, že nebudeme pasívne čakať,“ povedala s tým, že keby sa pokračovalo aspoň v štafetovom štrajku, ostala by téma problémov v školstve v povedomí.

Sklamanie vo štvrtok neskrýval ani učiteľ Branislav Kočan z Gymnázia na Ul. L. Sáru v Bratislave, ktoré sa tiež zapájalo do protestných aktivít. „Železo treba kuť, kým je horúce, nie potom chytať líšku za chvost,“ reagoval Kočan, ktorého odborári prizvali na štvrtkové rokovanie.

75 debata chyba