Matovič: Prezident by sa mal ospravedlniť za klamstvo a odstúpiť

Prezident Ivan Gašparovič opakovane a úmyselne klame o tom, že prokurátor Jozef Čentéš vypočúval Igora Matoviča vo veci voľby generálneho prokurátora. Klame aj o tom, že Matovič svoju výpoveď pri jej opakovaní zásadne zmenil. Mal by sa preto za svoje slová ospravedlniť a sám odstúpiť zo svojej funkcie. Vyhlásil to líder OĽaNO Igor Matovič.

11.01.2013 12:40
Igor Matovič Foto:
Igor Matovič
debata (382)

Prezident podľa neho uvádza nepravdivé skutočnosti vo svojom liste predsedovi Národnej rady (NR) SR Pavlovi Paškovi, v ktorom vysvetľuje dôvody, pre ktoré nevymenoval Jozefa Čentéša do funkcie generálneho prokurátora, ale zavádzal aj v prejave občanom z 9. januára. „Je to jediný dôvod, o ktorý sa opiera. A stojí na vode,“ komentoval Matovič prezidentove argumenty ohľadom svojej opakovanej výpovede na Generálnej prokuratúre.

Matovič u prokurátora Jozefa Čentéša vypovedal 29. júla 2011, pre údajnú technickú chybu však došlo k skartácii tejto výpovede a poslanec ju musel opakovať.

„Celý priebeh voľby generálneho prokurátora bol spochybňovaný samotnými jej aktérmi aj kruhmi terajšej opozície a politologickej obce. Ak sám kandidát Čentéš mal o nej pochybnosti a v priebehu voľby sa dopustil závažného pochybenia údajne ´nevedomou´ skartáciou i ´nevedomým´ vymazaním údajov z počítača, lebo neskartoval akýkoľvek spis, ale výpoveď politika, ktorá v pôvodnom znení mohla poškodiť predstaviteľov terajšej opozície,“ vyhlásil 9. januára prezident Ivan Gašparovič.

Matovič reaguje, že nevypovedal v priebehu voľby, ale viac ako mesiac po nej. Jeho výpoveď sa netýkala voľby generálneho prokurátora, ale straníckych nominácií a poškodiť mohla skôr stranu Smer-SD, ktorej nominanti v Nitre boli v tom čase aktérmi kauzy s podozrením z korupcie. „Doktor Čentéš ma vo veci korupcie pri voľbe generálneho prokurátora nikdy nevypočul,“ zdôrazňuje Matovič.

Čo sa týka samotnej výpovede, Gašparovič podľa neho v oficiálnom dokumente uvádza jej nepresný dátum. „Po druhé, 27. júla 2011 som na generálnej prokuratúre vôbec nevypovedal, vypovedal som o dva dni neskôr v úplne inej veci – veci politických nominácií,“ tvrdí Matovič.

„Po tretie, prezident Gašparovič úmyselne klame, že som svoju pôvodnú výpoveď zásadne zmenil. Pán prezident to nemá ako vedieť a hlavne to nie je pravda,“ vyhlásil Matovič. Dodal, že druhú výpoveď robil podľa tých istých poznámok ako prvú a ak by zaznamenal nejakú zmenu, on by bol prvý, ktorý by s tým išiel do médií.

„Prezident týmto úmyselne vzbudzuje vo verejnosti dojem, že ma doktor Čentéš vypočúval vo veci voľby jeho samého. Prezident doslova píše: ´prečo Čentéš, a nie iný do veci nezainteresovaný prokurátor´,“ upozorňuje Matovič. „Desí ma, že máme prezidenta klamára,“ reagoval Matovič na výzvu prezidenta, ktorý apeloval na ľudí slovami, že ho desí „toľká zloba, hrubosť a nenávisť v politike i v médiách“.

Dodal, že klub OĽaNO nemá jednotné stanovisko k obžalobe prezidenta, ktorú pripravila SaS, individuálne sa k nej však členovia klubu môžu pripojiť. „Ja budem až posledný,“ povedal.

382 debata chyba